Gå til sidens hovedinnhold

Kommer kulden, og i så fall; hvor lenge kan den vare?

Situasjonen i starten av inneværende uke:


Tilsvarende til neste helg:Flere lavtrykk (3 hovedsystemer, medregnet restene av "Kate") sammen med et forsterkende høytrykk sør for Grønland sørger for denne endringen i luftstrøm. I stor skala blir det tydeligere:

Vest-Europeiske luftmassers opprinnelse torsdag 19. november.:


Tilsvarende for mandag 23. november:


Det meste tyder med andre ord på at ikke bare Norge, men også en stor del av kontinental Europa får en kjøligere værtype gjennom kommende helg. Hvor lenge kan dette vare?

Lørdag antydet et flertall av tilgjengelige prognoser at denne kaldere luftmassen kunne holdes på plass helt ut mot slutten av måneden. Idag (søndag) er situasjonen mer usikker, men i det minste kan det se ut som i alle fall vi får en 3-4 dagers periode med under normale temperaturer (for Skandinavia er temperaturene i skrivende stund 2-3 over normalen).

I det store og det hele kommer det an på hva som skjer med blokkeringshøytrykket over Nord-Atlanteren. Det kan ende opp som et høytrykk over Sør-Norge slik som i dagens EC00:


noe som gir forholdsvis mildt vær igjen i Nord-Norge, men kaldt i sør (kaldperioden i sør kan vare potensielt 1 uke eller lengre).


Eller, høytrykket kan dra seg nedover mot kontinentet allerede tidlig i uken (som gir kun 3 dager med under normale temperaturer) :De amerikanske modellene vi ser på er idag enige med den mildere varianten av utgangen av 10dagers perioden, så dette ser nå ut som det mest sannsynlige, med andre ord, en kuldeperiode på 3-5 dager. Men dette kan fort endre seg!

Reklame

Dette har aldri vært mer populært enn nå