RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Simen A. Johannessen

Skriveleifenes hevn!

I Gambit, hvor jeg jobber, er det ikke populært å levere fra seg noe som inneholder skrivefeil. Slik er det sikkert i de fleste PR-byråer. Du kan være ganske trygg på at en kollega plukker det opp, og da vanker det en verbal rapp over snuten.

Jeg holder fanen høyt, selv om det sikkert er en feil eller to i alle mine blogginnlegg. Jeg er opptatt av at det skal være korrekt. Selv når jeg sender sms er det punktum, store bokstaver og andre rariteter som de fleste har sluttet med for lenge siden.

Det er ingen tvil om at vi som er opptatt av språket har vært på defensiven lenge. Er e' så nøye a', tenker visst mange. Det viktigste er vel at folk får med seg budskapet.

Jeg hater å si det, men slurverne har nå styrket sin stilling ytterligere. Og det så sågar forskningsbasert.

En artikkel i magasinet Wired viser til forskere som mener at skrivefeil er en naturlig konsekvens av måten hjernen jobber nå. Når vi konsentrerer oss om å få frem et budskap, blir hjernen mindre opptatt av detaljene. En skrivefeil er ikke et tegn på slurv, men på at man er konsentrert på det man vil formidle. Hjernen klarer ikke begge deler samtidig, og prioriterer det viktigste først.

Det skal legges til at løsningen er ganske enkel, dog litt upraktisk i hverdagen. Få en annen person til å lese igjennom det du har skrevet. Eller skriv ut og les korrektur på papir heller enn på skjermen. Da vil man lett få luket ut de fleste skrivefeil. Kanskje finner man en bedre måte å formulere budskapet på også, slik at det blir enda enklere å forstå.

Uansett, neste gang du finner en skrivefeil i en av mine blogger, ta det som tegn på at jeg har vært opptatt av budskapet mer enn av bokstavenes plassering. Det er bare sånn hjernen min er!

Skriveleifene har fått sin hevn. Synd, mne sant!

 

 

#Språk #Skrivefeil #PR #Kommunikasjon #Wired #Forskning