RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Svein Harald Røine

Jonas Gahr Støre - The comeback kid

Jonas Gahr Støre fikk mye berettiget kritikk

Johas Gahr Støre har den siste tiden fått massiv kritikk for å være negativ og bruke enhver anledning i media til å lange ut mot Regjeringen i den ene saken etter den andre uten å samtidig synliggjøre egen politikk. For mange virket dette som sure oppstøt. Hans siste bredside var hudflettingen av regjeringens håndtering av OL- saken. Til NRK kalte han Regjeringens behandling av saken som "ytterst klanderverdig".  Han brukte også ord som "meget dårlig håndverk", "uryddig"  og "patetisk".

Kritikken som ble rettet mot Gahr Støre var knyttet til form og innhold, men også at han ikke klarte å tydeliggjøre Arbeiderpartiets politikk. Den druknet i retorikken.

Regjeringens budsjett snudde det hele

Med fremleggelsen av Regjeringens budsjettet, har Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre fått ny kraft. Det er fortsatt en heksejakt på Regjeringen i god opposisjonsånd, men noe er forandret.

Fra å høres ut som en leder som "koser med misnøye" virker det som om  Gahr Støre har tatt lærdom av kritikken. I stedet for å drive med ren svertekampanje er det en mer konstruktiv Jonas Gahr Støre som møter pressen.

Over natten har det blitt mye tydeligere hva Gahr Støre og Arbeiderpartiet vil og ikke vil. Jonas Gahr Støre fremstår mer statsmannsaktig igjen. Kanskje han bare trengte å samle seg og finne sin egen form som partileder? Kanskje han trengte den massive kritikken for å endre kurs? Kanskje han trengte en Regjering, som tross gode intensjoner, ikke evner å forklare for det brede laget i befolkningen at budsjettet ikke er usosisalt? 

Jonas Gahr Støre skal ha ros

Jonas Gahr Støre skal uansett ha ros for å løfte retorikken fra sandkassen og tilbake til maktens korridorer igjen. Han evner å gi ros til Regjeringen bl.a. når det er snakk om satsningen på samferdsel, samtidig som han som forventet er kritisk til skattelettene som er "øremerket bedriftseiere- de rikeste i landet".

Regjeringen fortjener både ros og kritikk

Regjeringen på sin side fortjener ros for å gjøre konkrete og kraftige grep som skal gjøre Norge i stand til å takle de enorme utfordringene som landet står overfor i årene som kommer. Lavere oljeinntekter, eksplosjon i antall pensjonister, økt innvandring som krever integrering, lavere fødselsrater, utdatert samferdsels infrastruktur med mer i kombinasjon med økte forventninger til velferdsstaten blant befolkningen kan utvikle seg til å bli en udetonert bombe. Det er klart at en slik "ryddejobb" krever at det tas upopulære beslutninger. Erna Solberg og Siv Jensen er absolutt ikke noen pusekatter og skal ha ros for at de tør å ta grep. 

Samtidig fortjener Regjeringen kanskje kritikk når det gjelder deres evne til å forklare for befolkningen hvorfor deres budsjett ikke er usosialt. Det kom sannsynligvis ikke som noe sjokk på Regjeringen at Arbeiderpartiet kom til å bruke "ta fra de fattige og gi til de rike" kortet. Det kan nesten virke som de har undervurdert dynamitten i denne retorikken.

Lissepasning til Arbeiderpartiet! 

Skatteletten i formueskatten er en lissepasning til Arbeiderpartiet, og den har Gahr Støre & Co tatt vare på. Samtidig hevder mange at Regjeringen har skutt seg selv i foten ved å gi skattelette på denne måten. I lys av debattene og de kollektive bekymringene om at mer og mer av verdens verdier samles på færre hender, er det nok mange som mener at skatteletten i formueskatten ikke treffer rettferdig. Dem som har mye må i større grad bidra til det kollektive enn det de kanskje gjør idag. Det er i alle fall ikke noe ønske om at det skal bli en enda sterkere konsentrasjon av  verdier på færre hender. Norge er heldigvis ikke i nærheten av USA og Storbrittania, men konsentrasjonen av verdier på færre hender øker også i Norge.

Som en konsekvens av lissepasningen har Arbeiderpartiet nå den største oppslutningen på 15 år. De er nesten like store som Regjeringspartiene til sammen. Det store spørsmålet er om velgerne forblir der, eller om Regjeringen klarer å slå tilbake.

De positive tiltakene drukner i retorikk! 

Alle de positive og nødvendige tiltakene som Regjeringen har foreslått i statsbudsjettet for neste år, drukner i ropene om at Regjeringen "tar fra de fattige og gir til de rike". Det er synd. På den annen side, hvis det viser seg at konsekvensene av skatteletten i formueskatten ikke har den forventede effekten, vil kanskje slaget for Regjeringen være tapt. Det er derfor nødvendig for Erna Solberg og Siv Jensen å komme på offensiven igjen, slik at de får den nødvendige støtten til å gjøre grepene som allerede er langt på overtid, som kommunesammenslåing, omlegging av landbruket, arbeidsmiljøreform, samferdsel etc. Velgerne trenger å bli trygge på at skattelette i formueskatten vil gi ønsket effekt for å gi Regjeringen støtte til de andre positive tiltakene.

Det blir noen spennende år.

Uansett hvem som sitter i regjering, er det helt nødvendig å effektivisere og redusere kostnader på bred front, samtidig som det må satses og investeres på fastlands- Norge.

Etter at Jonas Gahr Støre har funnet tilbake til den gamle "formen", blir det veldig spennende å følge utviklingen de neste årene. Den siste meningsmålingen tyder på at velgerne som forventet ikke liker de negative konsekvensene av Regjeringens "ryddejobb". På den annen side kan det også bety at de liker Arbeiderpartiets budskap. Politikk er med ett blitt mer spennende!

 

Boken MODIG utgir jeg hos Cappelen Damm 5. januar 2015. FØLG MED!

Har du lyst på en humoristisk historie fra boken om å være "MODIG" - trykk HER. Denne historien er delt over 20.000 ganger!

For å vite mer om mine LEDERKURS kan du trykke  HER