RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Terje Strøm

9,5 mrd: Ostehøvelkutt på Statsbudsjettet løsningen?

Anslaget på samlede utgifter på neste års statsbudsjett er hele 1.245.566.000.000 kroner. 

Fredag kommer Regjeringen med anslag på ekstrautgifter på Statsbudsjettet for 2016 fra nye flyktninger. 

Disse kostnadene kan utgjøre opptil 10 milliarder kroner. 

Hvordan kan disse kostnadene dekkes? Det er hodepinen til norske politikere som gjerne vil hjelpe, men uten at det går ut over egne hjertesaker.

Løsning 1: Ostehøvelkutt:  0,8 % på alle budsjettposter.

10 mrd av 1245 mrd kroner betyr i tilfelle et "ostehøvelkutt" i alle budsjettutgifter med 0,8 prosent. 

Det er gjør at ingen partier eller formål er tapere og det merkes like lite/mye for alle. Man slipper å øke oljepengebruken og skattereduksjoner beholdes.

Utfordringen er at Folketrygdens utgifter til uføre, pensjonister og arbeidsledige ikke kan/bør kuttes. Det utgjør rundt 1/3 av alle utgifter. 

Dermed blir ostehøvelkuttet noe høyere enn 0,8 % på siste 2/3 av utgiftene.

Løsning 2: Oljepengebruk 1/3, ostehøvelkutt 1/3, skatteøkninger 1/3 

Det  er mulig å øke oljepengebruken med 3,3 mrd, ta ostehøvelkutt på alle budsjettposter 3,3 mrd utenom Folketrygden, og redusere skattekutt, evt. i kombinasjon øke grønne avgifter, med 3,3 mrd kr. Med 9,1 mrd kroner i samlede skattekutt er det ikke mye man har mulighet til å "ta tilbake" uten mye støy. Samlet slipper hvert område med mindre kutt i hver enkelt budsjettpost, men det er lånes/tas mer fra fremtiden. 

Skattekuttene til bedriftene trengs for å skape jobber. Skattekuttene til innbyggerne gir økt konsum som skaper jobber. Økt ledighet gir grunn til å skape jobber. 

Løsning 3: Oljepengebruk 1/2 - Utsette enkeltinvesteringer 1/2

Det er fullt mulig å ta nye 5 mrd kroner fra Oljefondet, men det sniker seg opp fra 194 til 199 mrd kr fra Oljefondet. Derfor blir det i meste laget for ansvarlige finanspolitikere. 

Jeg tror det finnes byggeprosjekter som kan utsettes ett år, men det er en svært vrien politisk øvelse. Og vi trenger økt aktivitet i arbeidsmarkedet. På den annen side vil mottak og integrering gi aktivitet (og store kostnader) det også.

Løsning 4: Oljefondet 1/3, bistandsbudsjettet 1/3 og ostehøvel 1/3

Inndekningen av milliardene på Statsbudsjettet som trengs i 2016 vil trolig være en kombinasjon av noe mer oljepengebruk, noe mindre bistand til andre formål og kutt med små beløp på svært mange poster.

At skattereduksjoner skal utsettes i den situasjonen arbeidsmarkedet er i nå, er ikke særlig realistisk. 

Å innføre grønne avgifter for å dekke et ekstraordinært dyrt budsjett som følge av en humanitær krise, ser jeg på som nærmest umulig.

"Ymse posten" på budsjettet er benyttet tidligere ved ekstrautgifter. Den kan ikke hjelpe på beløp over 100 millioner.

Norske finanspolitikere må ta ansvar for Statsbudsjettet, men det er ingen enkel løsning i sikte.  

Se DN sak her http://www.dn.no/nyheter/politikkSamfunn/2015/10/28/1448/Statsbudsjettet/asylstrmmen-koster-95-milliarder-i-2016