Dette er IKKE bra!

"Dominansen er skadelig for sporten på lik linje med Norges langrennsdominans" - Even Wetten om nederlendernes 23 av 36 OL-medaljer i Sotchi og 4 oransje paller.

 


Jeg elsker langrenn! I 2008 gikk jeg jr VM i Italia sammen med Therese Johaug, Sjur Røthe og Ingvild Flugstad Østberg. Jeg elsker å gå på ski, se ski på TV og jeg heier som en galning når Sundby, Northug, Johaug, Bjørgen & Co viser seg fram i verdenscuppen. Og hva er vel morsommere enn når de vinner? Når vi vinner? Eller enda bedre, når vi tapetserer pallen i bade dame- og herreklassen? Da går vi helt av skaftet. Fy f*** så gode vi er!

I dag hadde vi topp fem i herreklassen og topp fire i dameklassen. Topp fem! Topp fire! Helt vanvittig! Vi jubler. Mediene jubler.

Fantastisk for skiinteressen i Norge.

 

Forferdelig for skiinteressen i verden.

Forferdelig for skiinteressen i Tyskland, Polen, Russland og Finland.

Enn så lenge lager svenskene saker på hvor gode vi er og hvor dårlige de er. Men hvor mange saker lager de andre nasjonene fra søndagen på Lillehammer? I Tyskland, det største og viktigste markedet i europa, er interessen på bunnivå. Lederhosens hjemland viser nesten ikke langrenn på TV lenger.

 

Det har lenge vært gryende dominans i dameklassen de siste årene. Kalla og Kowalzcyk har dempet dominansen, men når kowalzcyk foreløpig ikke er i toppform, og Kalla blir slått av fire norske damer, er dominansen total. Når gutta også gjør rent bord, betyr det at Norge har tatt 25 av 30 pallplasser hittil i år.

Tilbake til skøytesporten. Vi gadd jo ikke engang å delta på 10 000 meteren i OL pga av nederlendernes dominans. Skøytehistorikeren Marnix Koolhaus frykter at dominansen til nederlenderne kan føre til at de snart er den eneste nasjonen som bryr seg nok til å prøve. Sier vår skihistoriker Thor Gotaas det samme om langrennsporten for vår del om noen år?

 

Det er et dilemma. De andre nasjonene gjør jo såklart sitt beste, og vi kan jo ikke be Bjørgen & Co om å trene dårligere heller.

Jeg elsker langrenn, men jeg ønsker også at andre nasjoner skal elske langrenn. Det er grenser for hvor mange helger på rad utlendingene vil se "Norgesmesterskapet" på ski. Jeg ser heller på en god film, enn å se på det "nederlanske" mesterskapet på skøyter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.