Sandberg i maskineriet

Det som er bra for Statoil er bra for Norge. Det som er dårlig for Statoil er dårlig for landet?

Oljeprisen ligger nede på historisk lave nivåer på 35-40 dollar. Den siste som går slukker lyset.

Med en fet sluttpakke under armen. Neida, pakker til 58-åringer med full lønn til 67-årsdagen er old news i en presset oljebransje.

Ja, det hadde skapt store utfordringer hvis skattebetalernes penger skulle benyttes helt ukritisk (nordmenn eier 2/3 av Statoil).

Nye koster rydder bedre

Tilbud om sluttpakke til alle ansatte i Statoil skjer samme dag som ny statsrådkabal i Ernas regjering. Hvor mange har fått tilbud om sluttpakke der mon tro?

Er det et tilfeldig sammentreff eller en økonomisk-politisk nordavind som blåser over både landet og Regjeringen. Det er uansett ganske fornuftig å skifte flere statsråder etter halvveis Stortingsperiode. Det er også dyktige politikere som kommer inn på Erna-teamet.

Vi har en arbeidsledighet som stiger mot det verste på 10 år og som snart tilsvarer 5 prosent av arbeidsstyrken. Det er ingen enkel øvelse den sittende Regjeringen skal teste fram mot 2017.

Omstilling er ikke så godt som det høres ut som egentlig. Mange mister en trygg arbeidsplass, men samtidig er det ikke bærekraftig med flere offentlige jobber enn private jobber. Spesielt hvis oljeprisen ligger på bånn. Rente på snart 0,5 prosent gir sitt positive bidrag. Lavere skatt på overskudd for 2016 er fint, men er det nok?

The dark side of the force...

De borgerlige står foran en større utfordring enn under Finanskrisen. Virkemidlene er sløve. Rentevåpenet er (nesten) brukt opp. Pengebruken er allerede høy. En stor gruppe utsatte flyktninger søker asyl. Og det er fortsatt Krf som har det siste ordet i mange saker.

Hva gjør du med en regjering som ikke begeistrer nok i Krf, Venstre eller hos velgerne i offentlig sektor?

Du henter fram 'the dark side of the force'. Erna og Siv har bestemt seg for å gi Per Sandberg en ny sjanse. Høyre har skrevet bok om "Ny sjanse" i arbeidslivet lenge før denne statsrådkabalen. Det husker jeg fra min tid som finanspolitisk rådgiver i 2006-2010.

Da snakker vi om politisk gambling med Sandberg i maskineriet til Erna sine stormtropper. Eller er det egentlig en gisselsituasjon hvor den kontroversielle nestlederen knebles frem til valgdagen i 2017.

Jeg er helt sikker på at det blir mer fart og spenning i Erna 2.0.

Og så er politikken nådeløs i den forstand at oljeprisen, arbeidsledigheten og nordmenns holdninger til flyktninger betyr mer enn hvem som sitter hvor ved Kongens bord.

Kanskje fisk er den nye oljen?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.