RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Svein Harald Røine

Barn av homofile foreldre!

Er det en ting jeg har lært meg i mitt 47 år lange liv, så er det at det ikke finnes en fasit på hva som er riktig eller galt i de fleste spørsmål.

Jo, selvfølgelig, i følge loven har vi mennesker klart å samle oss om noen verdisyn og rammer som binder oss sammen og sørger for at vi kan leve i et velfungerende samfunn. Disse lovene skiller oss fra dyr. Disse lovene sørger for at vi ikke opplever anarki slik vi ser i midtøsten og Ukraina i disse dager (og mange andre land som ikke får medias oppmerksomhet.)

Lovene er grunnsteinen for et velfungerende samfunn. Samtidig må ikke lovene bli en sovepute. Samfunnet endrer seg i takt med at verden blir mindre som følge av internett og billige flyreiser. Samfunnet blir mer transparent. Samfunnets grunnstener blir utfordret av dets borgere. Lover må endres slik at de tilpasser seg et dynamisk samfunn i konstant endring. Noen lover må strammes inn samtidig med at andre kan fjernes. 

I likhet med at loven er grunnsteinen i et velfungerende samfunn, er kjærligheten grunnstenen til menneskers mentale helse. Noen av våre mest grunnleggende behov er å føle kjærlighet, tilhørighet, anerkjennelse og bli sett. Kjærligheten er kanskje den viktigst av dem alle. Kjærligheten er så rå i sin altoppslukende form, og bidrar til omsorg, trygghet, latter, glede, samarbeid, samhold og tilhørighet.

Loven og kjærligheten lever side om side, og i noen tilfeller på en skyggeside. I mange land har loven lagt sin klamme hånd over kjærligheten og begrenset den. Loven har definert hva som er tillat kjærlighet og hva som ikke er tillatt. Loven regulerer hvem du kan gifte deg med når det gjelder kjønn, alder og i mange land religiøse tilknytninger. For Norges del har Den Norske Kirke vært en sterk tilhenger av loven om å begrense kjærligheten mellom to av samme kjønn. Likekjønnet ekteskap har ikke vært tillatt i Norge frem til for noen få år siden. FN's menneskeretterklæring har heller ikke tilpasset seg behovet for å tillate likekjønnet ekteskap, og det er stor motstand rundt i verden mot at mennesker av samme kjønn som elsker hverandre kan gifte seg. Det er til og med land som nå skjerper inn loven og praksis på disse områdene. Det mest åpenbare og dagsaktuelle landet er selvfølgelig Russland som ser ut til å ha en ledelse som vil ta landet og folket inn i diskriminering og fryktens tidsalder.

Argumentene mot likekjønnet ekteskap er mange. Kronargumentet som mange bruker er at eventuelle barn av homofile foreldre blir skadelidende. De blir taperne. De blir mobbet og utstøtt. De får feil rollemodeller. Frykten for at barn blir seksuelt forvirret når de vokser opp med homofile foreldre er et trumfkort, uten at jeg har sett noen dokumentasjon som underbygger at dette stemmer.

Det er de modig individene som endrer verden. Vi ønsker flere modige mennesker som står opp på barrikadene, fortrinnsvis meg gode hensikter. Når vi snakker om ekteskap blant homofile har det vært mange dyktige og modige mennesker som har gått i bresjen for å endre loven og samfunnets holdninger. 

Jeg er fascinert av mennesker som tør å stå opp og argumentere for viktige (og riktige) saker som bidrar til å løfte samfunnets kollektive raushet. Jeg kom over denne videoen på YouTube. Denne mannen er modig og er selv et meget veltalende og sterkt bevis på at de som vil hindre homofile par å adoptere barn, de tar feil.