*Nettavisen* Nyheter.

2010-2011: Urbanisering speeder opp igjen!

Mine dyktige eks-kolleger i SSB har gjort det igjen! De har laget en tallserie som gir muligheter til å forenkle og forklare samfunnet.

Denne gangen gjelder det urbanisering – og hvor nordmenn flytter til og fra! Det gjelder innenlands flytting, ikke nykommere til landet.

I hovedsak flytter rundt 2500 mennesker netto fra Nord-Norge til Oslo og Akershus. Det er faktisk slik at Takten på sentraliseringen var fra 2010 igjen økende, etter å ha vært avtagende fra 2006 til 2010, skriver SSB på nettsiden. http://www.ssb.no/flytting/ Dette er en viktig Senterpartiet-sak, hvert fall.

Videre viser et par enkeltresultater at kommuner som Vadsø, Alta, Narvik og Hammerfest mister ca 550 innbyggere samlet (størst tap i absolutte tall). Mens Tønsberg, Sandnes, Asker og Ullensaker får 1400 nye borgere samlet (eks innvandring). Flå og Rennesøy er best relativt sett ved innflyttinger, per 1000; mens Bykle og Bardu sliter i bunn.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Kilde: SSB.

Hvis jeg setter opp tilsvarende tall i et kart med samme farger som uførekartet fra forrige blogg, finner man dette;

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Hele 6 av 10 kommuner hadde mer utflytting enn innflytting i 2011. Av disse 257 kommuner med netto utflytting var 70 kommuner i de nordlige fylkene. Det tilsvarer omtrent hver fjerde fraflyttingskommune. Sogn & Fjordane og Møre & Romsdal mister også nærmere 1.500 personer samlet (eks innvandring).

Ved første øyekast er det nok slik at mange kommuner med stor andel uføre, også er preget av høy netto utflytting over tid. En stor andel av de som flytter er i 20-årene eller tidlig 30-årene, dvs under utdanning, på jobbjakt eller single.

Uføresannsynlighet øker med alder, og er høyest i gruppen 55-66 år (før offentlig pensjonsalder). Derfor er det en ganske forventet sammenheng, men likevel noe NyAnalyse gjerne ser nærmere på for din region eller landsdel.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Kilde: NAV, Hvorfor blir det flere uførepensjonister? 1/2012 (BrAgsTad, ellingsen og l indBøl

)

Det er mange spennende samfunnsutfordringer å forske mer på, og finne de gode tiltakene mot.

Med dette ønsker jeg både nye og gamle blogglesere, en riktig god helg!

Har du meninger om denne saken? Interessert i hva andre mener? Følg debatten på Terje Strøms blogg

NA24 samler de beste kommentatorene. Her får du din daglige dose kommentarstoff

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.