RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
René Zografos
Sist oppdatert:

Nye Odeon kino

Norges råeste kinoanlegg har åpnet i Oslo

Nye Odeon kino i Oslo er en gavepakke til alle filmelskere

Da jeg flyttet til Torshov i Oslo for noen år tilbake så hadde jeg visse kriterier for at jeg skulle bosette meg akkurat i det området. Stille om natten, et rolig strøk men samtidig sentralt nok, samt grønne områder som park til å lufte bikkja i, var faktorer som var avgjørende. At det var kaféer i nærheten som man kunne jobbe på, betydde også en del. Men en ting var viktigere enn noen annet; og det var at det skulle være en kino i nærheten. Jeg er nærmest avhengig av å se god film. Lykken ble derfor stor da jeg fikk tilslaget på en leilighet i nærheten av Soria Moria kino, men det ble en korvarig lykke, for like etter jeg flyttet inn ble kinoen nedlagt. Etter det så kom Ringen kino på Grunerløkka, en fin kino, men likevel et stykke unna der jeg bor.

Men så, for noen år siden fikk jeg høre av en kamerat, som jobber for Olav Thon, at de planla å anlegge et kinoanlegg ved Nydalen/Storo, og nå sist torsdag var tiden kommet for en ”grand opening” av Odeon kino, og det beste av alt - i grei gangavstand fra der jeg bor.

Copyright: ReneZografos.com

Jeg hadde faktisk æren av å delta på både pressevisningen samt feståpningen med visning av den nye Tomb Raider-filmen, der nordmannen Roar Uthaug står for regien. Det var stort for en filmelsker som meg.

Den nye kinoen har altså fått navnet Odeon og Norges hyggeligste kinodirektør, Ivar Halstvedt, var yrende stolt da han presenterte kinoen for landets pressefolk, og det med god grunn - dette blir en av nord-Europas råeste kinoanlegg, og kinoen skal ikke bare være til for Oslos befolkning men skal fungere som et underholdningssenter for hele landet, det skal også anlegges et hotell i samme bygget, slik at tilreisende kan boltre seg i god film over flere dager.

Man skulle tro man gikk baklengs inn i fremtiden når man velger å åpne et nytt kinosenter med konkurranse fra streamingtjenester med tilhørende hjemmekinoer med store flatskjermer i de fleste norske stuer, men nei da, her satses det friskt.

- Det er nettopp derfor vi må tilby kundene våre noe bedre, sier kinosjefen Ivar Halstvedt, vi må tilby kundene våre store seeropplevelser som de ikke kan få noe annet sted, å drive kino betyr at vi hele tiden må fornye oss i takt med konkurransen fra andre medier, tilegger han.

En stolt kinosjef, Ivar Halstvedt, på åpningen av Odeon kino. Copyright, renezografos.com

Og nettopp ”stort” er en beskrivelse som passer for den nye gedigne IMAX kinoen. Hør bare her; lerretet alene er like høyt som en fem etasjers bygning. Odeon har altså Norges største kinolerret som er hele 25 x 15 meter stort.

Den første Odeon-kinoen ble etablert i 1930 i England av kino-pioneren Oscar Deutsch som bygde store kinopalasser. Londons fremste premierekino, Odeon på Leicester Square i West End, brukes fortsatt ved alle de største premierene. Tidligere SF-kino skifter altså navn til Odeon.

Odeon i Oslo får 14 saler, en IMAX-sal, en luksus-sal. Det blir også bar med servering av mat, samt dedikerte områder for barn.

En IMAX sal, viser verdens største filmformat og det innebærer ikke bare et større lerret, men også kraftigere lyd som kjennes i hele kroppen. IMAX filmkameraer gir også ekstremt høyoppløselige bilder.

Den særegne formen til IMAX-salen tar sikte på å bringe publikum nærmere filmen, men også å plassere dem bedre i forhold til bildet som igjen gir en annen filmopplevelse, og følelsen av å være midt i sentrum av hendelsene.

DOLBY ATMOS lydsystem er et lyd- og høyttalersystem som kan ha opptil 60 – 70 høyttalere installert overalt i salen – også i flere rekker i taket! Odeon har 13 av 14 kinosaler med dette lydsystemet.

Det finnes 1302 IMAX-kinoer i 75 forskjellige land, og nå også endelig i Oslo.

Copyright: renezografos.com

Jeg fikk testet både hørselen og seeropplevelsen da jeg så Tomb Raider i 3D sist torsdag. Sjelden har jeg følt meg så delaktig i en historie som jeg var da. Det er nesten vanskelig å beskrive hvor fantastisk kinoopplevelsen blir i en sånn sal der alt er så ekstremt bra. Spesielt for actionfilmer samt episke dramaer så vil dette IMAX-formatet være perfekt. Dette er uvirkelig bra, for meg er film en flukt inn en annen verden, med det nye kinosenteret så blir flukten til virkelighet, så ekte og nære blir opplevelsen. Landets befolkning kan bare glede seg til en av nord-Europas flotteste kinoanlegg, at jeg blir en fast gjest er allerede opplest og vedtatt. Gled dere, dette blir stort, veldig stort. 

Copyright: Renezografos.com
Copyright: Renezografos.com
Copyright: Renezografos.com
Copyright: Renezografos.com