Finansdebatt: Kald krig i Stortinget?

Finansdebatten er både 17.mai og julekvelden på en gang for finanspolitiske nerder som meg.

Det triste er at nyanserte diskusjoner overskygges fullstendig av "kald krig" i politikken. Alt H-FRP kommer med er på trynet ifølge de rødgrønne, og alt AP foreslår er håpløst ifølge de borgerlige.

Jeg så det under min periode som rådgiver i 2006-2010. Men ser det klart lettere i dag når det skjer såå mye rart.

Dette vil jeg gjerne ta tak i Polyteknisk forening, gr. for Samfunnsøkonomi, hvor jeg er styreleder fremover. Vi er nødt til å frigjøre politikere fra den klamme hånd som ofte er oppdragelsen i ett radikalt ungdomsparti. Enten det er sosialistisk eller liberalt.

Mitt håp er at folket tar tilbake Stortinget, og at media er mer nyanserte i sine oppfølginger.

Statsbudsjett 2015:

Det største løftet de siste årene er samferdsel, barnehager, alderspensjoner og kommune-Norge (mye velferd).

Jeg ber om at en ærlig finanspolitiker svarer på om de er uenig i dette.


 

Forskjellene i norsk politikk er nokså marginale, og overdrivelser er ikke måten et sivilisert samfunn bør opptre. Unge mennesker er svært lite opptatt av politikk.

Politikk er 40- og 50-åringenes lekekasse.

Mediene er med på notene; både ved jakten på en mindretallsregjering. Og å sikre at noen mister ansikt.

"Det er så artig å plage politikerne", som en mediemann sa ærlig nok.

Vel, jeg er mer opptatt av en balansert og vekstkraftig utvikling for AS Norge.

Det er flertall for 5,2 mrd kr i skattekutt for AS Norge i 2015, sa SivJensen nettopp. Jeg tror Norge trenger lavere skatt. Det blir knakende feil å si at det går ut over gode formål. Vi kan ikke leve av veibygging alene.

Er det noen som skjønner hvor lite skattekutt det egentlig er? 4-5 promille av Statsbudsjettet, og etter 8-10 år med kun vekst i offentlig utgifter.

Bondevik 2 leverte skattekutt som lå høyere i fireårsperioden sin 2001-2005, enn der Regjeringen med støttepartier ligger hittil. 24 mrd 2005 kroner. Med 4-5.000 mrd nye blanke kroner på Oljefondet er den norske skattedebatt ganske smålig.

 Vi dreier innsatsen mot investeringer. Vi løfter frem helse, justis, samferdsel mv sa Jensen videre. Ja, hyggelig det, men det er ikke opposisjon og medias rolle å gi ros. Da fikk man heller ikke mye skryt fra velgere, organisasjoner eller andre...

Jeg er redd for at vårt samfunn sløser med ressurser. Vi er rikest i verden. Vi er best rustet til å sikre fremtiden for nye generasjoner.

Men i debatten om fremtidens olje, nemlig nyskaping og bedre realpolitikk, er hver eneste politikere gissel i sitt eget partiprogram.

Oppfordring: Grow up, & do it fast.

For velgerne - og pragmatiske bedrifts-ledere - kan sette seg på gjerdet, og i verste fall bli der!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.