Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Torbjørn Nordvall

Uppdrag Granskning: En journalistisk dødssynd

Det er selvsagt bra med kritisk og granskende journalistikk, slik som vi får servert i SVTs prisbelønte program. Skisporten skal selvsagt gås etter i sømmene, men ...
OPPSIKTSVEKLLENDE DOKUMENTAR: SVTs Uppdrag Granskning har fått mye oppmerksomhet rett før OL i Pyeongchang.
OPPSIKTSVEKLLENDE DOKUMENTAR: SVTs Uppdrag Granskning har fått mye oppmerksomhet rett før OL i Pyeongchang. Foto: Matt Dunham (AP / NTB scanpix)

I SVT-dokumentaren «OL – et urent spill» pekes både norske og svenske skiløpere ut som dopere. Akkurat i dette tilfellet har SVT og ekspertene deres gått for langt og bidratt til en spredning av rykter som ikke er sunn for verken medias eller skisportens troverdighet.

Torsdag hadde både det svenske og det norske landslaget pressekonferanser i OL-byen Pyeongchang. To dager før skikonkurransene starter handlet mange av spørsmålene om de oppsiktsvekkende anklagene som Uppdrag Granskning presenterte i sin dokumentar onsdag kveld.

I dokumentaren påstår en amerikansk ekspert at en mannlig svensk skiløper 99,9 prosent sikkert er dopet. Kraftig avvikende blodverdier ble vist i grafikk. Skiløperen skal, ifølge Uppdrag Granskning, fortsatt være aktiv. Flere norske utøvere dras også inn i disse spekulasjonene.

Opplysningene fra SVT har blitt til en ond ild som sprer seg verden rundt, og det påvirker både det norske og det svenske landslagets oppladning til konkurransene de har forberedt seg på i fire år.

Hvem er den skyldige i Sverige?

Hvem av de norske har konkurrert med for høye blodverdier?

Ingen vet svaret.

Dette kommer rett før OL skal starte, noe som betyr at SVT har tatt et bevisst valg om å sende dette nå, for å få mest mulig eksponering rundt sin kritiske granskning og sin gravende journalistikk.

I samarbeid med andre TV-selskaper har SVT fått tilgang til tusenvis av hemmelighetsstemplede blodprøver som ha vært lagret i en database hos det Internasjonale Skiforbundet (FIS). Blodprøvene som bevismaterialet er bygget på, er tatt mellom 2001 og 2010.

Det har altså gått åtte år siden den siste testen det refereres til i programmet ble tatt. Ingen av landslagsløperne har hørt noe om dette fra verken WADA eller FIS. Noe som er normalt om en avvikende prøve blir oppdaget, men det har altså ikke skjedd.

Det er ikke uvanlig at noen lekker informasjon til media for å få løftet en sak fram i rampelyset. Det er faktisk helt motsatt, dette skjer ofte, og er en del av vårt demokrati. I det journalistiske arbeidet er det vanlig å granske både kilden, og om opplysningene faktisk stemmer.

Men her står vi overfor en lekkasje som ligner en vårflom i Kvam.

Jeg går ut ifra at det ikke er hvem som helst som har tilgang til tusenvis av hemmelighetsstemplede blodprøver i FIS-databasen og så lekker dette med vilje til media.

Hva var motivet for denne handlingen?

Mente kilden at FIS mørkla informasjon om høye blodverdier? At de ikke gjorde jobben sin?

Når jeg ser på «OL – et urent spill» føler jeg ikke at Uppdrag Granskning gjør jobben sin til det fulle og forklarer oss hvordan FIS har håndtert disse blodprøvene som har vært lagret i databasen deres i flere år. Jeg fikk aldri med meg hvilke omstendigheter som har hersket ved de aktuelle sakene som Uppdrag Granskning stempler som doping.

Dette er en åpenbar brist i SVT-programmet. En dødssynd for troverdigheten.

Om FIS eller WADA ikke gjorde jobben sin, så ville jo det vært den store nyheten. En gedigen skandale av proporsjoner, mener nå jeg. Det er jo FIS og WADA som bærer ansvaret for antidopingarbeidet. Hadde de noe å skjule? Og i så fall, hvorfor?

Det fikk vi aldri vite noe om i Uppdrag Granskning. I hvert fall ikke i første episode.

FIS har aldri, under alle disse årene, slått alarm om blodverdiene til den nevnte svenske skiløperen, selv om det har gått flere år siden testene ble tatt og registrert.

Har det vært en brist i arbeidet til FIS, kan man spørre seg?

Nå havnet hele det svenske landslaget midt i skuddlinjen og fikk en rekke spørsmål om opplysninger fra et TV-program. Jeg tviler ikke et sekund på at Uppdrag Granskning har anstrengt seg til det ytterste for å gjøre en bra jobb her. Men når det prisbelønte TV-programmet i Sverige sier «A», så burde de også ha sagt «B», og kommet helt i mål med disse avsløringene.

Nå ble det ikke et fullbyrdet journalistisk arbeid, synes jeg.

I stedet går Det svenske skiforbundet, FIS og Den svenske olympiske komité ut i en felles pressemelding og tilbakeviser disse opplysningene med full kraft.

De hevder at ingen svensk skiløper har vært mistenkt for brudd på FIS og WADAs dopingregler. De hevder at alle blodprøver av langrennsutøvere på elitenivå mellom 2001 og 2010 er registrert av FIS og/eller WADA.

De skriver videre at avvikende blodprofiler hos utøverne granskes omgående av antidopingeksperter og følges opp ved behov av ytterligere dopingtester. FIS bekreftet i denne pressemeldingen at oppfølging og granskning har blitt gjort siden 2001.

Hvorfor fikk vi ikke vite det i Uppdrag Gransknings «OL – et urent spill»?

Det burde være en selvskreven rutine i SVT å kontrollere alle fakta, og ikke spre mistanker og dømme. Nå er det opp til SVT å bevise troverdigheten i dette programmet.

Jeg venter i spenning.

/Torbjørn Nordvall

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).