*Nettavisen* Nyheter.

Ærlig talt, Gunde Svan!

I dag er det laget en sak på Nettavisen og NRK om Gunde Svan, fra et intervju med expressen, hvor han uttaler seg om blant annet Petter Northug. Det skal jeg gi et tilsvar på her.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Foto: Nettavisen og Sindre Ræder

Gunde kommer nemlig med to beskyldninger mot Petter Northug.

Den første er at Gunde selv mener å observere en ukultur i skiløypene fra nordmenn i skandinavisk cup, som han da legger Northug til skyld for.

"De tar over stadion, går mot kjøreretningen og skrenser ned sporene". "Selvsikre nordmenn som Petter Northug ... har en negativ påvirkning på kommende generasjoner"

For det første: Hva mener du med å ta over stadion? Hva betyr det? Er vi for mange nordmenn? Hvis det er tilfellet, beklager at vi har for god rekruttering. Merkelig kommentar...

For det andre: Denne skrensinga og å gå mot kjøreretningen er nytt for meg, men siden du "mener dette helt klart" så må det vel være sant? Du får det til å høres ut som at alle nordmenn bryter konkurransereglene i langrenn. Å skjære alle over en kam er jo, som alle vet, svært politisk korrekt. Hvis det er sant, så er det tross alt TDenes og arrangørenes jobb å holde orden i skiløypene under konkurranser, ikke Petter Northug! Feil person å legge skylden på, Svan. Jeg opplever at vi ikke har dette problemet i Norge. Send TDene deres og arrangørene deres over til oss, så skal vi lære dem opp.

For det tredje: Er det galt å være selvsikker og nå? Ja, la oss alle gå rundt som sosialt usikre mennesker. Og for at en utøver skal prestere er det jo allment kjent at det er viktig å ikke være selvsikker. Bra pepptalk for kommende generasjoner, Svan. Du må ha vært en strålende motivator for utøverene dine da du var landslagsjef for Sverige.

Den andre beskyldningen er at Northug utnytter andre. Spesifikt at han utnytter andre ved å henge på under skirenn og ikke dra selv og at det er dårlig sportsånd.

Ærlig talt, Gunde, følger du ikke med i timen. Du forveksler dårlig sportsånd med taktikk! Langrenn er ikke bare intervallstart lengre. Det handler ikke lengre om å bare være i best form og om å gå fortest fra A til Å. Det handler om å komme først i mål, om å være smart, å spille på sine styrker! Fordømmer du også sykkelverdenen pga det samme taktikkeriet der?

Det er FIS og Vegard Ulvang som har bestemt denne utviklingen for å øke langrennssporten underholdningsverdi. Ikke Petter Northug. Kritiser dem om du er uenig med utviklingen.

Det er tydelig at du har et horn i siden til Northug, Svan. Men, som Northug, gikk du også egne veier. Så ikke sett deg nå på en høy hest og kast ut kommentarer for å slukke din grunnløse frustrasjon. Det kler ikke en gammel storhet. Tvert imot.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.