*Nettavisen* Nyheter.

Siv og Ernas tabber: Glemte media og mindretallsproblemet.

Hvorfor må det gå galt?

Norsk politikk er sentrumsorientert. Forskjellene er små mellom Høyrestyrt regjering og Ap styrt regjering. Hvorfor gjør da et statsbudsjett på nær 1200 mrd kroner at alle klager? Jeg tror det skyldes 3 ting: Media. Frp i regjering. Rikdommen.

Kombinasjonen at media vil utfordre i alle saker (tar folk flest på alvor). Frp med sine mest H-vennlige folk i regjeringen, og all rikdommen som folket ser "hver eneste dag" når oljen svømmer inn over Statsbudsjettet.

Hvor mange bedrifter eller mennesker er det som ikke har en eneste post på statsbudsjettet?

Det var en gang jeg arbeidet som gal på denne tiden. Høyre skulle legge frem alternative statsbudsjetter. På 3 uker skulle finansfraksjonen lage noe på Stortinget som skulle vise ny retning for Norge, mot fremlagt budsjett av sittende Regjering. Mission impossible når regjeringen brukte 10 måneder på sitt opplegg.

Klikk på bildet for å forstørre.

 Storbud og Svein...

Derfor krevde da også partiene mer støtte hos utredningsseksjonen, flere rådgivere og noe bedre tid. Budsjettsystemet, Storbud, var fryktet av alle rådgivere. Ego, finansrådgiver var knutepunktet. Første høsten satt Svein Flåtten (bra mann!) og undertegnede til sene nattetimer for å finne avvik på noen få millioner. All ære for stortingsrepresentanten å få fingrene skikkelige skitne. Han og Jan Tore lærte meg mye om skatt. Jeg lærte politikerne om samfunnsøkonomi.

Budsjett 2015: Blåblå.

Sakene som endret stemningen:

Som ventet 1. Formuesskatt, aldri vært noen vinnersak. Verre med sats, kontra bunnfradrag, særlig når KRF og småbedrifter spiller på lag. Åpenbart klar over stormen, men håpet at det la seg før. Jeg har aldri sett en så massiv kampanje fra Aftenposten, VG, Tv2, osv. mot en enkeltsak på skatt. Jeg ser at Aftenposten forts md sak på fredag. Det er mulig å spørre om ikke "gode" økonomer har blitt skremt til taushet. Aftenpostens Storeng og Bjørnstad er radarpar fra 70-tallets Finansdepartement. Spørsmålet er om de tenker klart nok anno 2014.

Er det fasit på formuesskatt hva akademiske professorer sier (selv om svært få har forsket på skattespørsmål selv)?

Ingen er nøytrale i en slik brennbar sak. Men for demokratiets skyld bør ikke fagpersoner stemples for sitt syn, sin magefølelse.

2. Uventet: Grense for tollfri import av varer. Jeg tror ingen i H eller Frp så DEN komme. De så åpenbare forbrukerinteresser, kunden = velger = sjef.

Virke og andre aktører kjørte saken hardt: Under høringen på Stortinget snudde saken. De blå næringsvennlige partiene kan ikke provosere "sine venner" uten grundig utredning av pro/kontra. kanskje blir grensen opp en hundrelapp for FRP seier, men det trengs mer innsikt.

3. Usikker: Oljepengebruk. Den har jeg skrevet om tidligere, pengebruken er høy, men innretningen er mer vekstfremmende. Uførereform og 62-66 åringer som gir utgifter nå, men mer skatteinntekter senere, og mindre pensjon senere forklarer noe. Kampflyene har 83 % importandel osv.

Da jeg jobbet på Tinget hadde Frp 20-30 mrd kr i merbruk utover Regjeringen i 2007-2008. Høyre hadde vel omtrent 2 mrd mindre, slik Ap gjør nå. Viser retning, ikke muskler.

4. Uventet - klima og miljø. Der er sentrumspartiene sinte, men det var tydelig skuffelse - ikke skuespill. På den annen side er FRP og V på hver sin klimaplanet. Alle vil ha mer kollektiv og sykkelstier, men færre vil ha nye miljøavgifter.

Det blir spennende å følge Krf' sitt opplegg. Syversen er en kjernekar, flink og lett å samarbeide med (sist jeg erfarte det). På den annen side; den neste uken står det om mer enn 1%'en av BNI til bistand.

Jeg lurer på om H og Frp er like happy for å invitere Krf og V inn i Regjeringen etter denne runden? Nå føles 2017-valget langt, langt borte - heldigvis for de borgerlige.

Klikk på bildet for å forstørre.

 Enig eller uenig, gi gjerne direkte kommentar på bloggen til ts@nyanalyse.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.