RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Terje Strøm

Total oljeformørkelse i norsk økonomi?

 

Jeg hørte på SSB-forskerne på 4.desember. De spår at Norge faller ned i 2015, men hopper opp igjen i 2016.

SSB spår kun 1% BNP-vekst i fastlands-Norge neste år, som er svært lavt i norsk sammenheng. Arbeidsledigheten øker til 4 % i 2016. 

Men det kan bli bedre allerede i 2016, siden renten kuttes fra 1,5 til 1% våren 2015.  Og effektene fra skattekutt, samme høye oljepengebruk og bedre konkurranseevne hos tradisjonell eksportnæring drar oss opp.

Tradisjonell eksport reddet av svak krone, rentekutt og mindre lønnspress. 

En krone som er 8,60 mot Euro i 2-3 år trekker opp andre eksportnæringer igjen, som har skjedd delvis allerede. 

 Boligpriser usikre, for lavt anslått? 

Videre faller boligprisene noe tilbake, og stiger med kun 0,2 % i 2015. Dette er veldig pessimistisk, og kan trolig bare stemme for Rogaland - men ikke for Østlandet og Midt- Norge. NyAnalyse jobber med en rapport for Huseiernes landsforbund som kommer om ca 2 uker.  

Eldrebølge og innvandringseffekter 

Høy sparing og svak sysselsettingsvekst er både mange som går naturlig ut av arbeidsmarkedet, og mindre arbeidsinnvandring når arbeidsledighet øker mot 4%.

Norsk arbeidsmarked er som et fleksibelt trekkspill. Flere tar utdannelse 1 år lenger i dårlige tider. Noen flere går hjemme med barn lenger?  

Norge kommer trolig styrket gjennom 'oljekrisen' 2015-2016. Med noe høyere arbeidsledighet, som er vanskelig for de som rammes. Men for AS Norge vil det gi en mer balansert næringsstruktur. Foreløpig har nok over 50% av de oppsagte innen oljå fått nye jobber.

 

Erna "happy"?

Erna Solberg vil takke høyere krefter for at mindre oljeavhengighet kom som følge av OPEC, globale trender og nytt kostnadsfokus mv.

Regjeringen kan vente og se an om det kommer rentekutt frem til revidert budsjett? 

Da kan de kjøre i gang nye målrettede tiltak for arbeidsmarkedet. Hvis nødvendig. 

Det er ingenting som er mer takknemlig for en Regjering enn å kunne redde de ansatte fra høy arbeidsledighet, og dermed trygge jobbene. Det så vi da Stoltenberg benyttet alle gode virkemidler under Finanskrisen i 2009.

 

 Utfordringen vil alltid være om jobber er jobber. Eller om private arbeidsplasser har en større verdi. Det blir spennende å følge tiltakene som evt. kommer i Revidert budsjett. 

Todelingsforbannelsen er brutt.

Fagøkonomer og politikere har vært enig om at oljesektoren har vært i for rask vekst; både lønninger og investeringer har tatt ressurser fra annen virksomhet. 

Det har vært luksus, men skapt balanseproblemer. Nå blir økonomien i AS Norge mer normal, og vi har mange virkemidler på lager. Stikkord er skatt, arbeidsmarkedstiltak, mer offentlig prosjekter (bygg & anlegg) - og lavere rente fra Norges Bank.

Men noe flytting fra Vestlandet til andre deler av landet kan det bli i 2015-2016. Det betyr at kommuner i Hedmark og Oppland kan få tak i ingeniører til under 800.000 kr i lønn?

Norge er ikke i en total oljeformørkelse. Vi tar en fornuftig pust i bakken. Og det sikrer bedre balanse i "verdens rikeste land". 

Jeg tror faktisk veksten blir noe bedre enn 1 % i 2015, men utfordringer blir det i deler av arbeidsmarkedet.