RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Torbjørn Nordvall

FIS går ikke i takt med idrettsbevegelsen

Etter å ha lest Expressen-journalist Tomas Petterssons skildring direkte fra FIS-kongressen i det greske solparadiset Costa Navarino, blir jeg opprørt.
Norges delegasjon under FIS-kongressen. Fra venstre: Skipresident Erik Røste, visepresident Eva Tine Riis-Johannessen og assisterende generalsekretær Ingvild Bretten Berg.
Norges delegasjon under FIS-kongressen. Fra venstre: Skipresident Erik Røste, visepresident Eva Tine Riis-Johannessen og assisterende generalsekretær Ingvild Bretten Berg. Foto: Claes-tommy Herland (NTB scanpix)

Det lyser av gubbevelde, luksushoteller og alkohol som fløt for de som ville drikke.

Hvorfor skal det være slik?

FIS bør opptre som forbilder og innføre en alkoholpolicy, legge fram en likestillingsplan, og legge sine kongresser til steder som er verdt å nevne i skisammenheng.

Jeg mangler snart ord for at min elskede sports verdensting skal trenge å beskrives som et Paradise Hotel, langt fra Erik Østlis skispor i Beitostølen.

Det er vel ikke bildet av en gigantisk gubbefest vi skivenner vil bli assosiert med?

Men som FIS sår, får de høste.

Ifølge Pettersson sa FIS' generalsekretær Sarah Lewis følgende:

«Folk trenger ikke drikke hvis de ikke vil ...».

Hallo, Sarah! Sprit og idrett klinger dårlig. Spesielt når det skjer på idrettens egen bekostning. Varemerket skisport faller sønder og sammen når pampene ikke har vett og etikett til å sette standarden.

Vi har alle tatt del i spritnotatene som har sirkulert i Norges idrettsforbund og vi er mange som er sterkt kritisk til det høye antallet protagonister valgt i idretten som misbruker både penger, tillit og makt.

Likevel fortsetter det bare. Ingen sier ifra. Det er tragisk, til tross for store medieoppslag.

Om FIS har jeg skrevet det flere ganger tidligere. Jeg vet at selveste Gian Franco Kasper leste min blogg på Nettavisen da jeg skrev at han burde gå i pensjon etter 20 år på posten som høyeste herre.

Ikke fordi han var for gammel eller ikke kapabel til å lede møter. Men fordi FIS trenger å fornyes og forandre seg til en moderne idrettsorganisasjon, som møter framtidens krav og behov for utvikling.

Kasper skal ha rynket på nesen av mine synspunkter. Jeg kjenner dessverre at jeg er ganske alene om å kritisere Kasper og FIS for sin konservatisme og bristende demokrati.

Fire presidenter på snart 100 år sier en hel del.

Omsettingen i FIS Counsil er også lav.

Håp om bedring? Tvilsomt!

Kasper ble kraftfullt applaudert da han helt uimotsagt fikk tillit som FIS-president i ytterligere to år.

Det er aldri sunt når FIS Counsil blir statisk, når 17 gubber styrer og steller og kanskje til med med skrubber hverandre på ryggen rundt viktige spørsmål.

Som VM i Trondheim eller ikke. Opplysninger jeg har fått tyder på at Kasper er Planica-venn. Og med det jerngrepet han har over sine undersåtter i counsil er det uunngåelig å spekulere i hvordan tungene har gått før avstemningen.

Jeg gratulerer Planica i Slovenia, som søkte VM for fjerde gang, men beklager at jeg ikke kan stole på at counsil først og fremst ser på de sportslige gevinstene.

Norge får vente til minst 2025, om de kommer sammen og leverer en ny søknad. Det klokeste hadde vært og la Planica vente til 2025 og la Trondheim få arrangere VM i 2023, etter Seefeld i 2019 og Oberstdorf i 2021.

Nå blir det tre nært beliggende land i Mellom-Europa på rad, dit Gian Franco Kasper kan dra i Taxi fra sitt hovedkvarter i Oberhofen am Thunersee i Sveits, om han vil.

Jeg lider med Guri Hetland og Trondheims-delegasjonen som aldri fikk svaret på hvem som stemte for eller mot dem. FIS er en lukket organisasjon. Og FIS er udemokratisk.

Vi opplevde det samme da FIS overklaget Therese Johaug-dommen og fikk fikk henne straffet i CAS-domstolen. Det var stengte dører og høyst mangelfull informasjon.

Hvorfor kan ikke FIS være en åpen og ærlig organisasjon?

Og hvorfor kan ikke FIS gå foran som et godt eksempel og ha en vettug aloholpolicy på sine kongresser? Innfør det snarest! Ett glass vin til maten burde holde for alle som seriøst sitter ned og jobber i sine komiteer. Kasper burde sette standaren.

Og hvorfor må FIS-kongressens delegater innlosjeres på luksushoteller der det billigste rommet koster 3000 kroner natten?

Mens idrettsbevegelsen stort sett sliter med å få det til å gå rundt, ikke minst innen skiidretten, så setter FIS et nivå som rimer dårlig med hverdagen og de frivilliges vilkår.

Årets FIS-kongress var den 51. i rekken. Expressen rapporterer om noen tidligere vertssteder, steder som er så langt fra skisportens hjerte og sjel det er mulig å komme. Eller hva sier du til Cancun i Mexico, Cape Town i Sør-Afrika, Rio de Janeiro i Brasil, Melbourne i Australia og Christchurch på New Zealand. Unaturlig, synes jeg.

Hvorfor ikke Åre, Trondheim, Val di Fiemme, Ramsau? Hvorfor må FIS ha sine kongresser så langt bort fra virkeligheten av hva dagsordenen deres handler om: VM- og verdenscup-arrangører/program, grener, regler og teknikker.

Ubegripelig.

Jeg våger ikke spørre den norske skipresidenten Erik Røste om hva NSFs gjøremål var i Costa Navarino, men ifølge ubekreftede opplysninger, hadde NSF et 50-talls personer på plass. Blant annet for å forsøke å få VM til Trondheim i 2023. Sverige hadde et 20-talls representanter på plass.

Nå, vel. Seefeld kjører VM i 2019, Oberstdorf 2021 og Planica i 2023. Gian Franco Kasper kan kjøre taxi til samtlige VM-byer og blåse på en sigarett, som han pleier å gjøre.

Trondheim får vurdere om de skal gå sammen og komme igjen med en ny søknad. Neste FIS-kongress arrangeres i Marakesh i Marokko i 2020, med eller uten VM-søknad fra Trondheim, og luksushotell - likestillingsplan og alkoholservering gjenstår å se.

Nettavisen har vært i kontakt med FIS som har følgende kommentar til kritikken i denne kommentaren: 

FIS Council prøver generelt å finne nasjoner som vanligvis ikke har mulighet til å arrangere større FIS-konkurranser når det skal velges arrangør av FIS-kongressen. Det for å øke antall nasjonale skiforbund som kan arrangere viktige FIS-arrangement.

Mange nasjoner som faller under denne kategorien har velegnete fasiliteter for FIS-kongressen og er vant til å arrangere slike arrangement for mer enn 1000 deltakere, som krever 15 til 20 møterom.

I tillegg er det en større andel av medlemmene i FIS-komiteen og andre organisasjonskomiteer som jobber som frivillige - som tar ferie fra deres vanlige jobb. De er derfor fornøyd hvis er mulig for dem å ha med seg famile og ha muligheten til å legge til en ekstra ferieperiode.

Serveringen av vin, øl, sammen med mineralvann på den offisielle velkomsten som blir arrangert av det nasjonale forbundet (på det aktuelle stedet), og tilbud av mat og fremvisning av deres egen kultur på avslutningsmiddagen er en del av lokale skikker og praktisering av gjestfrihet. På samme måte som kandidatene til å arrangere VM også velger å tilby lokal mat og drikke for å promotere deres region. Det er opp til deltakerne om de ønsker å smake.