RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Svein Harald Røine

Byen på Solsiden - her kan du fortsatt gjøre boligkupp!

 

Høy prisstigning

Det forventes at Moss og omegn vil få den største prisstigningen på boliger fremover i følge sjeføkonom Roger Bjørnstad ved Samfunnsøkonomisk analyse. De siste årene er det Drammensregionen rundt Oslofjorden som har hatt den største prisveksten grunnet økt attraktivitet.

Moss by måtte se seg slått av Drammen for 20 år siden. Den gang hadde Drammen den dårligste imagen av dem alle. Drammen var en referanseby for alt som er stygt, forurenset og trafikkbelastet,  Fagfolk, filmskapere, reklamefolk og humorister brukte Drammens negative omdømme for å tydeliggjøre et poeng. Herodes Falsk sin sang om Drammen er udødelig og morsom, men ikke lenger så giftig. 

Moss med "Mosselukta" levde godt i skyggen av "Det er bedre med en dram i timen, enn en time i Drammen."

I 1999 hadde noen MODIGE politikere og næringslivsledere i  Drammen fått nok. De besluttet å lage en byutviklingsplan som skulle begeistre byens borgere. "Drammen 2011" het strategiplanen og de skulle utvikle en by hvor elven atter en gang skulle være den livskapende åren. Det tok ikke mange årene før omverdenen begynte å snakke positivt om Drammen. Plutselig kom Moss ufrivillig ut av skyggen den så lenge hadde vært fornøyd med å ligge i.

Selv de navlebeskuende Mossingene skjønte at noe måtte gjøres. "Mosselukta" var blitt en belastning. Politikere, næringsliv og befolkningen har siden den gang vurdert hvordan man kan skape en positiv image av Moss, men "Mosselukta" har vært så overdøvende at ethvert imagefremstøt har blitt gasset ihjel, bokstavelig talt.

""Mosselukta" har vært borte i flere år!

Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe", er et gammelt ordtak, og det ble aktualisert i Moss i 2012, da Mosseluktas "far", Peterson fabrikker, dessverre måtte melde oppbud etter mange års økonomiske problemer.

 

I kjølevannet av nedleggelsen forsvant også "Mosselukta". Den var borte for godt. For de hardbarka Mossingene var "lukten av penger" borte, men for resten av befolkningen var den største barrieren for en imageendring fjernet den dagen den siste lysbryteren på Peterson fabrikker ble slått av.

(Artikkelen fortsetter under bilde!)

 

Foto: Jan Ivar Bakker

Mossesola

Nå kan byens sterkeste kort endelig kan få sole seg i glansen alene, nemlig Mossesola.

Moss har kanskje den beste beliggenheten langs Oslofjorden. Med sin syd/sydvestvendte plassering speiler solen seg i sjøen før den treffer innbyggerne og det økende antall turister midt i ansiktet. Solbriller og store smil kapper om å være mest iøyenfallende i ansiktene til Mossingene. Moss er en solby og Moss er en strandby. Moss har 3 strender i sentrum. Man må til sydligere breddegrader for å oppleve tilsvarende.

Kveldsolen i Moss er magisk. Blodrød himmel som varsler om en morgendag med dårlig vær er et værtegn alle Mossinger kjenner. En rosa horisont uten skyer varsler om nydelig vær. En blodrød morgen gir skyfrie solnedganger om kvelden  Dramatiske skyer som lager trolske solnedganger er hverdagskost. 

På folkemunne sier man at solnedgangen på Jeløy kanskje er Syd-Norges flotteste. Nærheten til Oslo gjør Moss svært attraktivt som pendlerby. Det er likevel ønsket om at familier trives i byen i kombinasjon med å legge til rette for næringslivet som er drivkraften i byutviklingsprosjektene i Moss.

Moss sine politikere og næringsliv arbeider på spreng med en byutviklingsplan som skal dra nytte av byens største aktiva; solen og sjøen.

Utviklingstakten i Moss skjer nå i stort tempo. Den neste 10-20 årene vil endre byen totalt.

Forstatt mulig å gjøre boligkupp

Fortsatt er det rimelig å bosette seg i regionen, men prisene er i full fart på vei oppover.

Det mest spennende byutviklingsprosjektet i byen er utviklingen av Moss Havn. Det planlegges nå å flytte både containerhavn og fergeleie for å åpne byen mot sjøen og gi tilgang til sjøen for byens innbyggere og turister. Snart vil mennesker og solen møtes ved sjøkanten for et stevnemøte som byr opp til søt musikk, vekker livsglede og skaper minner for livet.

Det sies at når solen speiler seg i vannet og spør Mossingene: "Hvem er vakrest i landet her?" så svarer alle sammen.

"Du er vakrest i landet her, du Mossesola."

 

Attraktiviteten i Moss presser prisene oppover, og priskrigen er allerede i gang! 

Hus solgt for 1,4 millioner over takst i Moss!

 

 

Foto: David A. Strand

 


Foto: Hermansen.se

 

 

 

 #byenpasolsiden #modig #moss