*Nettavisen* Nyheter.

Store forskjeller på uførhet i region-Norge

Vi har et stort problem ved at altfor mange faller utenfor det ordinære arbeidsmarkedet på passive trygdeordninger

. Det er ekstra ille når det stiger i gruppen unge mennesker.

Jeg har tidligere sagt at det er umulig å unngå problemet i Norge pga høye krav til effektivitet og særnorske høye lønninger. Fagforeningene jobber for høye minstelønninger, og det vil isolert sett medføre tøffere inngang for de som ikke klarer 100% innsats hele tiden. På den annen side finnes det ordninger som lønnstilskudd og ulike pilotprosjekter med gode intensjoner. Videre er jo mange reelt syke og skal ta imot trygd med hodet hevet. I tillegg kommer ulik konsentrasjon av private arbeidsplasser og større utdanningssteder i landet vårt. Det vil helt sikkert påvirke utenforskapet direkte og indirekte. En annen viktig forklaring på forskjellene er at befolkningen er yngre i byer enn i småkommuner preget av forgubbing. Da vil uføreandel ligge noe høyere, men det er ikke hele forklaringen!

Forskere ved Frisch-senteret og Universitetet i Stavanger har funnet at uførhet kan smitte i ensidige industrisamfunn og steder med en høy andel trygdede. Det er selvsagt urovekkende. Hele samfunn kan bli passive og miste evnen til å skape verdier for seg selv og andre.

NAV har lagt ut en kommune-liste med andelen uføre av befolkningen i kommune-Norge. Det er enorme forskjeller, og tallene snakker for seg selv. Det er mange forklaringer bak ulike andeler, men det er viktig å spørre om det bør være slik om 10 år også? Kanskje er det 2010-tallets aller største utfordring!

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Disse stedene er ofte preget av optimisme, nærhet til storbyene eller et godt arbeidsmarked. På andre steder er det helt motsatt, og på enkelte mindre steder vokser også andelen uføre for raskt.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Det er virkelig ikke meningen å henge ut en gruppe mennesker, eller regionen Nord-Norge i innlegget mitt. Det kan selvsagt også ligge feilkilder i NAV-tallene, særlig i mindre kommuner (gir store avvik). Se tall her http://www.nav.no/Om+NAV/Tall+og+analyse/Jobb+og+helse/Uf%C3%B8repensjon

Men vi må ta utfordringene på alvor og finne årsaker. I neste runde kan politikere finne noen grep for å løse samfunnsproblemet.

Og det er viktig å huske at mennesker på uføretrygd til vanlig har krav på en håndsrekning fra statskassen, men at noen grupper har lyst og evne til å jobbe, helt eller delvis.

Problemet kan bli verre hvis ingen viser frem tallene som bekymrer…

Har du meninger om denne saken? Interessert i hva andre mener? Følg debatten på Terje Strøms blogg

NA24 samler de beste kommentatorene. Her får du din daglige dose kommentarstoff

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.