*Nettavisen* Nyheter.

Norge 3.0 - På lag med fremtidens teknologi

Statsminister Erna Solberg har uttalt at kunnskap er fremtidens olje. Jeg er helt enig, men det betyr ikke at oljen blir uviktig.

Vi lever av hverandres arbeid, og kapital og teknologi som støtter arbeidet vårt!

I dag har Bergen Næringsråd og Civita et spennende møte i Bergen: Om ett mer effektivt Norge!

Jeg ble forhindret i å reise over denne gangen, men skal se det hele på nettet. http://www.civita.no/

Senior- og eldrebølge: Norge står ovenfor en stor eldrebølge som vil påvirke utgiftene på kommunebudsjetter i hele landet. Hvert år fremover vil antallet eldre over 67 år øke kraftig, mens arbeidsstyrken øker langt mindre. I en utredning som NyAnalyse har gjort for EVRY anslås det at Norge kan mangle opp mot 250 000 årsverk i 2040. Hovedårsaken er all arbeidskraften som trengs for å takle eldrebølgen.

«Varm teknologi» og høyere produktivitet kan imidlertid løse en stor del av dette gapet. Samtidig vil IT-drevet produktivitetsvekst gjøre at nordmenn får høyere forbruksmuligheter og levestandard.


Typisk norsk å være god
Vi må huske at Norge kanskje står best rustet i verden til å takle utfordringene fra eldrebølgen. Vi har en stor oljeformue, en høyt utdannet arbeidsstyrke og sterke bedrifter. I følge finansdepartementet står arbeidskraften for 81 prosent av nasjonalformuen. Det er derfor så viktig å bruke arbeidskraften riktig, og svært ofte er teknologien bak hver ansatt viktig for effektivitet. Ny forskning fra SSB viser at IT bidrar til høyere produktivitet i samfunnet. Tilstrekkelig tilgang på høyt kvalifisert arbeidskraft innen teknologi og realfag er derfor essensielt

Klikk på bildet for å forstørre.

 Produktivitet 3.0
De siste ti årene har produktivitetsveksten i norsk arbeidsliv falt tilbake fra 2-2,5 prosent til rundt 1 prosent. Forskerne vet ikke årsaken, men det kan tyde på for dårlig utnyttelse av teknologien vi har tilgjengelig. Ekspansjon i byggebransjen og arbeidsinnvandring kan forklare noe, men politikerne kan ikke se bort fra en svak trend.

Det kommer en viktig rapport fra Produktivitetskommisjonen i februar. Videre er Scheel-utvalgets høring viktig for ny produktivitet.

Og regionreformen til Jan Tore Sanner vil ha sine kostnader og samfunnsgevinster.

En ting er sikkert; NyAnalyse og andre aktører med interesse for samfunnet, har ett spennende 2015 i vente.

Ja, for hva skal vi gjøre hvis oljen blir så veldig lite verdifull.

Dream on, den er viktig fortsatt. Og kanskje vi trenger en oljepause for å bli mer effektive?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.