Dotcom - dot.konk - dot.comback: Om Prod-kommisjonen

I Norge var vi en gang effektive med høyere produktivitet enn både USA og EU.

lenke til rapport http://produktivitetskommisjonen.no/produktivitetskommisjonens-forste-rapport-produktivitet-grunnlag-for-vekst-og-velferd/

Typisk norsk å være god. 1990-tallet med smartere løsninger med minibanker, strekkoder i butikkene og datastyrt lagerstyring. PC'er og internett, rask informasjonsflyt og CD-rom. EØS-avtale, liberalisering og skattereform i 1992.

For en glede - for en tid - og med Nokia 728 og hele verden for våre føtter. Internett på SSB biblioteket.

Franchise, Peppes Pizza og smartere konsepter.

Industrikrise med 6 % arbeidsledighet, renter på 16-18% og usikre jobber. Da blir man svært effektiv!

2000: Dot.com - dot.konk - dot.comeback

Alle skulle bli steinrike på realtime, online CRM systemer. Jeg ble sendt til Dubai av markedsdirektøren i c.Rel for å ri om kapp med Oracle og SAP på kamel.

Nordmenn kjøpte alt fra bøker, reiser og CD'er på nett.

Noen ble rike. De fleste ble skuffet.

Men i dag lever vi ut 90% i drømmen fra år 2000 om "ny økonomi".

Nedtur etter 2004...

Etter at arbeidsinnvandrere kom i 100.000 tall etter 2004 er vi plutselig mindre effektive. De startet å jobbe i byggebransjen, som ifølge SSB er lite produktivt sammenliknet med bankvesen og varehandel. Derfor sliter AS Norge.

Er det hovedkonklusjonen til kommisjonen hvor 10 vise kvinner og menn sitter imorgen?

Hele Norge (!) venter på rapporten, som onde rykter vil ha til å være 800 sider lang. Det er i tilfelle den mest produktive i antall sider på lang tid.

Fig: fra P-kommisjonen.

 
I offentlig sektor er det STORE MÅLEPROBLEMER vil kommisjonen slå fast. Det finnes ikke markedspriser, og innbyggerne må den servicen og effektivitet de får.

Er de nok misfornøyd stemmer de bort ordføreren fra SP og stemmer inn ordføreren til AP. Fire år etter er det kanskje motsatt?

Det store spørsmålet er om problemer med måling skal bety at vi ikke bryr oss - om kvalitet - eller om resultater?

1000-vis av IT-systemer...

I de store byene ruler Høyre-klanen. Høyt utdannede mennesker som forstår at IKT er viktigere for landet enn 3-åringen med Ipad.

I helsesektoren er det fullstendig kaos, og det før det er gjort reform med pasientdata på digital form. Taxi'en kjører pasientjournaler fra sykehus til sykehjemmet.

I kommunene er det 1000-vis av hjemmesnekrede IT-systemer som bygger seg ut fra 90-tallets stormaskin (svart skjerm - grønn skrift). Når 428 kommuner skal bli 200 er det mange sårede IT-sjefer som går av med tidligpensjon?

I omsorgen er det håp. Velferdsteknologi er kommet og er tatt i bruk i flere kommuner. Politikere ser at det nytter, og legger frem gode "pakker" med effektiv bistand til de eldre.

Men fagforeningene streiker fordi teknologien truer jobbene til pleierne.

En ting er sikkert: En kommisjon holder nok ikke.

Forslag fra P-kommisjon:

 Intet nytt fra IT-fronten: (oppsummert)

En massiv utdanningsbølge har slått inn over de fleste vestlige industriland. Årsakene er at hovedproduksjonen i samfunnet har gått fra fysisk arbeid innen jordbruk og industri til mer kontorarbeid og tekniske oppgaver.

Tjenestesektorer som bankvesen, advokatkontorer og IKT-virksomhet har økt i omfang. Videre har byråkratsamfunnet vokst for å følge opp regelverk og vår nyvunne oljerikdom. En raskt voksende andel høyt utdannede mennesker er en viktig vekstfaktor i samfunnet. Utviklingen av et kompetansedrevet samfunn og den store utdanningsbølgen har vært en viktig faktor for økt vekst og produktivitet i Norge.

Men er egentlig IT-bølgen foran eller bak oss?

 


Dagens låt som passer: The Man Machine, av Kraftwerk.

Vil du høre hele foredraget, send en epost til ts@nyanalyse.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.