Skatt = the dark side of the force?

I går deltok jeg på et seminar hvor Siv Jensen og Marianne Marthinsen (Ap) var deltagere. Da slo det meg at Regjeringen har glemt en barnelærdom i den "store" næringspolitikken og vurderingene ifm. virkemiddelbruk.

Det er velkjent og viktig at både motkonjunktur-politikk og nasjonal næringspolitikk skal ha en balansert virkemiddelbruk for å sikre god effekt. Grensenytten av ett tiltak vil oftest være avtagende, og det er viktig med flere innganger på tilbudssiden i økonomien.

I forbindelse med krisepakken og Keynes-tiltak i perioden 2009-2010 er det nesten utelukkende benyttet den ene siden av verktøykassa. Nemlig mer offentlig utgifter og offentlige investeringer (særlig samferdsel).

 

Skatt, som mange andre land har benyttet, og AP regjeringen brukte i en utfordrende krise i 1992 har stått nesten ubrukt.

Basert på misforstått ideologi lager partiene overdrevent bråk for hverandre, og glemmer landets beste. Egentlig er 8 mrd kr i skattekutt moderat mengde i norsk økonomi, og kan delvis skyldes Scheel-utvalgets rapport. Jeg tror nok at H-FRP angrer stort på at de ikke la inn 12 mrd i skattekutt, siden forhandlingene blir tøffere enn beregnet?

Nestleder i Frp, Sandberg, snakker om lysår mellom V og Frp. Da er det naturlig å ta Star Wars begrepet videre. Gruppen tilhengere av kutt i formuesskatt = 'the dark side of the force' i norsk debatt. Det er den eneste store forskjell i norsk skatte- og næringspolitikk. Derfor tør nesten ingen akademikere å støtte kutt i denne skatten. Mange mener fordeling er viktigst, men nyansene kommer ikke frem. Belastningen av H/FRP merkelapp kan kanskje være 'dødens posisjon' for uavhengige forskere?

Se dagens Finansavis for NHH-professor Johnsens gode argumenter.

Hvordan er det mulig at politiske tiltak i nabolandet Sverige, ofte kalt velferdsstatens vugge, er så omstridt i oljelandet Norge?

Kan det være at staten og akademia ser seg blind på offentlig sysselsetting?

Jeg mener faktisk at balansert virkemiddelbruk er bedre. Videre er et land mer bærekraftig hvis den private motoren er omtrent like sterk som den statlige. SMB bedrifter samt store og små eiere betyr svært mye for AS Norges fremtid.

Eller hva synes dere?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.