RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Terje Strøm

Radikal uke: Rentekutt og Piketty.

Hva skjer i verdens rikeste land?

Alt fra ungdom, samfunnsøkonomiske nerder og politikere strømmer til Thomas Piketty-konsert ved Universitetet i Oslo. Tidligere denne uken har oppvarmingsbandet Scheel & the blues Brothers levert radikal jazz som er langt unna main stream.

Verdens mest kjente økonom kommer til å spille en melodi om at ekstreme ulikheter i USA og UK, gjør det nødvendig for lille Norge å holde skattene høyt. Jeg liker de lange tidsseriene og hans arrogante tone mot erfarne forskere med utdaterte data. Jeg tviler litt mer på hans forståelse av næringsutvikling i ett land med 5,1 millioner innbyggere hvor reallønninger har steget ca 40 % på 10-12 år. 

 


Rentekutt til de som har mest fra før?

Samtidig kutter Norges Bank renten til historisk lave 1,25%. Det øker forskjellen mellom de som eier egen bolig, har stort lån og de som ikke har kommet inn på boligmarkedet.

Siden verden utenfor er vond og vanskelig, setter Olsen & friends ned styringsrenta. Høy arbeidsledighet i Europa tvinger AS Norge til å gi norske boligeiere dagens dobbel. Lav renteutgift og høy boligprisvekst. Problemer i oljå skremmer Olsen og dermed kommer det flere kutt i 2015.

Politikk og sånn

Siv og Erna sitter på gjerdet med oljepengene klare til bruk. Hvis ikke norsk økonomi skaper nok jobber på egen hånd (kapital og innovatører), kan de slå til slik Jens gjorde i 2009. Det er nok 50/50 sjanse for at tiltakspakker følger i Revidert i mai. Mitt tips er at skattesystemet blir brukt mer aktivt av borgerlige politikere.

Det beste er hvis vi slipper for mye Keynes denne gangen. Det er ofte det motsatte av omstilling.

Sjefen i Norges Bank ble spurt om det er krise i norsk økonomi. Nei, det er en spesiell nedgang innenfor oljenæringen svarte han.  

 

Etter en periode med oljeboom hvor Vestlandet har støvsugd landet for dyktige ingeniører og industrien har vridd seg mot offshore, blir det verre i 2015. Fastlands-Norge vil vokse med kun rundt 1,5% neste år, og ledigheten vil øke mot 4 %.

Le paradis du nord

For landet Piketty kommer fra er Norge det nærmeste paradis på jord. Et likhetsideal, 1 av 3 ansatte jobber i stat og kommune, og at staten eier 35 % av Oslo Børs. En globaliseringsgevinst som tikker inn på Pensjonsfondet som hele folket tar del i. Han mener noe om at Norge er den verste kapitalisten i klassen, men det er ikke sikkert han legger mest vekt på det i morgen? 

Hjemme i Frankrike har 85% av folket liten eller ingen tillit til landets president, og ledigheten er høy. Ulikhetene er høyere enn i Norge, og veksten er lavere. Derfor må man ikke kutte skatten i lille Norge ned mot 20%? Her lukter jeg Scheel-trøbbel. Å gå ned til 20% selskapsskatt kan også være å gi mest til de største bedriftene. Det er ikke fair mot viktige SMB'er. Derfor kommer vi aldri til 20%.

Og vet han egentlig hvilke virkninger skatteendringer har for selvstendige, nyrike 'bønder i fra Nord' sammenliknet med adelen fra slottene i Loiredalen.

Som de sa det i gamle dagers Frankrike (og dagens Norge?): L'Etat c'est moi.

Bienvenue monsieur Piketty!

 


ts@nyanalyse.no - @nyanalyse