Gå til sidens hovedinnhold

De norske langrennsdamene må ha en ny leder etter Bjørgen

Marit Bjørgen har vært limet i gruppen i flere tiår.

Det norske damelaget er i Meråker på sin andre treningleir med den nye treneren Ole-Morten Iversen. Gruppen med Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng i spissen har store sko å fylle etter at selve grunnfjellet Marit Bjørgen valgte å slutte.

Hun har vært limet i gruppen i flere tiår. Hun har støttet, jublet og grått med sine lagvenninner tett inntil sitt store varme hjerte.

Har du sett denne? Jessica Diggins har delt sitt første bilde fra «The Body Issue»

Marit Bjørgen var ikke bare verdens beste kvinnelige skiløper. Hun var det norske lagets egen «supermor», som alle kunne stole på og vende seg mot.

Da Marit gjennomførte sin siste konkurranse i NM i Alta stod Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ingvild Flugstad Østberg og Ragnhild Haga i kø i målområdet og hyllet henne. Det var vakkert og rørende å se.

Lovordene om Bjørgens egenskaper til å samle laget og stille opp for sine lagvenninner og konkurrenter ville aldri ta slutt. Samtlige hadde gråten i halsen.

Så hva skjer nå når Bjørgen ikke lenger er tilstede i gruppen med sine kloke råd og trygge famn?

Det er kanskje et større spørsmål enn hva mange tror.

Jeg mistenker at Ole-Morten Iversen legger stor vekt på å sveise sammen sitt nye lag til et team som kan fortsette å gjøre hverandre gode og gi hverandre energi i motgang.

Les også

Hvor er de kvinnelige langrennsekspertene på TV i Norge?

Godt samhold, under uoffisiell ledelse av Marit Bjørgen, er definitivt en del av forklaringen til de norske kvinnenes fremgang de siste ni-ti årene.
Sammen har de norske kvinnene vært dynamitt.

Østberg, Weng, Haga, Jacobsen, Harsem, Slind og Falla er, akkurat som alle andre skiløpere, individualister og de er utvilsomt hverandres konkurrenter når det kommer til kampen om plasser på verdenscuplag og mesterskapsdistanser.

Laget er fylt med kapasitet, glede og følelser. Jeg tror de behøver en samlende kraft til og med etter epoken Bjørgen. Og jeg tror at Ingvild Flugstad Østberg (27) er den naturlige løsningen på hvem som tar over Bjørgens lederrolle i laget.

Mitt første møte med Østberg var i et trappehus i italienske Toblach i forbindelse med Tour de Ski for fire-fem år siden. Jeg berømmet henne for sin offensive holdning i pressesonen hvor hun fortalte åpent, ærlig og tydelig om hva hun følte og synes om både sin egen og lagvenninnenes innsats.

Det virket ekte. Østberg svarte med sitt idrettshjerte: «Rent generelt er jeg positiv - det er jeg».

Les også

Respekt for Lovisa Modigs ærlighet og åpenhet

Vi har sett det mange ganger til etter det. Ingvild er intelligent, trygg, glad og gavmild. Hun bryr seg og vet det man går for andre får man ofte tilbake.

Og Østberg har rutinen (ti år i verdenscupsirkuset) med erfaring fra det meste som kan skje i en eliteutøvers liv. Alt fra OL-gull til å bli vraket fra VM-laget, samt uforutsette hendelser som Therese Johaugs dopingutestengelse.

Jeg kan faktisk ikke tenke meg noen annen enn Ingvild Flugstad Østberg som arvtager til Bjørgen-rollen. I hvert fall ikke når en annen mulig leder i gruppen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, har sagt at hun bare satser i ett år til mot VM i Seefeld 2019 og har fullt opp med å kombinere sin karriere med medisinstudier i Oslo.

/Torbjörn Nordvall

Les også

Fyllebøttene pisset på de frivillige i Holmenkollen

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken