RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Simen A. Johannessen

Hva er det med papiret?

Ferske leser- og opplagstall for 2013 fra Mediebedriftenes Landsforening, MBL, taler sitt tydelige språk. Avisenes samlede opplag sank med 4,4 prosent i fjor. Superlokale aviser og nisjeavisene klarer seg best. Av dagsavisene er det bare Klassekampen som kan vise til opplagsvekst.

Tallene overrasker de færreste og bekrefter for de fleste spådommen om at papirets tid snart er over.

Jeg er skrudd sammen slik at når «alle» mener det samme, tenderer jeg til å mene det motsatte. Så også når det gjelder papirpublikasjonenes fremtid. Nå skal det sies at kombinasjonen av å ha passert 40 år og å tale for papirets fortreffelighet er en meget skummel øvelse. Som regel ender man da opp med merkelappen dum eller avleggs. Eller helst begge deler. Det får stå sin prøve.

For å belegge mitt syn bestemte jeg meg for å begå litt forskning av den anerkjente typen. Jeg utpekte en fokusgruppe bestående av meg selv og satte meg som en ring for å besvare følgende spørsmål: «Hvilke fortrinn har papirpublikasjonene sammenlignet med de elektroniske utgavene»?

Og det ble i grunn en ganske bra liste etter hvert. Listen er uprioritert. Noen av punktene går i hverandre. Og noen av elementene er definitivt mye viktigere enn andre. Likevel, her er mine uhøytidelige funn kort beskrevet:

 • Fremstår over tid litt mer gjennomarbeidet. Det går fort på nett. Det er den store styrken. Men en gang i blant går det på bekostning av struktur, språk og lesbarhet.
 • Sakenes vekting fremstår tydeligere. På papir har man alt fra saker som går over flere sider til korte en-spaltere. Redaktøren forteller meg hva hun mener er viktigst. På nett fremstår stort og smått ganske likt.
 • Bedre rytme. En avis har en fast og gjennomtenkt struktur. Det er ikke tilfeldig hvilken rekkefølge sakene og temaområdene kommer i. Det gir en god rytme med en begynnelse og en slutt. Nettet har ingen rytme. Kanskje kan man lage den selv, men det har ikke jeg fått til.
 • Færre distraksjonsmomenter. Det er veldig lett å spore av når man er på nett eller mobil. Man følger en link eller blir fristet til å sjekke Facebook innimellom. Å ha denne friheten er fint, men krever stor selvdisiplin og konsentrasjon.
 • Flere sanser i aktivitet. Papir kan lukte. Det kan sverte. Det lager lyd, og du tar på det. Det gir en større og bedre leseropplevelse fordi man bruker flere sanser. Det rasjonelle mennesket vil kanskje le av dette argumentet, men jeg tror det er undervurdert.
 • Ofte bedre bilder/ bildegjengivelse. Sammenlignet med mobil og nettbrett, fremstår de fleste bilder mye bedre på papir. Ikke minst i magasiner.
 • Lukket format. På papir kommer man til en avslutning. Man har lest det man mente var interessant. Den (gode) følelsen får man aldri på nett. Det er alltid mer man kan lese, noe som iblant kan være veldig stressende.
 • Kan kombineres med mat. Okey, dette er litt sært. Men å ligge i sofaen med nettbrettet og et par skiver med majones og annet snadder er klønete. Man ender opp med å smøre pålegget over hele skjermen. I hvert fall de av oss som ikke spiser brødskiver med kniv og gaffel.
 • Du kan se at du faktisk har lest. Når stuebordet er fullt av aviser som tydelig er bladd i, er det et bevis på at du har lest. Det gir en følelse av å være oppdatert. Et avslått nettbrett gir meg aldri den samme følelsen.
 • Man vet hva andre leser. Å lese er ofte en sosial aktivitet. Man sitter flere og leser samtidig i ulike publikasjoner. Når alle sitter med papir har man en viss oversikt over hva de andre leser og kan kommentere når de kommer til en artikkel du har lest. Med nettbrett og PC er alle mer i sin egen verden. Man vet ikke om de andre leser nyheter, oppdaterer Facebook eller leser e-post. Hele det sosiale aspektet ved å lese forsvinner.
 • Raskere. Faktum er at det er mye raskere å bla igjennom en papiravis enn en tilsvarende i en elektronisk utgave dersom du vil ha med deg mer enn overskriften. Blant annet fordi papiravisene har et fast oppsett som gjør at du hele tiden vet hvor i avisen du befinner deg.

Bare så det er sagt: Jeg abonnerer på The Economist på iPad, jeg leser minst 3-4 nyhetsnettsider på PC og mobil hver dag og jeg følger nyhetsbildet på Twitter. Og jeg blogger på en av Norges største nyhetsnettsider. Og ja åpenbart, det elektroniske har noen store fortrinn som ikke er omtalt i denne bloggposten.

Likevel, når vi gjør opp status om fem år kommer vi til å være overrasket over hvor mye og hvor ofte vi fortsatt leser på papir. Og grunnen til at vi tok så feil, var at undervurderte viktige aspekter ved det å lese.

Er du enig eller uenig? La meg høre det!