Gå til sidens hovedinnhold

Yulin hundekjøttfestival - bare toppen av isfjellet

Tusenvis av hunder og katter skal snart pines til døde i den årlige Yulin hundekjøttfestival. Er det håp for dyrene?

Den beryktede «Lychee og hundekjøttfestivalen» i Yulin, som ligger i Guangxi distriktet i Kina, står nok et år for start den 21. til 30. juni. Hundekjøttfestivalen i Yulin ble først startet opp i 2010 av hundekjøttforhandlere som ville ha en «boost» i profitten. Før dette har faktisk ikke Yulin noen historie for massekonsum av hundekjøtt, men i følge kinesisk folketro skal det bringe lykke og god helse å spise hundekjøtt i løpet av sommermånedene. Noen tror også at å spise hundekjøtt øker menns seksuelle ytelse, men det spises også for smakens skyld.

Det er brutaliteten dyrene utsettes for som i flere år har satt Yulin i et negativt, internasjonalt søkelys. Før festivalen pågår det en innsamling av hunder og katter for slakt. Dette er løshunder, men også faktisk en stor andel stjålne kjæledyr også. Dyrene fraktes så under ekstreme forhold i dagesvis uten vann og mat, til markeder og slakterier. Mange av dyrene skades og dør på veien. Når de ankommer slakteriene, drepes hunder og katter foran øynene på hverandre på ekstremt brutalt vis. Vanligvis i form av at de blir slått ihjel, men også ved å puttes i kokende vann og flådd levende.

I årevis har både internasjonale og kinesiske dyrevernorganisasjoner jobbet for å få myndighetene i Yulin til å forby salget av hundekjøtt. Fra 2015 har det vært en nedgang i antallet hunder som slaktes på festivalen fra 10.000 hunder til ca. 2000-3000 de siste årene.

I år har internasjonale og kinesiske dyrevernorganisasjoner levert inn 235.000 underskrifter i Bejing, for å få myndighetene til å igangsette tiltak for å stoppe Yulin hundekjøttfestival. Det er krav om tiltak som å sette opp veisperringer inn til byen, slik at ikke ulovlige lastebiler med hunder og katter får kjørt inn i Yulin. Kraftige bøter, og retten til å konfiskere dyr og overlevere dem til dyrevernorganisasjoner er også blant kravene.

Yulin er bare toppen av isfjellet

Hunder og katter spises fortsatt i Kina og flere andre steder i Asia, men la oss holde oss til Kina denne gangen. I Kina er lovlig å spise hund, men målinger viser at det er under 20 prosent av befolkningen som faktisk gjør det. Over halvparten av befolkningen har aldri smakt hundekjøtt i det hele tatt.

Ifølge dyrevernorganisasjonen Animals Asia, slaktes det bare i Kina 10 millioner hunder og 4 millioner katter hvert år til kjøttkonsum. Hundekjøttfestivalen i Yulin utgjør bare 0,01 prosent av hundekjøttkonsumet i Kina. Hundekjøttfestivalen i Yulin er derfor blitt en symbol eller et flaggskip, på et generelt og stort problem som pågår døgnet rundt, året rundt (også i flere land i Asia), nemlig ulovlig smugling og salg av hunder og katter for kjøttmarkedet. Måten dyrene innfanges, behandles på og slaktes på er den samme. Yulin hundekjøttfestival er ikke unik i sin brutalitet mot dyrene. Det er stort sett normen.

Hundekidnapping

Hundekjøttindustrien hevder at de driver lovlig oppdrett av hunder til konsum, men konkrete undersøkelser av hundefarmer viser at dette ikke stemmer. Hundekjøttforhandlere ender opp med å stjele dyr fordi det er for mange problemer knyttet til å holde hunder til oppdrett på lovlige farmer. Det er ikke kostnadseffektivt, og faren for sykdommer og slåssing blant dyrene øker i takt med antallet dyr på farmene.

Som nevnt tidligere er svært mange av smuglerdyrene, stjålne kjæledyr. Ifølge Animals Asia er det flere ganger bitt oppdaget bruk av giftpiler ved innfangning. Løshunder kan være smittet med rabies og det risiko for andre alvorlige sykdommer og spredning av sykdommer. Dette går da direkte inn i det menneskelige næringskjede, og utgjør en helserisiko for dem som spiser kjøttet.

En lysere fremtid for Kinas hunder?

Det tar lang tid å endre mennesker. Det handler om tradisjoner, kultur, men også samfunnstruktur. For kineserne står kultur sterkt. At det vestlige samfunnet skal komme å fortelle dem at deres kultur er gal, er ikke populært og kan gjøre mange enda staere i sin sak. Fattigdom er et problem for svært mange, og det er i de fattigste provinsene at hundekjøtt oftest spises. For mennesker som lever i fattigdom kan hundesmugling være en fristende biinntekt, som for eksempel fattige bønder.

Samtidig pågår det uten tvil en stor etisk holdningsendring i det kinesiske folket, når det kommer til synet på dyr. Generelt er det en stor eller total mangel for lover og regler som beskytter eller regulerer dyrevernet i Kina, men antallet dyrevernorganisasjoner med tilhengere er sterkt økende. Det er ikke lenger bare folk fra vestlige land som protesterer mot dyreplageri, det er nå en kraftfull stemme som kommer fra innsiden av Kina også.

I Kina spiser noen hund, samtidig bruker også kinesere milliarder av kroner på hund som kjæledyr. Kjærlighet og empati med kjæledyr, er gjerne en døråpner for empati for andre dyr. Ballen er rullet.

«Ending Yulin won't end dog eating. But ending dog eating will end Yulin» - Animal Asia

Les også

Aylar Lie: - Hundene blir bokstavelig talt kokt eller flådd levende

Kommentarer til denne saken