*Nettavisen* Nyheter.

Hva alle burde vite om å være MODIG!

www.alltidpositiv.no

Mot er ikke fravær av frykt, men evnen til å trosse frykten..... og gjøre det likevel.

Frykt vil alltid leve i oss. I mange tilfeller er frykt en livsviktig psykologisk reaksjon som hindrer oss i å gjøre noe som kan skade oss eller i verste fall ta livet av oss.

Nå er dessverre frykten blitt en usynlig sperre for personlig utvikling, for mestring og livsglede. Siden det er veldig få situasjoner vi utsettes for daglig som setter oss i direkte livsfare, frykter vi nå situasjoner som er ubehagelige i stedet.

Vi frykter å bli avvist.

Denne følelsen har de fleste av oss kjent på fra vi var unge. Man trenger ikke gå lenger enn når de to dyktigste i klassen i fotball skulle velge annenhver gang hvem de skulle ha på laget sitt. Det var ingen god følelse å være blant de siste som ble valgt.

Denne frykten henger sammen med et enormt behov for å bli sett. Med den økende skillsmisseraten blant ektefeller, faller ungdommene mellom to stoler, eller to hjem, og barna føler seg ofte avvist og ikke sett. Det er skremmende å se hvor mange ungdommer som driver med selvskading.Det er et rop om å bli sett og ikke avvist.

Vi frykter å bli avslørt.

Rundt i Norge og resten av verden går de aller fleste suksessfulle mennesker (uansett område) daglig rundt og er redd for at de skal bli avslørt. De er redd for at de ikke klarer å leve opp til sitt rykte eller tidligere prestasjoner. Dette kan medføre at de utsettes for enormt stress og til slutt utbrenthet. Mange benytter rusmidler for å dempe følelsen av utilstrekkelighet og dempe frykten for å bli avslørt..

Vi frykter å bli ledd av.

De fleste kjenner den vonde følelsen av å bli ledd av når man i utgangpunktet har kommet med en uttalelse i fullt alvor. Den følelsen frykter sitter ofte igjen fra barneskolen der vi møter slike situasjoner for første gang.

Vi frykter å miste noe vi har

Etter hvert som vi har opparbeidet en status, økonomisk trygghet, jobberfaring, vennskap, teamfølelse etc. er vi ofte veldig redd for å gjøre noe som sparker bena under disse tingene. Det hemmer de fleste i å si eller gjøre det som kanskje er riktig å gjøre i en gitt situasjon.

Vi frykter det ukjente

Det er ikke tvil om at det ukjente har skremt mennesker i all tid og vil fortsatt gjøre det i uoverskuelig fremtid.

Den dårlige nyheten er at disse fryktene aldri vil forsvinne. Det vil alltid være noe som du vil frykte.

Derfor er det viktig å være MODIG. Du kan ikke være MODIG hvis du ikke frykter noe. Uten frykt eksisterer ikke MOT. Det er som Yin og Yang. De henger sammen.

Du skal møte frykten med MOT.

Når du frykter noe neste gang, sørg for å mobilisere ditt MOT. Det er det som gjør at du vokser, utvikler deg og skaper mestringsfølelse.

I 2015 oppfordrer jeg deg til å være modig på følgende områder:

1. Vær modig nok til å leve ditt liv med integritet.

Integritet bør være bautaen i et hvert menneskes liv. Uten integritet er det lett å gå seg vill i livet. Har du tydelige verdier i livet ditt er det lettere å leve med integritet. Hvis for eksempel ærlighet er din viktigste verdi, så vil det være en hjørnestein for hver eneste beslutning du tar.

Det krever MOT å leve med integritet, fordi det vil utfordre de fleste fryktene nevnt ovenfor. Hvis du står for noe, viser integritet og etterlever dine egne verdier, vil du ofte bli tvunget vekk fra den trygge og komfortable veien. Du vil bli nødt til å riskere mer, både å feile og oppleve at mennesker rundt deg misliker det du gjør eller deg som person. Man vil sjelden oppnå noe stort uten integritet.

Det kan være noe så enkelt som å stå opp mot "kos med misnøye" på jobben, baksnakking av venner, urettferdighet etc.
2. Vær modig nok til å drømme større.

Jeg hadde mange drømmer da jeg var liten. Jeg drømte om å redde verden. Jeg drømte om å jobbe for miljøet. Jeg drømte om å bli rockestjerne. Jeg drømte om å bli brannmann.

Jeg hadde mange store drømmer, men de falmet på veien. De ble etterhvert som et vannmerke på drømmenes papir som havnet i sirkelarkivet. Hvorfor blir det slik?

Vi har som oftest mange mennesker rundt oss som forteller at det ikke er mulig å oppnå det du drømmer om. Uten å være bevisste på det, bruker vi mennesker som lever på autopilot, som rådgivere for våre drømmer. Som oftest spenner de bein på dem.

Du blir ikke verdensmester på ski, med mindre du har drømt om det eller tenkt tanken. Du blir ikke statsminister hvis du ikke har drømt om det. Du klarer ikke hjelpe de hjemløse uten å ha drømt om å hjelpe dem. Du oppnår ikke drømmejobben uten å ha mot nok til å drømme om den først. Du må tørre å ha en visjon for livet ditt som er større enn det du har hatt frem til nå. Alt starter med drømmene og et ønske om å oppnå noe stort.

3. Vær modig nok til å forfølge drømmen

Du kan drømme så mye du vil, men grunnen til at drømmene ofte falmer, er fordi de fleste ikke tør å løpe etter dem. Husker du den første ungdomskoleforelskelsen din? Husker du hvor stor del av tankene dine hun eller han fyllte. Husker du hvordan hjertet ditt nesten eksploderte når du møtte han eller henne tilfeldigvis i butikken? I mitt tilfelle turte jeg ikke en gang å snakke med henne.

Det er så lett for oss å tro at vi ikke har det som skal til for å forfølge drømmen.Vi trekker oss tilbake og velger den enkleste og tryggeste veien. Det er lett å følge i foreldrenes fotspor. Det er trygt. Det er lett som foreldre å oppmuntre til å forfølge det samme som en selv. Man kjenner tross alt den veien.

Ingen mennesker har noensinne vært født til å gjøre suksess. Alle har måttet være modige nok til å ta et valg å avvike fra den trygge veien for å forfølge drømmen.

Hvis du ikke vet hvordan du skal kunne gå fra det du holder på med idag og over til å forfølge det du drømmer om, kan følgende tips hjelpe deg.

La oss si at du jobber som regnskapsfører idag, men drømmer om å kunne leve av kunstmaling. I stedet for å se to timer på TV hver kveld etter jobb, bruk heller to timer til å male hver eneste dag. Gjør du det i 300 dager i året har du malt i 600 timer. Gjør du det i 5 år har du malt i 3000 timer. Det er ikke sikkert du trenger å jobbe som regnskapsfører lenger.

Ingenting endrer seg hvis ingen ting endrer seg. Du må ut av komfortsonen for å skape de endringene og ta de sjansene som er nødvendig for å oppnå drømmen din. Uansett hvor farlig du synes det er, er det enda mer farlig å ikke gjøre noen ting.

4. Vær modig nok til å være utholdende

Hvis du ikke feiler på veien, da er ikke målene dine høye nok. Sylvester Stallone sier i filmen Rocky: "Det viktige er ikke hvor mange slag du gir motstanderen, men hvor mange slag du kan ta imot, og likevel klare å reise deg igjen."

Har du høye mål er det naturlig å møte motgang. Det er naturlig å miste motet, håpet og gi opp.

Skal du derimot lykkes, må ha være modig nok til ALDRI å gi opp. Du må kanskje endre strategi og prøve nye måter å gjøre det på, men du må aldri gi opp. Utholdenhet er moren til all suksess.

10.000 timer sier man at du skal trene for å nå verdenstoppnivå uansett idrettsgren eller aktivitet. Det krever utholdenhet.

5. Vær modig og la din stemme bety noe

Er du som meg at du har mange synspunkter om samfunnet, politikk, økonomi, barneoppdragelse, skole, foreldre, idrettsledelse, innvandring, NAV, byutvikling, etc. som du diskuterer engasjert med venner over en middag eller i sosiale lag? Er du som meg at diskusjonen ender der?

La 2015 være et år hvor du er modig nok til å engasjere deg i det offentlige rom eller på arenaer hvor din stemme faktisk har en påvirkning. Vær modig nok til å si hva du mener, fortell om dine bekymringer, følelser og tanker. Det gjelder både i det offentlige rom, men også på jobben, i familien, i slekten etc.

En sterk integritet og tydelige personlige verdier gjør det lettere å være modig nok til å la din stemme bety noe. Uansett er din stemme like betydningsfull som andre menneskers stemme. Ved å dele dine tanker bidrar du til å bygge bedre relasjoner med andre mennesker.

6. Vær modig nok til å utfordre dine egne sannheter

Du skaper de menneskene og den verden du møter. Det har seg slik at det en person sier til meg, ikke har noen mening før jeg har tolket det. Problemet er at vi mennesker tolker de samme opplevelsene forskjellig. Når en person fra Frp og SV får den samme innvandringsstatistikken på bordet, så tolker de det helt forskjellig. Det skyldes våre personlige verdier.

Det er ingen som eier sannheten. Vi har bare vår egen versjon av sannheten. Det krever derfor MOT å utfordre ens egne synspunkter, verdier, holdninger og dermed åpne vårt sinn for alternative perspektiver. Det vil kunne skape helt nye muligheter for deg og gjør at du kan føle at du oppdager noe nytt i livet ditt hele tiden.

7. Vær modig nok til å være deg selv.

Når vi ser unge jenter og unge gutter idag, så ser de helt like ut. De kler seg likt, sminker seg likt, har samme hårfrisyre og deler de samme verdiene. Alt for å ikke skille seg ut. Alt for å ikke bli avvist. Alt for å ikke være "utenfor". Dette presset er økende, siden man aldri får fred lenger grunnet sosiale medier. Omverdenen blir med deg helt inn på soverommet og under dyna. Man er aldri alene lenger.

Når du forsøker å være lik alle andre er det eneste du tilbyr en kopi.

Det krever derfor mot å være deg selv. Tross frykten og vær deg selv fullt og helt. Det krever at du har god selvfølelse. Det er forskjell på selvtillit og selvfølelse. Selvtillit får man når man mestrer noe, presterer bra og oppnår gode resultater. Selvtilliten går opp og ned etter ens prestasjoner. Selvfølelse derimot sier noe om hvordan du oppfatter deg selv som menneske, uavhengig av dine prestasjoner. Selv om du mislykkes med noe slik at selvtilliten får en knekk, kan du likevel ha en god selvfølelse. Man kan fortsatt være et godt menneske selv om man gjør feil.

Det viktigste for å tørre å være seg selv, er at man har god selvfølelse. Husk at du er god nok som menneske uavhengig av dine prestasjoner

Når du er autentisk er du ekte, verdifull og aller mest attraktiv.

8. Vær modig nok til å gjøre deg sårbar

Du er bare et menneske. Et menneske med følelser. Et menneske med sterke og svake sider.

Det er først når du ikke er redd får å vise dine svake sider at du finner en indre ro som er helt fantastisk.

Jeg er redd for å bli såret. Jeg er redd for å bli ledd av når jeg ikke ønsket det. Jeg er redd for kritikk. Jeg er redd for å bli avvist. Jeg er redd for at mennesker ikke liker meg. Jeg er redd for å bli oppfattet som dum. Jeg er redd for å få dårlig vurdering fra mine kunder.

Jeg skriver er, men er godt på vei til å kunne skrive var.

Som beskrevet ovenfor, så eksisterer det ikke en sannhet. Det som stemmer for en person, stemmer ikke for en annen. Noen setter stor pris på at jeg viser mine sterke og svake sider. Andre misliker det å vise svakhet.

De modigste mennesker jeg vet om er dem som tør å innrømme at de har svake sider. Mennesker som tør å være hele seg på godt og vondt.

Ingen liker "perfekte" mennesker. De eksisterer forøvrig ikke heller, med ett unntak. Barna er perfekte i en mors øyne.

Ved å være modig nok til å vise hele deg, både de sterke og svake sidene, har du ingenting å være redd for lenger. Du trenger ikke opprettholde en fasade. Du kan igjen puste med magen. Du kan begynne på din reise med å forfølge dine drømmer.

9. Vær modig nok til å si både JA og Nei

Noen av oss sier JA hele tiden og elsker det. Noen sier aldri JA, og bidrar lite eller ingenting til omgivelsene. Noen tør ikke å si NEI og går på akkord med seg selv hele tiden.

Det viktigste er at du tør å være ærlig med deg selv. Gjør det du føler for. Finn ut hva du ønsker å være med på. Vær tydelig på hva som er viktig for deg selv. Når du vet det, er det lettere å si enten JA eller NEI når du blir spurt om å gjøre noe. Det krever MOT å si nei. Det er så lett å være redd for å skuffe andre mennesker.

Det faktisk din rett å kunne sin NEI hvis du ikke ønsker å gjøre noe. Du står ikke til ansvar for andre (i jobb er det noe annet selvfølgelig), og omverdenen må faktisk respektere at du setter ned foten hvis det er noe du ikke ønsker å gjøre det. Det kan medføre ubehagelige situasjoner, men over tid vil det være riktig å gjøre det.

10. Vær modig nok til å være en LEDER

Det er forskjell på å være en leder og å være en sjef. En sjef er en tittel. Det er en posisjon. Å være en leder er et valg. Mennesker velger frivillig å følge en leder. Derfor er du en leder når du arrangerer en tur med venner. Du er en leder når du organiserer et selskap med kolleger på jobben. Du er en leder når du organiserer en jentetur til Hemsedal. Det er ingen som blir tvunget til å bli med. De velger frivillig å følge deg.

Hver dag har du muligheten til å være en leder som inspirerer andre mennesker til å bevege seg i en retning som de kanskje ikke ville valgt, til oppnå mer enn de trodde de vanligvis trodde de kunne oppnå eller utvikle seg som menneske på en måte som de ellers ikke ville gjort. Du kan være den MODIGE personen som går foran og får mennesker til å følge deg. De aller fleste tør ikke ta den lederrollen. De aller fleste vil gjerne være med på å gjøre noe positivt, men de trenger noen som starter det hele. Noen som går i front. Noen som inspirerer.

Ved å vise integritet, mot og tenke stort, vil du sannsynligvis oppnå mye mer enn du trodde du ellers kunne oppnå. Du vil tiltrekke deg mennesker som vil være med å skape noe positivt, som vil være med å bidra til at store og nye mål oppnås i 2015.

Lykke til i 2015 med å finne frem motet ditt!

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.