*Nettavisen* Nyheter.

Vi tenker mindre på arvingene

Klikk på bildet for å forstørre.

 Dagens og morgendagens pensjonister unner seg å leve det gode liv uten tanke på arvingene, viser en ny undersøkelse som Ipsos MMI har gjennomført for DNB.

Hele 3 av 4 ønsker å unne seg en romslig pensjonisttilværelse uten tanke på å spare til arvinger. Mens generasjonen før gjerne spinket og sparte, ønsker dagens pensjonister å leve livet. Jeg tror dette er et resultat av økt velstand og at pensjonisttilværelsen varer lenger enn før.

Folk lever lenger enn før og er unge i sinn og skinn til langt opp i pensjonsalderen. Sistnevnte fører til at arven kommer senere. Arvingene etablerer seg som regel når foreldrene fortsatt er i live og lenge før de har fått noen arv. Dagens foreldre er ofte vitne til at barna klarer seg fint og vel så det, og det gjør det nok lettere å bruke pengene på seg selv. Noen oppfordrer også foreldre og besteforeldre til å bruke penger på seg selv, noe flere kunne lære av. Det er ingen selvfølge å arve, det er en eventuell bonus.

Den samme undersøkelsen viser at 1 av 5 har gitt eller planlegger å gi forskudd på arv. Å gi forskudd på arv til barn eller barnebarn er smart. Da unngår arvingene å måtte betale arveavgift, og de får arven når de faktisk trenger den, når de skal etablere seg. Og best av alt; gir du arv når du fortsatt er i live kan det bidra til det ikke oppstår arvekrangler og splid i familien.

Når du blir pensjonist blir inntekten mindre, mens drømmene gjerne blir større. Å ha hundre prosent fritid er ikke billig. Stadig flere pensjonister tar derfor opp lån på boligen for å kunne leve det gode liv. Man lever bare en gang så LEV LIVET og tenk på deg selv!

Smil Silje

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.