*Nettavisen* Nyheter.

Start dagen med en disruptiv frokost!

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Nei. Ikke gjør det. Jeg vet ikke engang hva det betyr. Likevel frykter jeg at noen snart skryter av at de starter dagen med en disruptiv frokost.

Disruptiv ser ut til å bli et av de store moteordene i 2015. Det holder ikke lenger å skryte av man er nyskapende, kreativ eller unik. Nå er det "disrupt or die"! Bedrifter, produkter, ja selv markedskampanjer og PR skal være disruptiv.

Og merk. Ikke det fornorskede disruptiv, men DISRUPTIVE med så bred amerikansk uttale som mulig.

Jeg blir litt matt.

De matinteresserte vil huske at ordet gourmet engang duftet det ypperste av kjøkkenkunst. Så plutselig skulle alt være gourmet, fordi det var tidens ord. Da gourmet-torsk kom for salg i frysedisken var bunnen nådd. I dag er det få av Norges beste kokker som noen gang smaker på det ordet. Det er utvannet og uinteressant.

Eller ordet innovasjon. En gang et ganske distinkt og avgrenset begrep. Så ble innovasjon svaret på alle utfordringer og da var det selvsagt helt nødvendig å omtale enhver liten forbedring eller et nytt initiativ som en innovasjon. Flekkefjord Kommune skryter av «Innovasjonsprosjektet Ungdom på rett spor». Sikkert et flott prosjekt, men et godt eksempel på at innovasjon i dag betyr så mye at det egentlig ikke betyr noe som helst.

Disruptiv er i ennå et ganske klart definert begrep. Det er bare å sjekke Wikipedia. Uber og Airbnb er kjente eksempler på forretningsmodeller som er disruptive. De har en løsning som er helt annerledes enn det de tradisjonelle aktørene har, og de endrer bransjen fundamentalt.

Slikt vil vi se mer av. Og det fortjener definitivt å bli omtalt som disruptivt.

Men jeg kjenner på meg at det vil gå med disruptiv som med gourmet og innovasjon. Det vil bli hyperinflasjon i bruken. Gullstandarden på en god ide blir at den er disruptiv. Det motsatte er døll. Og det er det jo ingen som vil være.

Jeg har et forsinket nyttårsforsett. Jeg liker nemlig ordet disruptiv. Derfor skal jeg kun bruke det når jeg mener det kvalifiserer innenfor den tradisjonelle definisjonen. Jeg vet det er en kamp mot vindmøller, men det får heller være.

Med to skiver grovbrød med gulost til frokost er jeg klar for hva som helst!

PS! Gambit har ikke noe kundeforhold til organisasjonene nevnt i denne bloggen.

#PR #Innovasjon #Disruptiv #Gourmet #Ord #Gambit

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.