*Nettavisen* Nyheter.

Er du en original eller en kopi?

Foto: Daisuke Takakura

Er du en original eller en kopi?

"Vi blir født som originaler. Hvordan kan det ha seg at vi dør som kopier?"

Dette sa Edward Young (1682-1765), en engelsk poet for over 250 år siden. For over 250 år siden!

Det er nesten så man skulle tro at han hadde funnet et ormhull og reist i tiden og besøkt en hvilken som helst ungdomsskole eller videregående skole i disse dager.

Har du vært på en ungdomsskole eller videregående skole de siste 10 årene?

På skolebesøk

Jeg var forleden på den videregående skolen til min datter. Idet jeg åpnet døren kom det ei jente imot meg. Hun hadde langt lyst og slett hår. Hun var godt sminket med rouge, foundation, mascara etc., og gikk med en Canada Goose jakke og en dyr designerveske fra Mikael Kors. Hun smilte pent og sa hei. Jeg smilte tilbake og hilste. Det var ikke ei jente jeg kjente igjen, men regnet med at det var en av venninnene til min datter. Det er ikke greit for en far å huske alle vennene som kommer innom huset.

Jeg fortsatt bortover gangen, går rundt svingen og inn mot kantina. Plutselig står hun foran meg igjen. Den samme jenta. Jeg ble litt overrumplet over at hun hadde rukket å komme seg dit raskere enn meg, men jeg smilte til henne og sa "Hei igjen!"

Hun kikket på meg som om jeg kom fra en annen planet. Det var ikke vanskelig å lese tankene hennes, "Hvem i all verden er den tullingen der?"

Det var ikke samme jenta!

Hun var bare en "kloning". Hun var helt lik. Samme frisyre, samme sminke, samme klær, samme veske.

Jeg kikket meg rundt. Jentene var jo helt like alle sammen.

Der og da gikk det opp for meg det har blitt verre enn noen gang.

Jeg husker vi også hadde noe av det samme da jeg var ung. Alle skulle gå med Levis 501. Vi brukte hvite tennissokker, Lacoste genser eventuelt Paul & Shark. Vi hadde Sebago Docksides med dusk på lissene. La oss for all del ikke glemme hockeysveisen.

Likevel var det ingenting i nærheten av hva der er nå. På grunn av den enorme velstandsutviklingen og økonomiske utviklingen, har flere råd til å bli kloninger enn tidligere.

Hva har vi gjort feil?

Denne utviklingen er svært uønsket. Spesielt siden presset er blitt enda større og kostnadene for å bli en kloning har skutt i været. De siste dagers debatt om vesker i 5-10.000 kroner som har erstattet skoleransel, vitner om det rene vanvidd. Hva har foreldregenerasjonen gjort feil? Hvorfor har det blitt slik? Jeg formoder at vi har oppdratt barna slik vi selv skulle ønske vi var blitt oppdratt. Liker vi det vi ser?

Tilhørighet

Ingebrigt Steen Jensen snakket i sin bok Ona Fyr om vårt behov for tilhørighet. Mennesker har behov for å tilhøre en "stamme". Enten det er Klanen i Vålerenga, herreklubber, punkband, jentejenger osv, så er det viktig å være i en gruppe. Det er likevel et stort problem. Nemlig motivasjonen.

Hva er motivasjonen til disse unge jentene (og guttene)? Er det tilhørighet? Er det fordi de søker samvær og gleden ved å dele felles verdier og holdninger. Det hadde i så fall vært supert. Dessverre er ikke det drivkraften idag. I følge min datter er jentene livredde for å skille seg ut. Man er redd for å falle utenfor. De er redde for å være annerledes. De er redde for å bli avvist.

Selvfølelse

Det er ikke tvil om at det enorme presset på unge til å se bra ut skaper en generasjon som jager etter å se "riktig* ut, på bekostning av sin egen selvfølelse. Utseende betyr ALT.

Vi vet samtidig at mange jenter sliter med selvfølelsen. De føler at de ikke er gode nok som de er. De sliter med å håndtere hverdagens krav. De sliter med at det for stor avstand mellom den de er innvendig, og det bildet de forsøker å skape av seg selv for omverdenen. Dette presset kommer bare til å forsterke seg.

Uten støtte fra omgivelsene, må ungdommene klare seg alene, være modige og stå imot kloningspresset som eksisterer på dagens skoler. Kloningspresset fører til at alle vil likne den mest populære jenta, som igjen ønsker å likne de mest populære rosabloggerne.

De modige

De modigste ungdommene tør å trosse frykten for å bli holdt utenfor, og bygger etterhvert en tilstrekkelig innvendig trygghet slik at de tør å skille seg ut. Samfunnet trenger mennesker som skiller seg ut. Samfunnet trenger mennesker som går egne veier. Samfunnet trenger mange flere som ikke er kloner av den mest populære jenta eller gutten.

Det er ikke de som går i andres fotspor som utvikler verden. Man kommer aldri først hvis man følger i andres fotspor.

La oss nevne noen navn:

Petter Northug - trenger vel ikke så mye forklaring

Petter Stordalen - han følger ikke akkurat normen for en konsernsjef

Truls Svendsen - jeg bare ler ved tanken på ham

Steve Jobs - en karismatisk person

Bill Clinton - enda mer karismatisk

Churchill - legendariske ordvekslinger som går inn i historiebøkene. En kvinnelig representant i underhuset sa: Hvis du hadde vært min mann, hadde jeg helt gift i teen din", hvorpå Churchill svarte "og hvis du hadde vært min kone, hadde jeg med glede drukket den.

Mor Teresa

Nelson Mandela

Oprah Winfrey

Wenche Foss - "Jeg er født til å glede andre" var hennes motto.

Listen er lang, men ikke lang nok.

Jeg tror det er mye rett i ordene til Edward Young i at de fleste fødes som originaler og dør som kopier.

Hvis vi kikker rundt oss, er det også mye sant i ordene: "De modige forblir originaler hele livet."

www.alltidpositiv.no

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Fås kjøpt hos alle bokhandlereNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag