*Nettavisen* Nyheter.

Smaken av Madrid - mye mer enn bare fotball

Vi nordmenn elsker Spania. Europas høyest beliggende hovedstad er intet unntak. Madrid er virkelig mer enn Ronaldo og to vanvittige fotballarenaer.

26.04.18 13:40

Korte opphold i store byer som Madrid handler om nøyaktig planlegging, for å få mest mulig ut av den begrensede tiden man har til rådighet på det utvalgte reisemålet.

Ikke bare er dette Spanias hovedstad og den tredje største byen i EU; Madrid er også det internasjonale hovedkvarteret til selskapet mitt, A2D, så jeg er veldig heldig som kan reise til denne fantastiske byen så ofte som 10-12 ganger i året.

Mens hovedgrunnen til mine hyppige reiser til Madrid er oppfølging og oppdatering med mine medarbeidere der, flere av dem norske, er det også veldig viktig for meg å oppdage nye og spennende gleder som denne verdensbyen, i evig forandring, har å by på. Og tro meg; det er svært mye.

For å få mest mulig ut av tiden i Madrid, pleier jeg å ankomme søndag morgen. Dette gir meg nok tid til å sjekke inn på hotellet og oppdage byen i ro og mak, før mandag og tirsdag brukes til jobb med mine kolleger.

Klar for landing

Flyturen fra min base i Brüssel, gjør dessverre at jeg "er tvunget" til lande på terminal 2, på den forferdelige Madrid-Barajas flyplassen. En like ubehagelig opplevelse hver gang.

Flyplassen har fem terminaler. I 2017, ble det rapportert om en utrolig aktivitet; 53.4 millioner reisende - dette gir en sjetteplass på listen over Europas travleste flyplasser.

Juvelen i kronen på Madrid-Barajas, er den fantastisk flotte terminal 4 (Iberias terminal). Den er tegnet av de berømte arkitektene Antonio Lamella og Richard Rogers, og åpnet i 2006 med sin prisbelønte design. Med sine omfattende visuelle effekter prøver terminalen å skape en psykologisk stress-fri atmosfære hos passasjerene før de skal reise. Det blir brukt bambus, et samlende element, for å skape en følelse av ro. Men, samtidig som jeg ikke kan bekrefte den stressreduserende effekten av terminalens design, må jeg innrømme at overfloden av glasspanel og takkupler som oversvømmer området med lys, gir deg med sikkerhet en fornøyelig estetisk erfaring. Det er virkelig et syn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fra Iberias-terminalen

Et annet kjennetegn ved terminal 4, er det de fine butikkene som huser noen av verdens største merkevarer. Dette er terminalhandel på et annet nivå. Med merker som Burberry, Loewe, Maxmara, Samsonite og Victoria’s Secret, er det for de motebevisste virkelig det perfekte stedet å bruke verdifull tid og penger før man går om bord.

Unngå terminal 2

Terminal 2 derimot, er den møkkete slektningen som ingen egentlig ønsker å besøke. Etter min mening er dette en av de verste terminalene på Europas større flyplasser. Toalettene har alltid en ubehagelig lukt, og betjeningen og servicen som blir stilt til rådighet, (de som jobber for flyselskapene, transfer selskaper og til og med Guardia Civil) er altfor opptatt av mobiltelefonene sine, til i det hele tatt å legge merke til ankomne passasjerer. Det er virkelig en helt forferdelig erfaring som jeg bestemt vil anbefale mine kunder og venner å unngå.

Mitt råd til alle som reiser via terminal 2 på flyplassen i Madrid, er å reise med bare håndbagasje og komme så sent som mulig før avreise, slik at du kan gå om bord og reise så fort som mulig.

Overnatting

Muligens den viktigste avgjørelsen en reisende må ta når man skal besøke en by som Madrid, er hvor man skal bo. Med sine 21 bydeler ("barrios"), har byen noen av de mest sjarmerende, historiske og trendy nabolagene i hele Spania.

Klikk på bildet for å forstørre.

 Gran Meliá Fénix - et fantastisk hotell 

Som eier for et verdensomspennende conciergefirma, gjør jeg det til min jobb å prøve ut nye hoteller, til syvende og sist, er dette hva våre kunder forventer. Likevel har jeg mine favorittsteder hvor jeg bor. Disse er Gran Meliá Fénix, Urso, og The Ritz . Sistnevnte ble kjøpt opp av Mandarin Oriental Group i 2015 for €130 millioner, pusses for tiden opp for hele € 90 millioner. Etter planen skal hotellet være ferdig i 2020. Jeg kan ikke vente med å se det sensasjonelle resultatet.

Madrids økende betydning på den internasjonale arenaen som et bestemmelsessted i verdensklasse, ble for øvrig nylig lagt merke til med den fantastiske nyheten om at The Four Seasons skal åpne et nytt sted i slutten av 2019. Alles øyne er definitivt rettet mot Madrid nå.

Spisesteder

Beklageligvis, til tross for en fenomenal by; min lille frustrasjon når det gjelder Madrid, er når det kommer til restauranter. Vi har et ordtak i Belgia som vi bruker for å definere forskjellen på restauranter i Brussel og i Antwerpen. I Brussel ser folk på tallerkenen. I Antwerpen ser folk på stedet og innredningen, og til slutt på maten. For meg er Madrid som Antwerpen; mange stilige, kule steder, men hvor maten dessverre og litt for ofte kommer i annen rekke.

Når det er sagt, kan du selvfølgelig også finne fantastiske restauranter I Madrid.

Søndag: Mat eller fotball?

Søndag ettermiddag må jeg ofte ta et "vanskelig" valg – gå og se favorittlaget mitt Atlético Madrid spille, eller gå på "party brunch" på Ramses, stedet som er designet av Philippe Starck og eid av min venn Jorge Llovet. Dette er delvis en restaurant, dels klubb og dels cocktailbar. La Terraza Ikebana blir ledet av den kjente klubbimpresarioen Raoul Abat, og er virkelig stedet å gå for å nyte deres søndagsbrunch. Takket være den ideelle beliggenheten rett overfor Puerta de Alcalá, er dette et møtested året rundt. Ina, min kollega og office manager, er vanligvis der på søndager for å nyte utsikten, diskjockeyen, live saksofonmusikk og et ok kjøkken.

Andre populære restauranter som det er verdt å nevne, er Tatel som eies av et konsortium av navn på store og kjente investorer, inkludert tennisspilleren Rafael Nadal, sangeren Enrique Iglesias og basketballspiller (NBA) Pau Gasoland. Her består menyen av tradisjonelle oppskrifter, som har fått nytt liv for å passe dagen i dag. Restaurantens popularitet gjenspeiles i de store navnene som er involvert.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tatel øker i popularitet, ikke minst takket være profilerte eiere.

Et steakhouse som du må gå på er Amazonico. Stedet ble åpnet sommeren 2016, og er også eid av Sandro Silva. Maten er inspirert av kokekunst fra tropene, Asia og middelhavslandene, med henvisning til brasiliansk gastronomi. Jeg vil gå så langt som å si at de har det beste kjøttet i byen. Her er det alltid fullt i baren og det er en virkelig kul jazzklubb i kjelleren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ikke beregn god tid på Amazonico.

Restauranten er så populær at gjestene får maks to - 2 - timer til å spise, altså ny bordsetning annenhver time. Dette er vanlig praksis i Storbritannia og i USA, og fungerer vanligvis bra så lenge kundene er informert om denne policyen på forhånd. Dessverre virker det som om betjeningen på Amazonico ikke har forstått denne policyen. Min advokat, Carmen, besøkte nylig stedet sammen med to klienter, og ti minutter etter at de hadde bestilt vinflaske nummer to, ble de regelrett kastet ut før de var ferdig med drinkene. Dette er ikke måten å behandle gjester på, om du vil at de skal komme tilbake.

Dani Garcia leverer

På min forrige tur til Madrid gikk jeg på BiBo, hos Dani Garcia; kokken fra Malaga med to stjerner i Michelin-guiden. Tidligere har jeg hatt gleden av å besøke restauranten hans i Marbella, Hotel Puente Romano Beach Resort & Spa, og jeg vet at Dani aldri skuffer gjestene. Hans restaurant i Madrid er ok; med variabel service, som mange steder i Madrid - men med sensasjonell mat. Restaurantens kulinariske varemerker er kirsebærgazpacho, yougurtpostei og oksehalebakverk. Med de varmeste anbefalinger, og som absolutt ikke bør utelates, er deres brunch på lørdager og søndager mellom 12.00 og 15.00.

Klikk på bildet for å forstørre.

Maten på Bibo er sensasjonell.

For skalldyrelskere, anbefaler jeg et besøk hos El Pescador for å smake på de ferskeste produktene fra den galiciske kysten. Dette har vært lokalbefolkningens favoritt siden den åpnet i 1975. Restauranten er alltid stappfull, og etter oppussingen i 2010 er dette blitt et fabelaktig sted.

Madrid har stor overflod når det kommer til restauranter, og det er alltid nye gastronomiske fornøyelige steder som dukker opp til glede for sultne ganer. Men, dessverre, for meg kommer aldri nivået på maten i Madrid, i nærheten av det som finnes i Bilbao, La Coruna eller Barcelona. Ved en senere anledning skal jeg ta dere med dit.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kirey by Kabuki - Michelin-standard på terminal 4.

Oppholdet går mot slutten for denne gang. Hvis jeg er heldig og flyr fra terminal 4, har jeg alltid mitt siste måltid før avgang på Kirei by Kabuki. Kjøkkenet ledes av kokken Ricardo Sanz i Kabuki-gruppen, som har fem restauranter, hvorav tre av dem med en stjerne i Michelin-guiden. Det er et underholdende show av kokekunst her, med kokker som lager all maten foran gjestene. Restauranten serverer japanske spesialiteter fra sushibaren, med klassiske oppskrifter for nigris, sashimi og makis, supper og grønnsaker. Selvfølgelig; alt blir tilberedt og fullført med en usedvanlig høy standard. Det fine med dette stedet, er at de også har en takeaway-service, så det er perfekt for de som har liten tid og som ønsker å spise på flyet.

God tur til Madrid, og bón apetit.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.