*Nettavisen* Nyheter.

Rentekutt kommer, og oljepengebruken vil øke!

Vil Norges Bank kutte renten på møte i september?

Vi har en svært lav rente på 1 prosent og det er en av flere bidragsytere til å stimulere investeringer. Det samme er skattekutt og fremskyndelse av veiprosjekter.

Regjeringen vil være nødt til å bruke alle disse tiltakene for å holde norsk økonomi flytende.

Norges Banks bedriftsundersøkelse negativ

Samfunnsøkonomisk effektivitet gir grunnlag for gode beslutninger, men politikk er noe helt annet. Det er valg hvert annet år og velgerne vil se handlekraft.

Ifølge nettverket av bedrifter som Norges Bank spør jevnlig er det ikke forventet særlig investeringer og jobbskaping fremover.

Regionalt nettverk finner at oljenæringen sliter tungt (som ventet), men også at enkelte tradisjonelle eksportnæringer opplever fremgang pga svak kronekurs og mer etterspørsel fra EU og USA. Vest- og Sørlandet har nedgang i sysselsetting, mens Østlandet og Midt-Norge har uendret foreløpig.

Dystert arbeidsmarked

Prognosen til SSB tyder på svakt arbeidsmarked de neste årene. Arbeidsledigheten er 124.000 personer eller 4,5 %, som er høyt i norsk sammenheng. Konsumet til husholdninger holder seg høyt, da mange valgte Norgesferie og flere utlendinger tok turen hit.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Kilde: SSB, ØA 3/2015

Som man ser av figuren over er det offentlig og privat konsum som holder AS Norge gående. Videre noe pluss på boliginvesteringer og trad. eksport.

Ikke skyggeredd

Statsminister Erna Solberg har virkelig "is i magen" når hun ikke vil avsløre tiltakspakken til Regjeringen. På mange måter er det enkelt å forstå. Helheten i et Statsbudsjett er vrien å kommunisere isolert. Samtidig er media på jakt etter "lekkasjer". VG leverte sin del av dette forrige helg, men mest fokus på skattetall. Se forrige blogg.

Jeg tror det vil komme en nokså stor finanspolitisk stimulansepakke i tillegg til et rentekutt. Det er sannsynlig med over 10 milliarder i netto skattekutt, hvor det meste er tilknyttet bedrifts- og eierbeskatningen.

En høyere inflasjon enn målet til Norges Bank på 2,5 % er kun støy ift. nedturen i det norske arbeidsmarkedet. Det samme er boligprisene i Oslo.

Utfordringer med gjennomføring av kommunereform og behovet for støttespillere lokalt tilsier at kommune-Norge også får noe mer midler fremover.

Økt oljepengebruk kommer

Med en vekst i økonomien på lave 1-1,5 prosent er det naturlig med noe mer pengebruk over statsbudsjettene.

I dagens situasjon er det like viktig å bedre konkurransekraften gjennom skattekutt som å satse på vedlikehold og veibygging.

"Tiltakspakken mot arbeidsledighet" fra Regjeringen 7.oktober - eller før, gir beskjed om Ja takk, begge deler!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.