RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Svein Harald Røine

Putin risikerer å miste alt!

 

Foto: Svein Harald Røine (privat)

 

En person som risikerer å miste alt, kan raskt gjøre noe irrasjonelt. Lederne i Vesten har et ansvar for at det ikke skjer!

 

9. november 1989

9. november 1989 falt Berlinmuren. Millioner av mennesker på hver sin side av muren var i ekstase. Det er 25 år siden. I 1991 gikk Sovjetunionen i oppløsning. Den kalde krigen var endelig over. Kommunismen falt etter fredelige revolusjoner.

Verden hadde helt siden 2. verdenskrig delvis holdt pusten og endelig kunne man puste lettet ut. Den kalde krigen ble aldri varm, selv om man var faretruende nær oktober 1962 og Cuba-krisen. 

Endelig kunne verdens to supermakter arbeide sammen for en fredeligere verden.

25 år etter

25 år etter murens fall er utsiktene dystre. 

Krimkrisen, Ukraina- krisen, oljeprisen, rubelens fall og Putins innstramminger på ytringsfrihet og politisk frihet har satt øst-vest samarbeidet tilbake nesten slik det var for 25 år siden.

2015 ser ut til å bli et kritisk år for øst-vest- relasjonene.

 

3 medlemmer av Pussy Riot. Foto: Ukjent. 

Russisk kultur.

I tidligere Sovjetunionen og nåtidens Russland har det å være sterk og dominerende vært en av de sterkeste kulturelle verdiene. Putin ønsker å fremstå som en barsk machoman, der han rir på hest, trener judo og jakter i bar overkropp i tråd med ønsket om å fremstå som en sterk leder. Putin er et maktmenneske. Han har vært dyktig til å manøvrere i maktens korridorer for å komme seg i den posisjonen han har oppnådd.

"Det er flere grunner til at russerne aksepterer en undertrykkende stat. .... i den russisk ortodoxe religionen, er det en forståelse av at autoritet er noe som er sent fra Gud." sier Ryszard Kapuscinski, en av Polens fremste journalister gjennom tidene.

Konsekvensene for Russland

Den vestlige verden ser med forskrekkelse på at Putin bannlyser homofile, reduserer ytringsfriheten, knebler og fengsler politiske motstandere og samler makten hos en elite rundt seg selv. De senere dagers oppslag i Aftenposten viser med all tydelighet at det er lurt å være blant Putins betrodde.

Den vestlige verden svarer med sanksjonerer mot annekteringen av Krim og intervensjonen fra Russland sin side i Ukraina.

Konsekvensene av sanksjonene er bl.a. flukt av kapital fra Russland, vestlige selskaper som trekker seg ut, oljeprisfall og rubelens verdi som stuper.

Samtidig øker Putin forsvarsbudsjettet kraftig og øker militær aktivitet i vestlige grenseområder.

Konsekvensene er alvorlige for Russland. 

Finansminister Anton Siluanov sier at Russland vil ha brukt opp alle sine valutareserver i 2016-2017 hvis det fortsetter som nå. Da vil Russland være konkurs/insolvent. Hva skjer da?

 


Hvilke valg har Putin?

Hva skjer når (hvis) Russland går konkurs? Vil det bli et opprør internt i Russland. Vil Putin falle? Vil oligarkene og de rike snu ryggen til Putin?

Vil Putin komme med halen mellom bena og trekke seg?

Jeg er stygt redd for at dette ikke er noe sannsynlig scenario.

Putin har allerede pekt på Vesten og hevdet at de er ansvarlige for problemene som Russland har. Han sier:"Hver gang noen synes Russland har blitt for sterkt, og fritt, brukes disse instrumentene umiddelbart.," i følge AFP. "Vesten ville funnet på en annen grunn til å hindre Russland vekst, hvis det ikke hadde vært for Krim og Ukraina."

Putin stenger pro- vestlige TV kanaler. Propagandamaskinen går på høygir. Den Russiske befolkningen støtter Putin. Han har aldri hatt så stor oppslutning som etter OL i Sotji og Krim annekteringen. Det kan virke som det er et ønske om å bygge opp et hat mot Vesten og spesielt USA igjen. Det er en veldig effektiv strategi for å samle Russland, skal vi tro Anton Tsjekov:

Kjærlighet, vennskap og respekt forener ikke folk så mye som felles hat.

Anton Tsjekov (Russisk dramatiker og novellist) 

 


Tror man virkelig at Putin noen sinne vil trekke seg......uten kamp?

Blir det et regimeskifte i Russland, vil Putin risikere å miste alt. Putin vil kunne risikere straffeforfølgelse. 

Oligarkene som har Putin sin støtte sitter trygt, og lar seg sannsynligvis ikke presse av Vestens sanksjoner. De frykter at det blir verre hvis Putin mister makten.

Det er ikke tvil om at Vesten med bekymring registrerer hvor mye penger Putin bruker på å ruste opp militærapparatet. I følge Finansminister Anton Siluanov går 1/3 av Russlands statsbudsjett med til forsvarsbudsjettet. 1/3!!!! Siluanov mener at Russland må flytte betydelige midler over til andre poster på statsbudsjettet for å takle den forestående krisen.

All erfaring tilsier at en maktperson som Putin, som etterhvert har fått uinnskrenket makt i Russland, ikke vil akseptere et nederlag. Han vil heller ikke akseptere å tape ansikt. Han frykter kanskje også for sitt eget liv hvis han blir avsatt, spesielt hvis det skjer på samme måte som i Ukraina hvor den lovlig valgte presidenten måtte flykte.

Sannsynligvis er Putin overbevist om at det han gjør er det eneste riktige for ham selv og for Russland. Putin er overbevist om at han redder Russland fra å bli spilt ut på sidelinjen og havne i skyggenes dal. Han mener at han er ved sin fulle rett og gjør det som er riktig for sitt land. For å forstå litt mer av hvordan Putin tenker, kan man lese denne gode og innsiktsfulle kronikken av Julie Wilhelmsen i NUPI

Han er ikke alene om å tenke på denne måten. De aller fleste diktatorer og ledere med uinnskrenket makt generelt, mener at de handler riktig, basert på sitt verdensbilde,  på tross av at verden og samfunnet forøvrig mener noe annet.

Ingen innrømmer feil

Det kan virke som om det ligger i menneskets natur å ikke ville be om unnskyldning og innrømme feil. Jo mer uinnskrenket makt man har hatt, jo vanskeligere blir det å innrømme at man har tatt feil. Grunnen er enkel. De mener de har hatt rett og gjort det som de mener er riktig.

Hvis vi ser litt på historien, hvor mange diktatorer og totalitære ledere har noensinne innrømmet at de har gjort noe galt? Hvor mange har bedt om unnskyldning for sine handlinger? 

Slobodan Milosovich' siste ord før han ble fløyet til Haag var: "Serbiske brødre!.....Farvel! Mine gratulasjoner for godt utført arbeid." 

Saddam Hussains siste ord? "Gud er stor, Nasjonen vil seire og Palestina er arabisk."

Herman Göhrings siste ord? "Dette har vært en dårlig unnskyldning for en rettsak......Hvorfor er jeg på benken og blir behandlet som enkel forbryter?.... Rettferdighet har absolutt ingenting å gjøre med denne rettssaken."

Al Capone sa i følge Dale Carnegie: "Jeg har brukt de beste årene av mitt liv på å gi mennesker fornøyelser, på å hjelpe dem til å ha de hyggelig. Alt jeg får for det er kjeft, jeg er blitt en jaget mann." 

Svært få totalitære ledere anser seg som dårlige mennesker. 

Disse menneskene likte å ha makt. De likte å være betydningsfulle.De mente at de hadde sannheten på sin side. I deres verdensbilde handlet de rett. De ville føle at det var å tråkke på egne verdier og holdninger å be om unnskyldning, innrømme feil og gi opp.

Gitt at vi kan se de samme karaktertrekkene ved Putin (her kan jeg selvsagt ta feil og da ber jeg ydmykt om unnskyldning), er jeg bekymret for hvordan han vil reagere når han nå blir presset langt nok opp i et hjørne, med sanksjoner, oljepris, rubel og et Russland på full fart mot konkurs.

Vi ser allerede nå konturene av en oppbygging av krigsmaskineriet som svar på tiltale. Er krig uunngåelig?

Hva kan Vesten gjøre?

Sanksjonene har så vidt jeg har forstått til hensikt å skape en frustrert russisk befolkning og russisk elite som til slutt velger å gjøre opprør mot makthaverne.Jeg er dessverre redd for at denne strategien ikke vil lykkes på grunn av at makten nå er sterkt konsentrert rundt Putin og de tiltakene han har satt i verk for å ha kontroll over Russland.

Kanskje de vestlige lederne må være modige nok til å tenke annerledes?!

Kanskje Vesten og Ukraina bør gi Putin en seier, slik at han kan trekke seg ut av Ukraina uten å tape ansikt? Et forslag kan være at Vesten og Ukraina går i forhandlinger med Russland om Krim halvøya. Den russiske befolkningen oppfatter at Krim ble feilaktig gitt til Ukraina i 1953 av Nikita Khrusjtshov. Hvis Ukraina gir tilbake Krim-halvøya til Russland, under forutsetning av at Russland trekker seg helt ut av resten av Ukraina og stopper de pro-russiske opprørerne, kan Putin kanskje reversere sin offensiv uten å tape ansikt. 

Det er heller ikke sikkert at det er i Vestens, Ukrainas og resten av verdens interesse at Ukraina blir en del av NATO. Det hadde vært mye bedre hvis man kunne fått Russland til å bli en del av NATO. Jeg må innrømme at jeg ikke kjenner godt nok til hvilken dialog som har pågått siden murens fall og om dette noengang har vært et tema. Kanskje de kulturelle gapene er for store til at Russland kunne være en del av NATO?  Likevel stiller jeg spørsmålet, hvis Ukraina kan være en del av NATO, er det noen grunn til at ikke Russland kan? 

Det er behov for å søke dialog med Putin, uansett hvor kritiske man er til Russlands opptreden i Ukraina. Det blir ingen løsning uten dialog. Vesten har ingen oppside ved å eskalere konflikten. Jeg støtter NUPI- forsker Julie Wilhelmsen som sier at "Vi må snakke med Vladimir Putin, hvis ikke vil konflikten eskalere." Det har den allerede gjort siden hun kom med denne uttalelsen.

Verden har dessverre havnet i en situasjon som er blitt svært uoversiktlig. De siste 15 årene har terroren kanskje vært den største trusselen mot "verdensfreden". Selv om Russland, Kina og Vesten har hatt forskjellig syn på hvordan man skulle møte terroren, var det likevel en trygghet å vite at de tre største supermaktene snakket godt med hverandre. 

Denne tryggheten er nå borte. La oss krysse fingrene for at det er midlertidig.

 

 

 

 


 #modig #putin #usa #vesten #blogg #vg #nettavisen #politikk #ledelse #db #aftenposten #tv2 #nrk