Gjør som Gro i 1992: Kutt arbeidsgiveravgiften!

I vårt oljerike land har vi et godt arbeidsmarked med lav arbeidsledighet og gunstig lønnsutvikling. For hver ny generasjon blir vi mer utdannet og nordmenn flest trives i arbeidslivet.

Velferdsordningene er blant de beste i verden og likestilling preger samfunnet vårt. Det er ingen umiddelbar krise som driver folk fra hus og hjem. Gjennom finanskrisens etterdønninger har Norge levd godt på etterspørselen fra Kina etter våre naturressurser. I starten av 2015 ser det verre ut.

Men på internasjonale rangeringer av innovasjon og entreprenørskap ligger Norge et godt stykke bak der vi burde være. Kan det være slik at oljerikdommen er blitt en sovepute? Er det noe vi kan gjøre for å styrke nyskaping og bedriftsetableringer, regionalt og nasjonalt?

JA. Kutt arbeidsgiveravgiften. Bygg mer vei. Og sats mer på lærlinger. Gi 20% skattefradrag for investeringer i SMB, nye bedrifter.

I oljelandet hvor honningkrukken og pensjonsfondet finansierer både velferd og jobber i offentlig sektor, er det ikke enkelt å prioritere nye, målrettede tiltak for oppstartere. Det er ikke det at politikerne ikke vil bidra til at nystartede bedrifter klarer seg over 'dødens dal', de første 1-3 årene. Men de har ikke alltid bakgrunn for å finne de beste løsningene som jobbskaperne trenger.

Samtidig er det klart at Europas høyeste lønnskostnader og en oljenæring som støvsuger landet for kunnskapsarbeidere, gjør det vanskeligere på flere måter. Det må være en svært lønnsom ide for at den kan betale lønninger på 500-700.000 kr i løpet av et par år. Og når politikerne ser at arbeidsledigheten er lav, så hvorfor skal de subsidiere nye jobber?

Og hvorfor er motkonjunktur-tiltak farlig?

Fordi det øker kostnadsnivået, gjør offentlig sektor lønnsledende og bidrar sakte men sikkert til å øke statens makt over frie mennesker.

Vi så det sist gang at lønninger i stat, fylkeskommuner og kommuner dro seg oppover.

Det er ett virkemiddel som går rett på konkurransekraften og kostnadene. Skatt og arbeidsgiveravgiften.

Det neste året blir en test på hvordan borgerlige politikere ser verden forskjellig fra de rødgrønne.

STAT eier mye allerede:

 
Skatte-apati?

Etter den store uenighet om skattekutt i siste statsbudsjettet er det lett å tenke seg at Siv og co er mer forsiktige.

Det kan være at enda mer samferdselspenger på budsjett blir valgt som en enkel løsning. Vi som følger med på politikk-miksen har ett ansvar hvis ett virkemiddel overbrukes. Særlig hvis vi mener prosesser er suboptimale, dyre og gammeldagse. Og med regionreform er det ingen grunn til å øke antall ansatte før struktur er mer effektiv.

Å bygge landet med veier og offentlige bygg er fint det. Men det kan være enda bedre å stimulere privat verdiskaping direkte via skattesystemet.

Det er mulig det begynner å haste med godt begrunnede tiltak.

Kutt arbeidsgiveravgiften for privat sektor med 3 %-poeng i 2 år.

ja, gjør som Gro i 92'!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.