Bill Clintons store hemmelighet

Bill Clinton er nådeløs

Det er umulig å forsvare seg mot Bill Clintons karisma. I så måte er han nådeløs. Det går gjetord om karismaen hans.

De som møtte ham da han var i Norge sier at de følte det som om han hadde reist over Atlanteren bare for å treffe dem.

 


Foto: Nettavisen


Hva er det som Clinton har som vi andre ikke har? Hva er hans hemmelige triks? Er det medfødt eller tillært?

Medfødt eller tillært?

Ordet karisma kommer fra gresk og betyr «gave». Det skyldes kanskje at man mente at karisma var en medfødt egenskap. Det er likevel en utbredt oppfatning idag at karisma kan læres. På samme måte som vi kan lære gode manerer, som å takke for maten, reise oss for gamle mennesker på bussen og at herrene åpner dører for damene, kan vi lære å være mer karismatiske.

Jeg vil gå så langt å si at karisma må re-læres i voksen alder. Alle små barn har karisma. De har en enorm tilstedeværelse, de har en magnetisk effekt på omgivelsene, de smiler og ler, de ler når de faller og reiser seg opp igjen. De har ennå ikke forstått konseptet selvtillit og selvfølelse og er tilfredse her og nå. Barn bruker også alle triksene i boken for å sjarmere omgivelsene for å oppnå noe de ønsker.

I forrige uke skrev jeg første av to deler om karisma. Her er de 5 første karakteristikkene til en karismatisk person:

1.Modig

2.Selvtillit

3.Selvfølelse/Autentisk.

4.100% fokus på andre!

5.Smil, positivitet og glede

Sjekk denne linken: Wenche Foss sin hemmelighet hvis du ikke leste første del.

Nedenfor ar jeg listet ytterligere 5 punkter som gjør at du kan få en karisma som Bill Clinton.

6.Øyekontakt

Øyekontakt er utvilsomt avgjørende for å være karismatisk. Det å snakke med mennesker som ikke ser deg i øynene kan være en veldig ubehagelig opplevelse. Det er lett å bli usikker på vedkommende. Siden kommunikasjon i stor grad foregår ikke-verbalt, dvs. gjennom kroppsspråket vårt, er det naturlig å kikke mennesker i øynene for å få bekreftet det de sier. Hvis en person viker med blikket og nesten ikke ser deg i øynene, kan vi fort bli i tvil om det de sier virkelig er sant. Konsekvensen er at det blir vanskelig å få tillit til vedkommende.

Karismatiske personer ser folk direkte i øynene. De stirrer ikke, men kikker likevel dypt. Jo mer øyekontakt men har, jo mer positive følelser får man. Det er ikke uten grunn at nyforelskede ikke klarer å «ta øynene vekk fra den de elsker».

Øyekontakt er et svært sterkt virkemiddel for å vise interesse. Bruk det aktivt.

Sørg for å engasjere mennesker du møter med øynene dine, ikke bare stemmen. Ikke se deg rundt etter andre mennesker eller snakk med andre, fordi du da ikke virker engasjert.

7.Kroppskontakt

Noe som faller karismatiske personer naturlig, er å berøre andre mennesker fysisk for å forsterke budskapet de har. En kort berøring på overarmen eller skulder for å understreke og forsterke det den karismatiske personen ønsker å uttrykke er svært effektivt. Dette ble veldig godt forklart i boken «The One Minute Manager» av Spencer Johnson og Ken Blanchard. De hevder at å berøre en annen person når man gir ros, mangedobler effekten av budskapet.

Et av de sterkeste karismatiske virkemidlene som Bill Clinton bruker når han tar en hilserunde eller møter nye mennesker, er å ikke slippe hånden så lenge de prater sammen. I kombinasjon med øyekontakt skaper dette en intimitet og nærhet som virker trollbindende.

Bel Mooney i The Daily Mail beskriver det på denne måten:

"Bill tar min utstrakte hånd og hilser, men slipper den ikke. Det er utrolig. Vi holder hender. Han kikker meg i øynene som om det ikke er noen andre i rommet, og for meg er det ikke det.. Hele tiden (mens vi prater) holder han øyekontakt med meg og hans myke varme hånd holder et godt grep om min. Å for en følelse! Jeg følte meg som en tenåring, selv om vi er like gamle - 55 år på den tiden. Etter hvert som han motvillig (virker det som) går videre sier en dame ved siden av meg: "Skal du vaske hånden?"

8.Kroppsspråk, holdning.

Karikaturtegneren Grossmann beskrev at en karismatisk person hadde en stolt og rak kroppsholdning og hodet høyt hevet. I dagens samfunn blir dette vanskeligere og vanskeligere for mange. I dag henger man over PC'n time etter time, og kroppsholdningen blir generelt dårligere. En PC kropp underbygger ikke en kroppsholdning som utstråler selvtillit og karisma.

Usain Bolt og alle 100 meter løperne har en høyreist og stolt kroppsholdning. For ikke å snakke om ballettdansere og turnere.

Et gammelt triks for å få en god kroppsholdning var å øve seg med å balansere med en bok på hodet. Et annet triks jeg har lært er at hver gang jeg går gjennom en døråpning, skulle jeg kikke opp, puste dypt inn og trekke skuldrene bakover.

Kroppsspråket er også viktig når du møter mennesker, enten det er nye bekjentskaper eller gamle kjente.

Alle som har hund vet hvor hyggelig det er å bli tatt imot av hunden etter en travel arbeidsdag. Hunden vifter ikke bare med halen for å vise glede, men hele kroppen. De hopper opp og ned og uttrykker en enorm glede over å se deg uten å kunne uttrykke seg verbalt.

Tilsvarende kroppsspråk har en karismatisk person, selvfølgelig noe nedtonet. Se for deg en bestemor som møter barnebarnet sitt. Hun har imøtekommende åpne armer, stort varmt smil, åpne øyne som uttrykker en overraskende glede av å se deg igjen. Kanskje hun til og med setter seg på huk. Det faller naturlig for karismatiske personer å bruke slike gledesfakter eller gledesgester når de møter folk.

9.Huske navn

Nordmenn er ikke flinke til å huske navn, men å bruke andres navn er svært effektivt for å skape tillit og få en person til å føle seg viktig. Det er sagt at å høre sitt eget navn bli nevnt av andre er den deiligste lyden i verden. Bill Clinton er eksepsjonelt god til det, og det har bidratt til å forsterke hans karisma.

Her er noen triks for å huske navn:

  • Du må først og fremst gå bevisst inn for å huske navn..
  • Du må lytte etter i stedet for å tenke på hva du skal si når noen presenterer seg. Det er svært sjelden du glemmer ditt eget navn.
  • Bekreft navnet idet det blir sagt.
  • Bruk det flere ganger /repeter det under samtalen
  • Visualiser navnet i form av et bilde eller link til en kjent person eller figur.

10.Kommunikasjon

I tillegg til tilstedeværelse og fokus på andre mennesker, er evnen til å kommunisere en av de viktigste egenskapene som karakteriserer en karismatisk person.

For det første har karismatiske personer en visjon som de deler med omverdenen. En visjon er på mange måter bensin for karisma. I mange tilfeller er det omstendighetene som åpner for at karismatiske ledere får sin arena. I kriser, endringer, omveltninger, omstruktureringer etc. trenger omgivelsene en person som går foran og viser vei. Evnen til å tegne et attraktivt fremtidsbilde ved å trigge sterke positive følelser er en kunst som karismatiske personer evner.

Karismatiske ledere forklarer vanskelige ideer på en enkelt måte! De er forenklere! De er nådeløse forenklere!

Karismatiske ledere er overbevisende i sin kommunikasjon, og for å kunne overbevise andre, må lederen først overbevise seg selv.

Karismatiske ledere er svært gode til å bruke metaforer, anekdoter og storytelling som virkemiddel for å kommunisere på en overbevisende og attraktiv måte. «Universet er skapt av historier, ikke atomer» sa Muriel Rukeyser, Poet og Aktivist

I tillegg kommuniserer karismatiske ledere med lidenskap. De viser at hjertet er med i det de holder på med. De virker entusiastiske og har stor fysisk eller mental energi.

En karismatisk person trives i rampelyset, og mange sjarmerer andre med sin humor. Det er et effektivt virkemiddel for å skape varme og tilhørighet. Det som ofte kjennetegner personer med karisma, er at de i stor grad bruker selvironi som humoristisk virkemiddel i sin kommunikasjon. De ler av seg selv, og det signaliserer at de har sterk selvfølelse og selvtillit.

Til slutt- en bekymring

Det må vies noen tanker til karismadreper nummer 1, Smarttelefonen. Den har blitt et verktøy og en forlenget del av vår kropp. Smarttelefonen er en av de viktigste karismadreperne som finnes. Med en gang du tar den opp av lommen eller vesken når du snakker med andre, forsvinner din aura. Ønsker du å ha en sterk karisma, må smarttelefonen ligge trygt forvart i innerlommen eller i vesken så lenge du er i kontakt med andre mennesker.

----------------------------------------------

Boken MODIG kan forhåndsbestilles på Tanum

Ønsker du en signert utgave av boken, kan den kjøpes ved å sende en SMS til 26128. Skriv "MODIG" i tekstfeltet.

 

 

Klikk på logo for å besøke min hjemmesideBesøk Moss - Byen på solsiden#modig #positiv #karisma #billclinton #vg #db #tv2 #nettavisen #ledelse #leder #kommunikasjon #kroppsspråk #2015 #hverdag #helg #smil

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.