RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Silje Sandmæl

Nordmenn ser lyst på fremtiden

 


Norske forbrukere ser fortsatt lyst på fremtiden, men optimismen er litt lavere enn i høst.

Dette viser en ny undersøkelse som Ipsos MMI har utført for DNB. Nærmere 3 av 10 mener at privatøkonomien vil bli bedre det neste året, mens 6 av 10 mener den vil forbli uendret. Kun 1 av 10 mener at privatøkonomien vil bli dårligere.

Optimismen har gått litt tilbake fra 2. halvår 2012. Nå er det flere som tror på en uendret økonomi. Det er fortsatt positive fortegn i norsk økonomi, men i stedet for videre oppgang ser det ut til at ting i større grad flater ut. Takten i boligmarkedet er nå avtakende, arbeidsledigheten har begynt å stige og lønnsoppgjøret i år spås å bli mer moderat.

Optimismen til egen økonomi er størst blant de yngste. 56 prosent av de i alderen 18 til 24 år og 40 prosent av de i alderen 25 til 39 år tror på bedret økonomi. Blant personer i alderen 40-59 år er tilsvarende andel 28 prosent, mens kun 9 prosent av de over 60 år tror økonomien blir bedre det neste året.

Dette henger sammen med at forventninger til egen økonomi i stor grad er knyttet opp til lønn. De yngre er på vei opp lønnsstigen, mens mange midt i livet har nådd toppen. De over 60 år er mest pessimistiske fordi mange er pensjonister og inntekten har gått ned.

Etter lønn (34 prosent) tror det norske folk at renten (12 prosent), matvareprisene (10 prosent), strøm (5 prosent) og aksjer (3 prosent) vil påvirke privatøkonomien mest denne sommeren.

Selv om vi fortsatt tror på gode tider i Norge, er det viktig å tenke på at verken Norge eller din egen privatøkonomi er usårbar. Ta derfor høyde for at uventede ting kan skje. Prioriter å nedbetale gjeld, lag budsjett og bygg opp en buffer til uforutsette hendelser.

Smil Silje