Fra alvorlig syk til fit med tech

 

Nye Withings Activité ser ut som en klokke, men er langt mer enn det. Dette er ren helse i et smykke av en duppedings.

For et år siden ble jeg alvorlig syk. Gjennom noen måneder hadde jeg følt meg tom og tappet for energi og krefter, og det skulle lite til før jeg ble andpusten. Ikke så rart, tenkte jeg. Som gründer stod selskapet først og jeg bakerst i køen i prioriteringslisten. Det var jobb 24/7, høyt stressnivå, lite søvn og minimalt med bevegelse og trening. Jeg bestilte meg en Nordic Trainer på Amazon for å løse dilemmaet. Med den installert hjemme i garasjen kunne jeg kombinere bevegelse med familien - tenkte jeg. Men så langt kom jeg ikke før jeg måtte rushes til sykehuset. Min mann tok pulsen min etter at jeg hadde gått trappen fra stuen og opp til andre etasje. Den lå på 170, hjertet dunket så hardt at han så det utenpå genseren og jeg hev etter pusten. Noen timer etterpå lå jeg i CT maskinen på Stanford sykehus.

18 blodpropper

I løpet av noen få timer ble jeg undersøkt fra topp til tå. CT, EKG, møter med diverse leger og mengder av blodprøver. Diagnosen ble satt raskt: Pulmonary Embolisms (lungeemboli). Ikke en, men mange. Årsak? Kanskje p-pillene, kanskje reisevirksomhet og stillesitting. Trolig en kombinasjon. I følge legene var jeg bare en dag eller to unna et alvorlig hjerteattakk som trolig ville ha tatt livet av meg. Hjertet jobbet allerede på et slikt stressnivå at det ble regnet som kontinuerlig hjerteattakk.

Heldigvis ble blodproppene oppdaget i tide, og gjennom de neste åtte månedene fulgte daglige sprøyter, hyppige undersøkelser, reisestopp, blodregulerende kosthold og gradvis mer og mer fokus på helse.

Sjokket

Å bli alvorlig syk setter et støkk i deg. For meg var det et stort sjokk, men med medisiner som gjorde at jeg følte meg friskere raskt prøvde jeg å ignorere sykdommen og hive meg tilbake i jobb. Jeg klarte det nesten ganske lenge, men da en venninne i Young Global Leader nettverket mitt, Priya Haji, døde av det samme få måneder etter at jeg ble syk og etterlot seg to små barn, sank alvoret inn. Helse måtte komme først. Uten helsen i behold kunne jeg ikke utrette noe. Jeg måtte endre prioriteringene i livet kraftig. Enkelt å si, men ufattelig vanskelig å gjøre for en som aldri er syk og gjennom alle år har satt seg selv bakerst. Hvor skulle jeg starte?

Helse tech

Som teknologigründer bosatt i Silicon Valley var det naturlig å søke etter teknologi som kunne hjelpe meg på reisen fra syk til fit. Jeg var og er en novise innen trening, og visste at jeg kom til å trenge hjelp for å holde motivasjonen i gang. Kurver, målinger og tall som viste meg at det gikk fremover og holdt tellingen. Et system som ga meg ros for å gjennomføre og pushet meg og holdt meg ansvarlig i forhold til en plan. I tillegg var det viktig med et system for å måle helsen. Jeg skulle trene daglig, men ikke hardere enn hjertet håndterte. Og med redselen etter Priya?s dødsfall godt plantet i magen, ble det ekstra viktig for meg å måle alt jeg kunne måle. Etter å ha snakket med flere rundt meg falt valget på Withings.

Withings - det komplette systemet

I sin enkleste form er Withings en app som du gratis kan laste ned på mobiltelefonen din. Appen alene fungerer som en avansert skritteller som utfordrer deg til å gå 10.000 steg hver dag. 10K steg om dagen er anbefalingen fra flere organisasjoner for å bevare helsen, og Withings lager fine grafer som holder track og viser deg hvor nært (eller langt fra) målet du er.

 


Withings appen følger med på det du gjør. Hvis du kobler på ekstrautstyret får du enda mer nytte av systemet.


Appen alene ga meg god motivasjon, og jakten på å nå 10.000 skritt ble fort en viktig del av hverdagen. Hvis man når 10.000 skritt skifter dagens søyle farge til rød (de burde ha valgt grønn tenker jeg), og en komplett rød uke er en deilig følelse. Siden i høst har jeg omtrent daglig lagt ut på en 10.000 stegs gåtur, og bare la det være sagt med en gang: 10K skritt er langt mer enn jeg hadde forestilt meg. Det tar tid, men med en lydbok eller en telefonsamtale på øret kan man kombinere skritt med andre ting.

Men Withings tilbyr langt mer enn en app. Jeg har gått til innkjøp av flere Withings produkter:

  • Smart Body Analyzer: I tillegg til vekt måler denne puls, fettprosent og luftkvalitet. Alle data synkroniseres til appen og hjelper deg med å holde oversikt over tid. For meg var pulsmålingen ekstra viktig.
  • Trådløs blodtrykksmåler: Med denne kan jeg enkelt måle blodtrykket hjemme. Smett den på armen, trykk start og innen få sekunder forteller mobilen deg hva blodtrykket er hva tallene betyr (minst like viktig). Igjen er historikken viktig.
  • Activité: Appen måler det meste men krever at du har mobilen på det for å måle skritt. Med Activite - en ganske lekker klokke - slipper du det, og siden den er vanntett kan den også brukes under våte aktiviteter. Den forstår hvilke aktiviteter du gjennomfører, og analyserer også søvnmønsteret ditt. I tillegg fungerer den som en alarmklokke. Bare still vekkerklokken gjennom Withings appen, og du vekkes av vibrasjon om morgenen. Activité er en relativt kostbar sak og Withings tilbyr en enklere aktivitetsmåler kalt Pulse O2. Selv orker jeg ikke å gå med stygge trackere og den ble liggende i skuffen og til liten nytte, og jubelen var stor hos meg når Withings lanserte Activité.

Fra syk til frisk

Sparket i gang av alvorlig sykdom og en venninnes dødsfall, er helse fokus nummer en i mitt liv nå. Teknologi kan hjelpe godt for å komme i gang med trening eller måle helsen. Withings gir meg mye av det jeg trenger, men etter hvert som jeg opplever at formen bedrer seg og kroppen er klar for mer introduserer jeg nå mer trening. Skritt byttes gradvis ut med jogging og styrketrening. Kroppen er klar for det nå, og også her finnes det apps som kan hjelpe.

 


En lang gåtur på stranden med musikk på øret og teknologi som måler og hjelper jeg fremover funker fantastisk bra.

Sluttnote:
Dette innlegget ikke er sponset av Withings på noen måte. Jeg skriver om Withings fordi jeg selv bruker Withings og daglig har glede av produktene i min reise fra syk til frisk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.