Saksofonisten Ivan Mazuze kommer fra Mosambik, men har bodd i Norge i mange år. Det skal vi være veldig glad for.

Ivan Mazuze gjør oss rikere.

Ivan Mazuze har fulgt ei sjelden rute fram til der han er i dag. Etter å ha studert klassisk piano hjemme i Mosambik, gikk han over til saksofoner og fløyte og tok en master i Cape Town i Sør-Afrika. Etter at han flytta til den andre enden av jordkloden, til Norge altså, i 2009, har han spilt ei viktig rolle i den såkalte world jazz-sjangeren både gjennom innspillinger og opptredener både i Europa og Afrika. Jeg stifta først bekjentskap med han på hans forrige utgivelse, "Ndzuti", som kom for tre år siden. Den førte absolutt til at forventningene var store før "Ubuntu" nådde postkassa.

Bortsett fra komponistbistand fra pianist Michael Bloch på to spor, så har Mazuze skrevet og arrangert all musikken. Han har tatt med seg mye av sine afrikanske røtter inn i denne melodiøse, varme og groovy musikken og dette er så avgjort toneganger som kan føre til at høsten og vinteren blir aldri så lite kortere.

Mazuze spiller "alle" saksofoner fra sopran, alt til tenor, samt hipt fløytespill, og gjør det på et "penere" vis enn vi er vant til her hjemme. Han kommer fra en annen tradisjon og beriker oss med et annet syn på livet og en annen musikktilnærming enn den vi er vant til.

Fra sin tid i Sør-Afrika har han med seg pianisten Sifiso Makalisa, elbassisten Peter Ndlala og trommeslageren Frank Paco, mens her til lands har han blitt godt kjent med pianisten Michael Bloch og gitaristen Jacob Young som begge tilfører sin "nordlige" egenart til brygget. Den nedpå og inderlige duetten mellom Mazuze og Young på "My Two Northern Lights" er et av de store høydepunkta underveis.

"Ubuntu" betyr noe sånt som medfølelse og medmenneskelighet på zulu-språket. Sånn oppleves også musikken. Dette er så unorsk som vel tenkelig og akkurat derfor er det så livgivende å ha Ivan Mazuze blant oss.

Ivan Mazuze

Ubuntu

Losen Records/MusikkLosen