*Nettavisen* Nyheter.

Kjære Microsoft CEO Michael Jacobs

Klikk på bildet for å forstørre.

 Kjære Michael Jacobs,

Først av alt må jeg si at det er fantastisk kult at du har engasjert en 20 år yngre mentor. Helt topp! Som du sier selv: "IT-bransjen består av for mange menn på 40 + som tenker likt. Det blir det lite dynamikk av."

Å løfte opp de unge, lytte og se deres perspektiver er viktig. Ikke bare viktig, men kritisk viktig dersom Microsoft fortsatt skal kunne være en global aktør. Flere burde gjøre som deg og engasjere de unge.

Men, herr Jacobs, jeg tror du har gjort en stor feil. To faktisk.

Vinkling 1:
Igjen er det en mann som er valgt, og igjen fylles rommet med testosteron. Jeg liker menn og jobber godt med menn jeg, men vi er vel alle enige om at det ikke mangler mannlige toppledere i Norge. Ei heller menn i toppledelsene for den saks skyld. Når kritikken hagler for at kvinner ikke ble ansatt (Yara, Telenor +++) er svaret alltid det samme: Vi lette etter en kvinne men mennene var bedre kvalifisert. Vi må jobbe med å få kvinnenes kvalifikasjoner opp. Eller som Telenor's nye styreleder Svein Aaser sa: "Vi må sørge for at kvinnene er like kompetente til topplederjobbene".

Nå er jeg av de som mener at det allerede på de fleste områder finnes kvalifiserte kvinner men at man må ta på seg nye briller, men i denne sammenhengen vil jeg likevel ikke fokusere på det men på at du har valgt en yngre mannlig rådgiver. Her hadde du en ypperlig mulighet til å hjelpe en kvinne oppover i systemet.

I mailkorrespondanse med din assistent Inga Kleppe tidligere idag (for jeg forsøkte både via mail og telefon å komme i kontakt med deg direkte i stedet for å bruke offentlige plattformer) fikk jeg opplyst at: "Jeg vet at Michael er veldig opptatt av å ansette kvinner, og det jobber vi med. Magnus var den beste mentor kandidaten for Michael og han ble derfor valgt." Et svar som føyer seg godt inn i rekkene med alle de andre unnskyldningene for hvorfor en kvinne ikke ble valgt. Vi ønsket en kvinne. Vi lette etter en kvinne. Men beklageligvis fant vi ikke en kvinne som var like godt kvalifisert som en mann.

Vinkling 2:
Hvis vi ser bort fra kvalifikasjoner og kun fokuserer på ditt eget argument om at alle tenker likt og at det derfor er viktig med en mentor som ikke faller inn i den samme "menn på 40+" kategorien: Har du tenkt over at du ved å engasjere en mannlig mentor dobler opp testosteronet og så til de grader glemmer 50% av befolkningen? Menn og kvinner tenker ikke likt om IT og bruker ikke IT likt. Perspektivene og ønskene mellom kjønnene er vidt forskjellige. Det er allerede en ufattelig stor overvekt av menn innen IT så jeg vil påstå at mannens perspektiv ivaretas på beste måte. Kvinnens derimot? Ved å velge en mannlig mentor har du doblet opp en ensidig vinkel på verden og glemt halvparten av kundene dine. Eller kanskje Microsoft er underrepresentert blant kvinnelige kunder? Slike valg kan forklare hvorfor dere - og mange andre - taper kvinnene på markedsplassen.

Kjære Jacobs - du hadde en fantastisk mulighet til å ta posisjon som en leder som bygger opp kvinner og tenker nytt. Unge Herr Lie er garantert en topp mann med hodet på rette plass, så dette er ikke et utspill mot han, men derimot et innspill til deg om å "walk your talk".

Jeg anbefaler deg på det sterkeste å ansette en kvinnelig mentor også, og hva med å toppe dette med et advisory board med kvinner i ulike aldre. Benytt muligheten! Det er mange som hjelper deg med å finne gode og riktige kvinner hvis du har behov for det!

Beste hilsen
Silje Vallestad​

IT-gründer, Young Global Leader of World Economic Forum, Speaker, Writer og engasjert feminist som etter tre år i Silicon Valley setter enormt stor pris på hvor langt likestillingen har kommet her hjemme men som er desto mer frustrert over at vi ikke er i mål enda.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag