RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Terje Strøm

Gresk tragedie, norsk krone!

I VG på søndag bidrar NyAnalyse med tall og kommentar på billigere ferie i EU. Det skyldes vår sterke krone og gode lønnsoppgjør. Vi er de rike nordboerne, som struck oil i 1969. Og vi finner bare mer og mer. Se her

Vi kan dermed feriere 10% billigere enn i 2009, da kronen var svak (8,94 kr per euro). Da flyktet mange pengeflyttere seg ut av en liten, perifer valuta. Idag er kronen på ca 7,60 kr for 1 euro, som tilsvarer 15% styrking siden juni 2009. Den sterkeste kronen var for snart 10 år siden med ca 7,25 kr per euro i januar 2003.

Se regnestykke her (ca 50% pengebruk av 50.000 kr feriebudsjett i utlandet);

NB! Selve prisnivået er lavere i Hellas enn Frankrike fortsatt, men det er endring fra 2009-sommeren. Noe høyere prisvekst i Hellas tar noe mer kjøpekraft selv med sterkere krone.

I 2012 er det slik at Norge oppfattes som en trygg havn med sine solide statsfinanser!

Det er en stor utfordring for norsk reiseliv. Ikke enkelt å robotisere hotell og fjordcruise? Vi er selvsagt utrolig heldig med 3% arbeidsledighet, i Hellas har de over 20%!

Det er ingen enkel retur til drakmer for grekerne. Markedene mister troen, andre land vil trolig ikke låne ut mer penger? Inflasjon og ustabilitet vil følge. Mange banker vil få store tap.

Se mer her

Derfor vil alle krefter jobbe for gresk eurotilknytning, også innbyggerne selv. Til slutt, og med hjelp fra andre EU-lands regjeringer, vil euroen leve videre.

Hvis devaluering kommer, vil nordmenns ferie blir enda billigere! Men nordmenn i jobb har hatt 30% vekst i kjøpekraft det siste 10-året. I tillegg kommer økt boligformue, historisk lave renter og noe lavere skatt i første del av 10-årsperioden. Jobbtryggheten i storbyene er god.

Vi har råd til å betale litt mer for at grekerne skal ha jobb om et par år. Høres arrogant ut, men det er litt sant…

Har du meninger om denne saken? Interessert i hva andre mener? Følg debatten på Terje Strøms blogg

NA24 samler de beste kommentatorene. Her får du din daglige dose kommentarstoff