RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Terje Strøm

Erna får mindre oljedop.

OLJÅ og resten av norsk økonomi. Hva skjer?

Hvis vi skal se litt nøkternt på situasjonen og ikke rope "krise".

ALLE har vært opptatt av problemet med todelingen i norsk økonomi med høye lederlønninger, smitte på lønnsvekst, kompetanseflytting fra Innlandet til oljeklondyke i Rogaland. Svært raske boligprisøkninger mv. Svake investeringer i andre deler av industrien. Se SSB.no for investeringstall.  

er situasjonen for Erna Solberg bedre? Det  er mer balanse i investeringsbildet, og sysselsetting vil øke mindre i Vestlands-region. Andre deler av landet må trekke lasset, så godt det lar seg gjøre. 

Som Klaus Mohn ved UiS skrev i Samfunnsøkonomen 2/2014,; "nå ser det ut til at marknaden kjem politikerne til unnsetning!"

   - Det åpner for bedre konkurranseevne, i andre deler av norsk industri - og hvis EU er på vei opp med større etterspørsel kan tradisjonell eksport oppleve fremgang igjen.

Nye SSB-tall viser allerede oppgang for tradisjonell eksport; http://www.ssb.no/utenriksokonomi/statistikker/muh/maaned/2014-06-16#content

 Ny figur 16.juni:

 


En periode med dobbel crowding out (høye investeringer oljå+ bolig fortrenger andre næringer) kan være over for denne gang.

Det gir større handlingsrom for skattelettelser og oljepengebruk for bredden i norsk næringsliv.

Oljeinvesteringene er ikke lave, selv med 15% nedgang, historisk sett, regionen er bare sykt godt vant med god vekst hvert år.

Det er et problem når oljepriser og etterspørsel, tilsier at arbeidsgiver drar på med lønninger på både 1 million og mer for normalt dyktige fagfolk.

 Da får vi ett gedigent kostnadsproblem på ett eller annet tidspunkt, når ikke produktivitetsvekst holder følge med lønnsveksten.

 

Bilde: Den første Nordsjøolje, tatt på Oljemuseet i Stavanger.

Jeg tror derfor nedbremsing i oljå er sunt for hele økonomien samlet sett, selv om  det utfordrer grupper av ansatte.