RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Simen A. Johannessen
Sist oppdatert:

Vil Kavanaugh skuffe Trump?

Med utnevnelsen av Kavanaugh håper Trump å flytte høyesterett et stort skritt til høyre. Men historien viser at Trump ikke bør være for sikker.
President Donald Trump holdt en egen seremoni for høyesterettsdommer Brett Kavanaugh i Det hvite hus mandag kveld. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix
President Donald Trump holdt en egen seremoni for høyesterettsdommer Brett Kavanaugh i Det hvite hus mandag kveld. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix (NTB scanpix)

Etter et voldsomt spetakkel ble omsider Brett Kavanaugh, med hårfin margin, godkjent i senatet som ny høyestrettsdommer. Dette til tross for anklager om seksuelle overgrep og en hissig opptreden i senatshøringen som man kan hevde ikke var en dommer verdig.

For en gang skyld er alle enige om at dette er en stor seier for Trump, selv om veldig mange mener det er et stort tilbakeskritt for USA. Med denne utnevnelsen har han flyttet høyesterettskollegiet på ni personer et stort steg til høyre.

Og siden høyesterettsdommerne utnevnes for livstid, og fratrer ellers kun ved egen oppsigelse eller ved riksrettsdom, har Trump sikret seg at hans politiske syn blir forfektet i USAs høyeste domstol selv lenge etter Trumps presidentperiode.

Eller, vent litt, kan Trump være helt sikker på det?

Alle presidenter har alltid brukt mye energi på å finne gode kandidater til høyesterett når de har hatt muligheten. Kandidater som har et grunnsyn noe i nærheten av det presidenten selv har, og som kan bidra til at USA utvikler seg i den retningen presidenten selv ønsker. Alle presidenter håper å få utnevne så mange som mulig.

Dette er Trumps andre utnevnelse. Av de øvrige syv i dagens kollegium er to utnevnt av Barack Obama, tre av George W. Bush og to av Bill Clinton.

Historien, helt tilbake til Thomas Jefferson, viser likevel at mange høyesterettsdommere ender opp med å skuffe presidenten som utnevnte dem. Da Eisenhower (styrte fra 1953 - 1961) ble spurt om han hadde gjort noe store feil som president, svarte han: «Yes, and they are both sitting on the Supreme Court».

Dette skjer fordi dommerne ikke alltid stemmer etter partiboka. Heldigvis får man si, de er jo dommere, ikke politikere. Over tid endrer de ståsted, de får et annet grunnsyn eller de påvirkes av de andre høyesterettsdommerne. De har lite å tape, siden de uansett ikke kan få sparken. De følger enkelt å greit sin egen overbevisning og sin egen tolkning av loven.

Nå vil noen hevde at Kavanaugh hele livet har vært en så rotfestet republikaner at det er helt utenkelig at han over tid skulle endre syn på noe som helst. Han fremstår med en nærmest religiøs overbevisning også som dommer. Og i et USA som er mer polarisert enn på lenge, er det naturlig å tenke seg at det også vil prege høyesterett i lang tid fremover.

Men Kavanaugh er bare 53 år. Han kan sitte i 30 år eller mer. Den eldste i dag er 85 år. Det er på ingen måte gitt at Kavanaugh forblir en trumpist hele denne perioden. Nå er Kavanaugh utnevnt og Trump kan ikke gjøre noe mer enn å håpe på det beste. Bortsett fra selvsagt å skjelle ut Kavanaugh på twitter dersom han etter Trumps mening stemmer «feil».

Brett Kavanaugh har skuffet mange i denne utvevnelsesprosessen og akkurat nå er analysene uforsonlige både på republikansk og demokratisk side. Det brukes sterke ord og alle legger til grunn at Kavanaugh vil være Trumps håndlanger resten av karrieren.

Siden jeg ikke har noe annet valg, velger jeg å håpe det beste.

Presidenter har blitt skuffet før. Kanskje vil Kavanaugh også skuffe Trump.