RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Torbjørn Nordvall

Det beste som kunne skjedd langrennssporten

Jeg gråter ikke over at Sverige mistet gullet, og at Norge kun klarte en bronsemedalje. I dag blir øynene fuktige fordi USA tok sitt første OL-gull i langrenn for damer noensinne. Det er verdt mye mer for skiverdenen enn nok en glimrende medalje til Norden.

GULL: Jessica Diggins (t.v.) og Kikkan Randall (t.h.) spurtet inn til OL-gull på lagsprinten onsdag.
GULL: Jessica Diggins (t.v.) og Kikkan Randall (t.h.) spurtet inn til OL-gull på lagsprinten onsdag. Foto: Odd Andersen (AFP)

Vi må tilbake til 1976 og OL i Innsbruck i Østerrike for å finne sist gang USA tok en OL-medalje i langrenn. Da var det Bill Koch som tok sølv på 30km.

Les også: Trollmannen fra Helleland

Når kvinnenes lagsprint skal avgjøres i Pyeongchang, heier jeg på Sverige, lider med Maiken Caspersen Falla, og gråter med i den fabelaktige gleden som Jessica Diggins og Kikkan Randall viser når de på amerikansk måte feirer sitt livs seier.

Det som skjedde, var det beste som kunne skje internasjonalt langrenn. USA er en livsviktig nasjon om ikke langrenn i fremtiden skal bli til nye nordiske mesterskap i VM og OL.

USAs gull er bra for Sverige og Norge og alle de 20 andre nasjonene som stilte opp i lagsprinten onsdag.

Alle vet at et OL-gull blir lagt merke til på andre siden av Atlanteren.

PALLEN: Kikkan Randall og USA tok gull, Charlotte Kalla og Sverige tok sølv, mens Marit Bjørgen og Norge tok bronsemedaljen i onsdagens lagsprint.

Da våkner plutselig CNN, New York Times og Washington Post. På et par timer blir det mer medieinteresse for skijentene, enn det har blitt gjennom hele resten av verdenscupsesongen.

Så la oss derfor takke Jessica Diggins og Kikkan Randall for deres bragd i Pyeongchang.

Svaret på «Norge eller Sverige?», ble «USA», og det i et fantastisk drama foran flere hundre millioner TV-seere over hele verden. Effekten blir trolig at Jessica Diggins og Kikkan Randall løftes frem som de heltene de er i USA, og blir like store stjerner som de er i verdenscupsirkuset i Europa.

Forhåpentligvis får langrennssporten bedre fart i USA, der mange ungdommer inspireres og motiveres av Diggins, Randall og de øvrige landslagsutøverne på US Ski Team.

Før OL-stafetten hadde Sverige, Norge, Finland og Russland lagt beslag på samtlige medaljer på kvinnesiden. Endelig kom en oppfriskende vestavind fra USA der gullgraverne Randall og Diggins får meg til å ta til tårene over et gull som kan vise seg å bli verdt mer enn noe annet gull i dette OL.

Grattis, USA! Og takk for en strålende fight, Sverige og Norge.

I dag var det USAs tur til å ta steget opp øverst på pallen. Et steg høyere enn for 42 år siden da Bill Koch skrev skihistorie da han ble første amerikaner med OL-medalje i langrenn.

Til slutt:

Frankrike, som ble nummer tre på stafetten, tok nå sin andre bronsemedalje i lagsprinten, etter Norge og Russland.

Selv franskmennenes frammarsj er kanon for langrennssporten. Frankrike er en stor og viktig nasjon om langrenn skal få den internasjonale tyngden og publikumsinteressen den fortjener.