Kronprinsen, jeg og andre unge ledere

 

Nei - dette bildet er ikke fra Sikt 2015, men fra da Kronprinsparet gjestet Silicon Valley i 2013.

Jeg er så grundig lei av hvordan norsk presse trykker ned, i stedet for å løfte opp gode initiativer og mennesker. Den norske janteloven kveler drivkraft, og frustrasjonen over at Norge er et land der de som skiller seg ut, satser og markerer seg møter skulende blikk fremfor applaus og "you can do it" heiarop, har bare blitt sterkere etter tre år i Silicon Valley. Norge er et bitte lite land helt nord i Europa som mange ikke en gang vet finnes. La oss applaudere hverandre frem i stedet for å stikke pinner i hjulene.

Denne høsten har skulende blikk flere ganger blitt rettet mot Kronprinsen. Først båtturen (get over it! Det må være lov å besøke venner med stor båt uten at alle detaljer om en privat ferie skal deles). Så Global Dignity Day (hvordan det er mulig å kritisere dette initiativet som er en fantastisk suksess over hele verden er fullstendig uforståelig for meg). Nå lederkonferansen Sikt. Å ha en saklig diskusjon rundt monarkiet som styringsform er velkomment og en del av demokratiet vi lever i, men dette oppgulpet en rekke journalister kommer med i sine synsespalter, opplever jeg som destruktivt.

Med Sikt gir Kronprins Haakon unge norske ledere fra alle sektorer en arena der de kan møtes, bli kjent, få faglig påfyll og bygge viktige relasjoner som er med deltagerne videre i lederkarrierene. Temaet i år var ledelse, og gjennom fysiske utfordringer, selvgransking, foredrag og samtaler fikk de unge lederne gjennom to dager satt fokus på god og etisk ledelse. Hva er god ledelse? Det er ensomt på toppene, og å være leder er spesielt ensomt i et janteland som Norge. Å treffe andre mennesker som også sitter i utsatte posisjoner og med mye ansvar, betyr mye for de det gjelder. Slike møteplasser og nettverk kan utgjøre forskjellen på å gi opp under en storm, og å kjøre på videre.

Vi trenger flere gode ledere i Norge. Spesielt flere kvinnelige ledere og ledere med minoritetsbakgrunner. Å løfte opp ledertalentene og stimulere til viktige samtaler og refleksjoner rundt godt og etisk lederskap i utfordrende tider, er betydningsfullt. Ikke bare for dem det gjelder, men også for Norge. Man kan gjerne mislike lukkede nettverk der noen inviteres med og andre ikke, men faktumet er at slike eksisterer over alt, alltid har gjort det og alltid kommer til å gjøre. Det er ikke mulig å åpne alt for alle, og det er heller ikke hensiktsmessig. Å støtte opp under noen av de som har valgt å begi seg ut på den kronglete og ensomme veien som leder med nettverk og stimulerende påfyll, er viktig og riktig.

Mitt desidert viktigste inspirasjons- og frirom er Young Global Leaders. YGL er et internasjonalt nettverk av unge ledere mellom 30 og 40 år fra alle sektorer og alle land etablert av World Economic Forum i 2005. Hvert år velges omlag 200 unge ledere inn for en femårsperiode.

"Bold, brave, action-oriented and entrepreneurial, these individuals commit both their time and talent to make the world a better place"

skriver World Economic Forum om denne gruppen som både jeg, Kronprinsen og Kronprinsessen er en del av - totalt er vi åtte norske YGLs - og felles for oss alle er at vi er ledere med sterke ønsker og visjoner om å bidra til å skape en bedre og mer bærekraftig verden.

YGL nettverket har en enorm betydning for meg hver eneste dag. Jeg får faglig påfyll og stimuli gjennom konferanser og kursing. Jeg får utvidet perspektivet mitt. Jeg utfordres. Jeg inspireres. Og jeg får støtte, en skulder å gråte på eller mennesker å le med i både opp- og nedgang. Det sistnevnte er kanskje det aller viktigste for meg, og disse nære båndene ville ikke ha oppstått hvis ikke World Economic Forum valgte oss, samlet oss og ga oss en plattform.

Da Finansavisen i desember i fjor lot meg pryde hele coveret med tittelen "Bipper Flopper" var YGL nettverket den gruppen som stilte seg rundt meg og backet meg opp på alle tenkelige måter. De var der på måter venner og familie aldri ville kunne klare. Ikke fordi de ikke bryr seg, men fordi de ikke har den erfaringen som trengs i denne sammenhengen. De vennskapene og båndene jeg har i min YGL familie er uvurderlige, og de gjør meg til en bedre leder og et bedre menneske.

Sikt kan slik jeg ser det på noen måter sies å være en norsk versjon av YGL. Å samle utvalgte unge ledere til en konferanse, gir stimuli og påfyll, men det er det som skjer etter og mellom konferansene som er det viktigste. Hvis Sikt kan utvikle seg til å skape varige bånd og nettverk mellom disse unge lederne, er jeg sikker på at vi ser positive endringer i norsk ledelse fremover. Vi får ledere som tenker på tvers av sektorer og som leder med hjertet i stedet for spisse albuer. Kronprins Haakon legger rammen. Lederspirene må nå selv forme innholdet.

At Kronprinsen etablerer initiativer som Global Dignity Day og Sikt ser jeg på som en modernisering av kongehuset og viktige steg i positiv retning. Vi beveger oss inn i en ny tid, og at Kronprinsparet engasjerer seg aktivt og ikke kun vil klippe snorer kan ikke være noe annet enn bra.

Hvis ikke Kronprinsparet skal få være med å sette fokus på og løfte norske verdier, moral og etikk, hvem skal kunne gjøre det da?

-----

Dette innlegget ble først postet på min personlige blogg, men legges nå ut på min blogg hos Nettavisen etter oppfordringer fra flere.


 

En engasjert Kronprins åpnet dagen.

 

Prinsesse Ingrid var med mamma og pappa på jobb. Et eksempel til etterfølgelse for andre ledere!

Advokat Sundeep Singh snakket om sitt syn på ledelse. Fantastisk innlegg! Jeg antar at opp mot 20% av deltagerne kom fra minoritetsbakgrunner.

Nesten 200 unge ledere mellom 20 og 40 fra alle sektorer var samlet i Bergen.


Programmet var spennende og utfordrende.

Hele 35% av ansatte kan gjerne
si nei takk til høyere lønn hvis de bare får en ny sjef. God ledelse er viktig! Takk til Professor Morten Hansen for et superspennende innlegg.

Jenny Skavland ledet oss gjennom dagene. Her "griller" hun og to Sikt deltagere Prof. Hansen og Baksaas.

Ericsson CEO Hans Vestberg snakket engasjert om både hvor vi er på vei, og om egne metoder og erfaringer gjennom egen karriere.
Bente Mikkelsen var sjef i Helse Øst. Hun fortalte åpent og ærlig om å lede en av de største - om ikke den største - turn around'en i offentlig sektor. Jeg setter enorm pris på ledere som tørr å vise sårbare sider og snakke om tøffe perioder.
Kristin måtte jeg si takk til selv. Uten slides fortalte hun historier fra egen karriere. Om autentisitet, være tro mot seg selv og finne seg selv som leder i stedet for å prøve å passe inn i en boks som ikke er deg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag