Etter tre år i USA kom vi hjem til en parkett som var til å gråte over. Leietakerne hadde hund, og det var dype merker og avskrapet lakk overalt. Tilstanden var faktisk så ille mange plasser at vi så for oss at vi måtte skifte hele gulvet, men med sliping og voksing ble gulvet bedre enn da det var nytt!

Vi kjøpte rekkehuset vårt på Nordås i Bergen i 2006, og satte umiddelbart i gang med en totalrenovering. Det hadde ikke vært gjort noen oppgraderinger i huset siden det ble bygget, så vi trakk pusten dypt og rev ned så å si alt av gulv og vegger og bygde det opp igjen med en ny planløsning og moderne løsninger. Parketten vi valgte i allrommet var av hvitlakkert ask som skulle være den mest slitesterke som fantes på markedet.

Og slitesterk var det gjennom flere år...

Selv med tre barn var det minimalt med merker seks år senere når vi flyttet til USA, men da vi kom hjem skulle det kun noen få blikk til for å skjønne at her måtte alt fikses. Over hele gulvet var det et blanding av dype lange hakk, skrap og ødelagt lakk. Enkelte plasser var tilstanden så ille at vi trodde det ville være umulig å fikse det. Å skifte ut hele gulvet var på ingen måte noen drømmesituasjon, så vi ville teste ut sliping før vi gikk til et så drastisk steg.


Det var merker etter klør over store deler av gulvet.


Riper og skrapemerker


Og dype hakk og merker.


Å finne håndverker

For å finne dyktige folk til å gjøre jobben, la vi oppdraget ut på Finn.no. Vi fikk en del henvendelser, men stort sett fra enmannsforetak og personer der organisasjonsform ikke var oppgitt. Jeg ønsket å sette ut jobben til et AS, og Googlet "gulvsliping+Bergen" for å se hvilke leverandører som fantes lokalt. Til en håndfull av selskapene sendte jeg en henvendelse per mail med beskrivelse av jobben og noen bilder av gulvets tilstand, og etter å ha vurdert tilbudene vi fikk inn både gjennom Finn.no og direkte fra selskapene, valgte vi å gå med Hus & Interiør AS som både ga oss et godt tilbud som fullt ut var konkurransedyktig med prisene vi fikk fra utenlandske håndverkere som opererte på egenhånd (og svart for alt jeg vet?), og som også hadde en veldig profesjonell fremtoning.

Kanskje er det årene som gründer som har hatt stort fokus på markedsføring og merkevarebygging som gjør det, men jeg er ekstremt opptatt av hvordan selskap presenterer seg selv. Hus & Interiør AS har både en flott hjemmeside og en aktiv Facebook side med inspirasjon og bilder av jobber. Slikt faller jeg for! Et solid inntrykk gir en følelse av trygghet og profesjonalitet, og når dette ble toppet med fantastisk service fra selskapet, gikk alt som en drøm.

Sliping, hvitpigmentering og hardvoks

For en som aldri har opplevd sliping av egne gulv før, var dette en ny opplevelse, og jeg ble positivt overrasket over at det både ble mindre støv enn jeg fryktet og at håndverkerne ryddet godt opp etter seg.

Hele prosessen tok fem dager:

  • Dag 1: Gulvet ble slipt med den store maskinen.
  • Dag 2: Alle hjørner og kantene mot vegger ble finslipt og strøk 1 med hvitpigmentering lagt
  • Dag 3: Strøk 2 med hvitpigmentering
  • Dag 4: Strøk 1 med hardvoks
  • Dag 5: Strøk 2 med hardvoks

Ting kunne ha gått raskere, men siden Hus & Interiør tok på seg vårt gulv og ga oss tid i en travel sommerkalender på kort varsel, kunne de ikke kjøre to lag med pigmentering og voksing samme dag.


Den store slipemaskinen står klar til å angripe de 50m2 som skal fornyesResultat etter dag 1. Under slipestøvet har en vakker parkett kommet frem. Alle merker er borte og gulvet er glatt og fint!
Etter dag 2. Gulvet har fått ett strøk med hvitpigmentering.
Ferdig! Dette bildet er tatt akkurat på samme plass som de styggeste merkene over befant seg. Glatt og fint! To strøk med hvitpigmentering og to strøk med hardvoks.

Bedre enn nytt!

Og etter fem dager er gulvet bedre enn det var da det var nytt, og vi er strålende fornøyde! Alle hakk og skrap, og til og med alle små gliper som var mellom enkelte planker, er borte. Gulvet har fått en delikat lys farge samtidig som treverket kommer godt frem. Virkelig lekkert! At resultatet ble så bra, hadde vi ikke turt å håpe på!

Neste steg er trappene...