*Nettavisen* Nyheter.

For et lønnsoppgjør det skal bli.

Sjansen for at lønnsoppgjøret går til megling på mange områder er uvanlig stor.

Hvorfor det?

1. KS har krevd endringer i arbeidstiden for lærerne, og kortere sommerferie.

Det er selvsagt noe som bør diskuteres, men det er ikke riktig å endre grunnlaget for lærerlønn "over natten". Hvis man velger læreryrke fordi det er arbeidstider som passer med familien og tidsklemma, betyr det mer enn 20.000 kr i lønn for de fleste?

2. Norsk industri vil ha oppgjøret på 2-tallet i prosent, men sliter med høye lønninger for olje og leverandørindustrien. En undersøkelse som Menon (2013) har utført viser at lønnskostnader per ansatt er ca 700.000 kr innen maritim/offshore, mot 512.000 kr for andre ansatte i industrien. Innen tjenester på maritim/offshore er det enda høyere lønnsnivå med 850.000 kr per sysselsatt.

3. I offentlig sektor er ikke lønnsveksten avklart ennå. TBU sier at det er uklarheter om statlig sektors lønn i 2013, som ikke er det beste utgangspunktet. Ny rapport fra TBU kommer i mars, men privat sektor starter før det. Videre vil Akademikerne ha langt mer lokal lønnsdannelse for sine grupper i staten.

4. Produktivitet og lønn. Partiene er ikke helt enig om utfordringen med lavere produktivitetsvekst og reallønn i norsk økonomi. LO lederen er også sint på Erna som blandet seg i oppgjøret på NHOs årskonferanse.

5. SMB er ikke nådig mot storbedrifter som gir høye tillegg og bonuser, mens de lever med langt lavere lønnsnivåer.

6. Pensjon på agendaen er ett krav fra LO som NHO nekter å slippe til i dette oppgjøret.

7. Svakere kronekurs kan være midlertidig forbedring fra starten av 2013 til i dag (10-15%), men overskygger feks. 0,5-1 % i lønnsforhandlingene for eksport- og import K-sektor.

Totalvurderingen er at det blir hett i årets lønnsoppgjør.

Kanskje på tide med lønnsøkning til riksmeglingsmenn- og kvinner?

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.