Facebook knuser janteloven

www.alltidpositiv.no

"Pappa, se på meg!"

Sønnen min holdt fotballen i hendene. Han slapp den og begynte å trikse. Ballen spratt opp og ned 10 ganger før han mistet kontrollen over den. "TADA" ropte han mens han strakte hendene i været. Han var så stolt at han kunne sprekke når som helst. Det var ny rekord! Det strålte av øynene hans. Han hadde kroppsholdning som Usain Bolt og kunne møte både Julia Roberts og Cameron Diaz til smile-tvekamp når som helst. Bredere smil skulle du lete lenge etter.

Som pappa har jeg opplevd dette mange ganger gjennom barnas oppvekst. I likhet med alle barn har også mine barn hatt mye å være stolte av, både små og store bragder. Byggingen av et Star Wars legosett som var beregnet for barn som var eldre. Første scoring i en fotballkamp. Første pianokonsert foran publikum. Den første 6-er på karakterkortet. Bestått oppkjøring til mopedlappen, og for ikke å snakke om egen bil.

Stolthetsfølelsen er noe av den deiligste følelsen man kan ha. Den gir en lykkefølelse som er altoppslukende og overdøvende.

Det skjer dessverre noe med oss etterhvert som vi blir eldre. En voksen står ikke med hendene i været og roper TADA når man er stolt av noe man har gjort. De eneste som gjør det idag er idrettsutøvere. Alle vi andre undertrykker stoltheten. Vi kan kanskje driste oss til å søke andres blikk for å se om noen har lagt merke til at vi har gjort noe bra.

Hvorfor tør vi ikke stå med hendene i været og rope TADA? Hvorfor tør vi ikke å vise omverdenen at vi har gjort noe vi er stolt av? Alle har jo TADAen inne i seg. Det åpenbare svaret er Janteloven.

Janteloven står sterkt i ditt og mitt hode. Du skal ikke være bedre enn meg! Du skal ikke tro du er noe! Er det rart at nordmenn er blant de dårligste i verden til å gi ros. Er det rart at nordmenn sannsynligvis er dårligst i verden til å ta imot ros?

Gi et kompliment til en venn og si at hun har en pen genser, og jeg skal vedde på at hun forsøker å vri seg unna som en kålorm og svarer "Å, den har jeg kjøpt på salg." Vi klarer ikke en gang å si "Tusen takk!".

Nordmenn klarer ikke ta imot ros og vi tør ikke være stolte. Nordmenn tør ikke vise TADAen sin til andre.

......med ett unntak.

På FACEBOOK!

Facebook knuser janteloven!

Facebook er fantastisk i så måte. Janteloven står ikke like sterkt der.

Facebook er plutselig blitt en arena hvor vi tør å vise oss frem. Vi tør å drite i janteloven. Vi tør å være stolte. Vi tør å sette oss selv i rampelyset. Vi tør å si TADA slik at andre ser det. Vi tør å ta imot ros. VI TØR Å VISE AT VI ER STOLTE!

Det er forskjell på å skryte uhemmet av seg selv, og å si til andre at man er stolt av det man har utrettet. Det er lov å være stolt. Det er lov å uttrykke stolthet. Så lenge stoltheten uttrykkes med en oppriktig glede og entusiasme, omfavnes den av omverdenen.

Bli med på trenden. Fortell andre hva du er stolt av. Uttrykk din stolthet, glede og entusiasme. Det smitter.

Jeg starter!

Igår var jeg ferdig med siste korrektur av min første bok MODIG som Cappelen Damm utgir neste år! Jeg er utrolig stolt, glad, entusiastisk og oppløftet! Jeg er så stolt at jeg nesten sprekker. TADA!

Her er en liten humoristisk smakebit!

Værsågod, din tur! Hva er du stolt av?

 
www.alltidpositiv.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.