RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Terje Strøm

Oljekrukkens forbannelse og velsignelse: 193 mrd = 2,8%

 

I ett av verdens rikeste land styrer Jern-Erna fra det tradisjonsrike konservative partiet sammen med nykommer Finans-Siv i en mindretallsregjering. 

Så rammet oljekrisen! Ingen hadde trodd at det kunne skje så raskt, men oljen er i ferd med å bli langt mindre verdifull. Prisen på det svarte gullet har falt dramatisk det siste året. Fra 110 dollar til under 50 dollar per fat. 

Hele landet er blitt mye fattigere. Det er bare forventet 1 til 1,5 % vekst i økonomien og arbeidsledigheten stiger mot nivåene i landene rundt oss. 

Likevel øker boligprisene i hovedstaden fordi absolutt alle vil studere, bo, gå på cafe eller arbeide der. Men det kan bremse neste år.

Sus og dus i 10 år

Landet har levd som i sus og dus de siste 10-15 årene. Rundt 1/5 av veksten de siste 12 årene i fastlands-Norge kan tilskrives økt etterspørsel fra oljevirksomheten og bruk av oljepenger.

Samtidig har vi spart 7.000 milliarder til en "regnværsdag". Det er det samme som to års produksjon i hele nasjonaløkonomien vår.

Mye kan tyde på at regnværsdagen er året 2016. Dermed er det opp til Jern-Erna og Siv å legge fram et fremtidsrettet budsjett tilpasset situasjonen i norsk økonomi.

Ifølge lekkasjer fra budsjettet brukes det 193 mrd kroner, hvorav ca 10 mrd på skattekutt. http://www.nrk.no/nyheter/statsbudsjettet-2016-1.12588284

Dramatiske rentekutt

Dette landet har en sentralbanksjef som setter renten historisk lavt, men med en beskjed om at det ikke er krise. Dette landet har en stor fagforening som ikke ønsker seg skattekutt fordi det er "for tidlig". Det er verdt å merke seg at skatteendringer normalt skjer på Statsbudsjettet. Om ett år kan det være litt sent. De er også livredde for oljepengebruken da dette kan styrke landets kronekurs. Og det kan riktig nok skade eksport- og reiselivsnæringene.  

Jeg tror sannsynligheten for sterkere kronekurs pga mye oljepengebruk er sterkt overdrevet slik norsk økonomi ser ut nå. Det er oljeprisen og renten som påvirker valutakursen, og renten skal ikke opp på veldig lenge.

Statsbudsjettpenger på en regnværsdag  

Imorgen kommer et nytt statsbudsjett i annerledeslandet. Det kommer til å benyttes mye penger på gode formål som arbeidsplasser, helse og omsorg, skole og samferdsel.  

Det kommer en stor skattepakke til næringslivet, og mer penger til lønnstakere gjennom noe mindre skatt til 9 av 10 i dette landet.

Alt i alt vil det sikkert øke oljepengebruken med over 20 milliarder kroner. I tillegg kommer ekstraordinære flyktningebevilgninger senere i høst.

Oljekrukkens forbannelse er at ikke pengene alltid benyttes effektivt. De er nokså lett tilgjengelig. På den annen side er det ikke enkelt å overstyre Finansdepartementet. 

Velsignelsen for landet er at handlingsregelen er fulgt og at pengebruken kan gi gass i dårligere tider. Det er heldig for jobbskapingen, hvis en stor andel også kommer private bedrifter til gode. Ifølge lekkasjer er det brukt 2,8% av fondets verdi, eller 193 mrd kroner. Det er i tilfelle ca 24 mrd (nominelt) fra 2014 fra RNB, som blir justert nå. 

Sinte støttespillere...

På sidelinjen står to utålmodige støttespillere for Erna og Siv, som er grunnlaget for denne regjeringen. Både Trine og Knut Arild vil nok lete etter sine hjertesaker imorgen. 

Av en eller annen grunn mistenker jeg at morgendagen blir langt roligere enn i fjor. Alle har lært, og landet trenger ansvarlig styring.

**

Budsjettlekkasjer http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/politikk/Her-er-33-budsjettlekkasjer-fra-Regjeringen-8189621.html

Fagforening om pengebruk http://e24.no/makro-og-politikk/statsbudsjettet-2016/frykter-politikerne-oedelegger-industriens-kronegevinst/23537633

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/solberg-regjeringen/siv-jensen-svir-av-24-ekstra-oljemilliarder/a/23537861/