RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Terje Strøm

4 av 10 Høyrefolk elsker kommunen sin, 20 ganger mer enn skattekutt

Ja, du hørte riktig. Både kommuneøkonomi og samferdsel kommer milevis foran skattekutt.  Det spørres om "den viktigste saken".

Høyre og Regjeringen er kommet i en situasjon hvor Handlingsregelen ikke fungerer som rettesnor. Avviket til 4%en er blitt nærmest irrelevant. Fondet vokser såvidt raskt at Carl I. Hagen på en god dag, ville sagt nei takk.

Pengebruken må vurderes ift realøkonomien, forventet arbeidsledighet og sunn fornuft.

Som vi ser fra ulike kommentarer er sunn fornuft på pengebruk svært subjektivt. Det avhenger også i stor grad av hvor sterk oljenedgangen blir, og hvor negative virkningene blir på arbeidsmarkedet og kommuneøkonomien.

Samtidig må en kommunereform smøres med penger i gjennomføringsfasen.

Særlig i ett kommunevalgår og en periode med sviktende skatteinntekt i mange kommuner. 4 av 10 landsmøtedelegater som DN spurte om viktigste sak, svarte kommuneøkonomi. Oops.

Vei og jernbane hadde 39 prosent bak seg. 2 prosent valgte skattekutt. Det er et stort dilemma for ledelsen i Høyre og FrP som gjerne vil innfri skatteløftene sine.

Fokus på budsjettimpuls for offentlige utgifter kan være ett alternativ. Men det er heller ikke fasiten. Vær klar over at eldrebølge og uttak av tidligpensjon koster på statsbudsjettet, og det bør kanskje korrigeres for? Ettårig budsjett har sine store utfordringer. Vi ser at det er store revisjoner i pengebruk i årene etter statsbudsjettåret.


For å hindre sterk utgiftsvekst er det beste virkemiddel å kutte skatter og gjøre smarte investeringer i produktivitet. Men det skaper færre direkte arbeidsplasser, som kan tallfestes i år 1, slik offentlig utgifter ofte gjør. Flere sykepleiere, lærere og byråkrater kan vi se direkte. Grunnlaget for velferden i næringslivet er mer usynlig for velgerne. På toppen kommer nødvendige forhandlinger med KrF og Venstre, som til tider lever på en helt annen planet.

Jeg har ingen tro på lønnsvekst på kun 2 prosent i norsk økonomi. Det betyr arbeidsledighet på over 5-6%, og da har Regjeringen tatt grep før. Ikke noe parti kan overleve valg i Norge med så høy arbeidsledighet.

Da får vi noen politiske beslutninger som hindrer rask omstilling. Slik fungerer demokratiet opp mot samfunnsøkonomisk effektivitet. Noen må ta hensyn til mennesker og milliarder. Velgere og ansatte. Oljepenger og kommuneøkonomi.

Politikk er strategi og følelser med en dose sunn samfunnsøkonomi. Høyres landsmøte er intet unntak.

Godt landsmøte!