Mot normalt i oljelandet, krise eller ikke krise?

Ifølge ny SSB statistikk er vårt konsum per innbygger 35 prosent over EU snittet. Og 20 prosent over svenskene. Vi er den arrogante storebror i Norden. Men vi legger igjen mye penger i svenskehandel. Siste tallet viste 14 milliarder, opp 10 % fra året før.

Vi har i tillegg spart opp dobbelt så mye som vi trodde i 2001-2002. I alles store Pensjonsfond som sitter på over 1 million kroner per nordmann. Det betyr at vi kan legge ned alt arbeid i 2-3 år for å bruke opp pengene... Men kapitalen jobber for oss i alle land vi eier en del av utlandets bedrifter.

SSB skriver: En nærmere analyse av de ulike konsumområdene viser at Norge i dag bruker relativt sett mer penger på fornøyelser enn nødvendighetspregede goder.

Blir det annerledes i oljelandet de neste årene?

God krise, men tøff omstilling

Det er tid for omstilling og det er på høy tid at arbeidskraft frigjøres til andre sektorer enn oljå. Lønnsbidraget fra oljepush har gjort offentlig sektor dyrere og SMB bedriftene mindre konkurransedyktige. Den oljeavhengige stat trenger frisk luft og forandring.

Hvis andre politikere følger opp Venstre - og andre Stortingsrepresentanters - mål om drahjelp til små og mellomstore bedrifter, kan vi skape mye nytt.

Mot normalt...

Vi var i en stor ubalanse. Men prisene på verdensmarkedet gjorde det umulig å si "nei takk" til mer. Det dro oss opp raskt, men nå blir det mer normalt igjen. Og det fine med normale tider er at kunnskap, innsats og gründerskap kommer på moten.

Flaks igjen? Heldigvis har vi som lever i Nordens Kuwait flaks igjen.

Lav rente lenger, mindre lønnspress, tradisjonell eksport går bedre, og det gir åpning for mer skattekutt i krisepakke eller Revidert budsjett.

 
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag