RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Svein Harald Røine

Hva er galt med denne verden?

 

Bilde: Adressa

Hva er galt med denne verden?

Hva er galt med denne verden? Hva er galt med meg? Hva er galt med deg?


Det er feil spørsmål.


Hva er rett med denne verden? Hva er rett med meg? Hva er rett med deg?

Det er de viktige spørsmålene. La oss fokusere på alt som er bra med andre mennesker, og ikke minst med oss selv. Da får vi det enda mye, mye, mye bedre.

Vi skaper verden selv.

Vi skaper verden selv. I vårt indre. 
Vi ser verden, ikke slik den er, men slik vi er.
Våre verdier, våre erfaringer og opplevelser, vår tro og dagsform avgjør hvordan vi ser på verden. Har du jobbet som frivillig på Lesvos og tatt imot flyktninger i gummibåter, har du et helt annet bilde på flyktninger, sammenliknet med en person som aldri har sett eller møtt en flyktning. En fra SV og en fra FrP har vidt forskjellige oppfatninger av den samme informasjonen som de får gjennom media.

Det finnes ingen objektiv sannhet. Det er bare vår tolkning av hva vi opplever. Våre oppfatninger. I ytterste konsekvens kan vi si at det er 7 milliarder tolkninger av verden på denne planeten. Ikke rart det blir krig.

Vi skaper de menneskene vi møter

Vi skaper de menneskene vi møter. Smil til verden og verden smiler tilbake er et kjent og for mange litt slitt uttrykk. Det gjør det derimot ikke mindre sant. Om jeg leter etter noe negativt ved et menneske, eller noe positivt ved et menneske, så finner jeg det jeg leter etter. Alltid. Du trenger ikke være et geni for å finne noe negativt om en person og en situasjon. Det er lett. Da gir det meg utrolig mye mer glede og livskvalitet å velge å lete etter det positive.

Du kan alltid finne noe positivt om en person. Alltid.
Du kan alltid finne noe interessant om en person, hvis du graver lenge nok. Hver eneste gang.
Hver gang jeg møter en person, farget, hvit, muslim og kristen, en administrerende direktør, en lærer eller en butikkansatt, finner jeg alltid noe interessant ved dem. Noen er lette å bli kjent med. Andre må jeg anstrenge meg mer for å bli kjent med. Hvis jeg ikke gir opp, finner jeg noe flott, interessant, vakkert, varmt eller spennende.

En av de største problemene for mange mennesker jeg møter, er at de ikke tror de er interessante. De tror ikke de er verdt å lytte til. Det er veldig trist, og et økende problem. 

Mitt svar på det er at jeg oppfordrer folk til å fortelle sine historier, små eller store. 

"Jeg har ingen interessante historier. Jeg har ikke gjort noe spektakulært"

Alle har en historie som er verdt å dele. Det kan være store ting og små ting i hverdagen som er med og former dem som menneske. De færreste har gått over Grønland, og det er ikke sikkert at å gå over Grønland er det som er mest spennende å høre om for den du snakker med. Kanskje de nærmere tingene, som barneoppdragelse, jobbsituasjonen, hobbyer etc.er mye mer interessant å snakke om. Det kan fort bli mye nærmere og relevant for flere.

Det viktigste behovet vi har er å bli sett. 

Derfor oppfordrer jeg deg til å SE dine medmennesker i 2016. Ta dem på fersken i å gjøre noe bra. Gi dem ros. Ros dem for noe de kanskje ikke en gang ser selv.

Den største gleden man kan ha, er å gjøre andre glad, 

La ikke det ordtaket gå i glemmeboken i din søken etter selvutvikling.

Da blir det et godt nytt år.