*Nettavisen* Nyheter.

Uten IKT og internett stanser Norge

Det er 15 år siden dotcom-bølgen og troen på "ny økonomi" herjet landet og næringslivet. Børsen med teknologi-aksjer steg til himmels. Og falt pladask ned igjen.

Alle skulle vi utnytte de fantastiske mulighetene fra internett og IT-eventyret. Jeg var selv ansatt i IT-bransjen med den swungende tittelen "pre sales consultant", og trodde karrieren var sikret. Den gang ei.

Kræsjen i IT-markedet i 2001 gjorde at jeg og 70 andre mistet jobben i oktober 2001.

Store samfunnsgevinster på sikt

Det er alltid slik med gjennombrudd og forventninger til ny teknologi. På kort sikt er virkningene og samfunnsendringene overvurdert, men på lang sikt er de oftest undervurdert.

På 80-tallet sa økonomen Robert Solow at "computere er overalt bortsett fra i produktivitetstallene".

Denne uken har selskapet jeg leder, NyAnalyse, og Samfunnsøkonomisk analyse lagt frem resultater på en Telenor-konferanse som viser nettopp hvor viktig IKT-investeringer er for norsk økonomi.

Årsaken er at IKT-investeringer har gjort næringslivet og hverdagen vår mer effektiv, og dette bidrar til høyere arbeidskraftproduktivitet. I neste runde er det offentlig sektor som kan oppleve bedre tjenester og innsparinger på budsjettene. Vi ser det hver eneste dag når ansatte henter informasjon via raske computere med internett og bredbånd.

Vi ser det på t-baner og tog hvordan mennesker henter ny kunnskap og rydder i epostkonto på vei til kontoret. Vi ser hvordan lavere pris på internett og dekning 96% overalt kombinert med smarttelefoner gjør at vi kan kjøpe Ruter-billett eller parkere bilen med Easypark.

Hvorfor er produktivitet viktig?

Klikk på bildet for å forstørre.

 På lang sikt er det produktivitetsveksten som driver samfunnets vekst og levestandard

. Det er enkelt fortalt hva vi får ut av ansattes produksjon med hjelp av kapital og teknologi. Det er også hvor smart vi organiserer arbeidet og tiden vår. I de tre eksemplene over er det hhv. lav (1 %), moderat (1,5 %) og høy (2,5 %+) som er skissert i figuren. Så stort utslag får produktivitet at det er 3 helt ulike samfunn 20-30 år frem i tid.

Den høye effektiviteten på 1990-tallet kom bla. fra IKT-investeringer innen finanssektoren og varehandelen. Minibanker og ny organisering i bank. Strekkoder, smarte kasser og bedre lagerstyring innen varehandel.

Nordmenn lever i en "ny økonomi"

En av de viktigste bidragene fra IKT skjer gjennom investeringer i andre bransjer enn IT-bransjen selv. Det er like viktig som vann i springen eller strøm i veggen. På fagspråket heter det generisk teknologi, siden den bidrar på tvers av bransjer og produkter.

Videre gir det over tid nye, innovative produkter hvor de siste gjør seg gjeldende som Airbnb (reiseliv), Uber (transport) og Vipps (mobilbank). En utfordring for politikere å regulere nykommere i markedet, men forbrukere liker det.

Gjennom analysene vi gjorde for Telenor Norge fant vi at 30 prosent av arbeidskraftsproduktiviteten kom fra IKT-investeringer i perioden 1995-2005. Da var produktiviteten på hele 2,9 %. Det betyr at IT og internett er synlig i tallene som Solow ikke kunne se den gangen.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Nå sliter AS Norge med lavere produktivitetsvekst, men bidraget fra IKT-investeringer er så høyt som 47 prosent av arbeidskraftsproduktiviteten i perioden 2006-2013

. Direkte i egen bransje og indirekte gjennom andre private næringers IKT-investeringer betyr dette enormt mye! Det ser også ut som at vekstbidraget fra IKT er høyere i Norge enn de andre nordiske landene.

Vi kan trygt slå fast at uten IKT-investeringer og internett vil verdiskaping og vekst bremse kraftig i norsk økonomi.

"Vi kan ikke være billigst, derfor må vi være smartest" har statsminister Erna Solberg sagt. IKT og digitalisering er sammen med kloke mennesker en bidragsyter til nettopp det.

Om 20 år kan vi se tilbake og måle store samfunnsgevinster i offentlig sektor innen velferdsteknologi, pasientdata, digital postgang og innbyggerdialog.

For å lese mer om utredningene vi har gjort, gå inn på https://www.telenor.no/om/teknologi-norge/

**

IKT-låten: Computer World med Kraftwerk.

https://www.youtube.com/watch?v=5ybQWD6N6Zo

Klikk på bildet for å forstørre.

 Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag